Lucuma , poklad z Peruánských And

Lucuma (Pouteria lucuma) je subtropické ovoce pocházející z Peru, Ekvádoru a Chile podobné avokádu dříve známé jako ,,zlato Inků". Kulaté nebo oválné zelené Lucuma plodplody mají hladký povrch a jasně žlutou dužninu. Stromy rostou ve výškách mezi 1000 a 2400 metry n.m. Dorůstají výšky 8 – 15 metrů a produkují až 500 plodů ročně. Lucuma se sklízí v období od ledna do dubna.Ovoce padá ze stromu nezralé, musí se skladovat v seně nebo v jiném suchém materiálu, dokud nezměkne. Jakmile ovoce dozraje, může být pomleto na prášek a skladováno v hermeticky uzavřených obalech. Lucuma prášek má jasně žlutou barvu s jemnou javorovou chutí. Lucuma slouží i jako zdravé a čistě přírodní sladidlo s obsahem vlákniny. Obsahuje draslík, železo, zinek, vápník, fosfor, omega kyseliny, sacharidy, bílkoviny a vitaminy skupiny B ( B3 ).

Lucuma prášek a její účinky:

  • slouží jako přírodní sladidlo s vanilkovo-ořechovou chutí
  • vysoký obsah antioxidantů
  • betakaroten – vhodný pro posílení imunity
  • pomáhá zmírnit příznaky únavy – obsahuje železo, které pomáhá zmírnit anémii
  • dobrý zdroj vlákniny – může pomoci lidem se zažívacími problémy
  • pomáhá v boji proti předčasného stárnutí
  • podporuje buněčnou regeneraci
  • má protizánětlivé účinky a podporuje hojení ran
  • stimuluje imunitní systém
  • podporuje psychickou odolnost
  • vhodná pro diabetiky ( nízky glykemický index )
  • vhodná pro vegetariány
  • Brainfoods - potrava pro výživu mozku
  • působí proti depresím
  • při chudokrevnosti
  • snižuje hladinu cholesterolu

Použití:

Lucuma se běžně používá k dochucení domácích jogurtů, dezertů a zmrzlin. Její skvělá chuť může být použita téměř v každém receptu a je velmi dobrá v kombinaci s nepraženým kakaem. Velmi oblíbené je její použití ve smoothies.

  • nahrazuje javorovou a karamelovou chuť dezertů
  • přidejte do čaje – dodá sladkou a bohatou chuť
  • přísada do zmrzliny, mléčných koktejlů, jogurtů, koláčů, dortů, sušenek, pudinků
  • přísada do ovesných kaší, cereálií, tvarohu a ovocných pomazánek

Kde koupit Lucumu?

  • AWA centrum, prodejna zdravé výživy Brno, Orlí 16
  • AWA shop Brno

Lucuma (Pouteria lucuma), poklad z Peruánskych Ánd

Lucuma (Pouteria lucuma) je subtropické ovocie pochádzajúce z Peru, Ekvádoru a Čile podobné avokáde predtým známe ako,, zlato Inkov ". Guľaté alebo oválne zelené Lucuma plodplody majú hladký povrch a jasne žltú dužinu. Stromy rastú vo výškach medzi 1000 a 2400 metrami nm dorastajú do výšky 8 - 15 metrov a produkujú až 500 plodov ročne. Lucuma sa žne v období od januára do dubna.Ovoce padá zo stromu nezrelé, musia sa skladovať v sene alebo v inom suchom materiáli, kým nezmäkne. Akonáhle ovocie dozreje, môže byť pomleté na prášok a skladované v hermeticky uzavretých obaloch. Lucuma prášok má jasne žltú farbu s jemnou javorovou chuťou. Lucuma slúži aj ako zdravé a čisto prírodné sladidlo s obsahom vlákniny.

Lucuma prášok a jej účinky:

  •      slúži ako prírodné sladidlo s vanilkovo-orechovou chuťou
  •      vysoký obsah antioxidantov
  •      betakarotén - vhodný pre posilnenie imunity
  •      pomáha zmierniť príznaky únavy - obsahuje železo, ktoré pomáha zmierniť anémiu
  •      dobrý zdroj vlákniny - môže pomôcť ľuďom so zažívacími problémami
  •      pomáha v boji proti predčasného starnutia
  •      podporuje bunkovú regeneráciu
  •      má protizápalové účinky a podporuje hojenie rán
  •      stimuluje imunitný systém
  •      podporuje psychickú odolnosť
  •      vhodná pre diabetikov

Lucuma použitie:

Lucuma sa bežne používa na dochutenie domácich jogurtov, dezertov a zmrzlín. Jej skvelá chuť môže byť použitá takmer v každom recepte a je veľmi dobrá v kombinácii s nepraženým kakaom. Veľmi obľúbené je jej použitie vo smoothies.

  •      nahrádza javorovou a karamelovú chuť dezertov
  •      pridajte do čaju - dodá sladkú a bohatú chuť
  •      prísada do zmrzliny, mliečnych koktailov, jogurtov, koláčov, tort, sušienok, pudingov
  •      prísada do ovsených kaší, cereálií, tvarohu a ovocných nátierok
     

Články superpotraviny

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling (mlgání) je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min....

Je tu období chřipek, bylinková pomoc při bolestech v krku

05.01.2018 22:58
Léčivé bylinky obsahují celou řádku účinných látek, které si je také vyrábějí ke své vlastní ochraně. Jejich schopností a učinků odedávna využíváme i my. Bylinky mohou při nachlazení, kašli, zahlenění  a rýmě velmi ulevit a napomoci uzdravení. tipy na teplé čaje v zimním období herbář...

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Jídelníček odolnosti organismu

08.11.2017 21:39
správnou funkc systému obranyschopnosti můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na obranyschopnost organismu a posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>