Matcha tea (hov. mača) - matcha zelený čaj v prášku

Co je matcha tea?  Jeho kolébkou je čínská prefektura Yunnan. První zmínky o čaji Matcha sahají do 7. století. Již této době se Matcha stává Matcha tea prášekvelmi populární po téměř celé Číně a to hlavně díky buddhismu a jejich mnichům, kteří vyráběli přírodní léčiva z různých druhů rostlin do podoby prášku. Protože byl čaj v dobách svého objevení považován za lék, tak začali v podobě prášku vyrábět i Matcha. Koncem 12. století přenesl Zenový mistr Eisei revoluční myšlenku pití tohoto čaje do Japonska.  Eisei cestoval napříč krajinou a všude sázel čaj. V jeho knize „ Kissa yojoki“ napsal: „ Čaj je nepřekonatelným přírodním léčivem pro tělo i pro mysl. Všude, kde začnou lidé pěstovat čaj bude následovat dlouhý život.“

Od tohoto momentu se stal čaj Matcha „ tajnou medicínou“ buddhistických mnichů a císařského dvora.

V 16. století přinesl jiný Zen mistr novou dimenzi pití čaje. Sen-no-Rikyu vynalezl čajový obřad. Toto vysoce sofistikované pití čaje silně ovlivnilo pohled na japonské čaje v západních zemích. Čaj, který je používán při těchto obřadech je právě Matcha. Díky šíření čajových obřadů se Matcha stal velice oblíbeným i mezi třídou samurajů. 800 let zůstával Matcha tajným a privilegovaným čajem mezi japonskou elitou a až teprve v 21. století zažívá svou revoluci.

Čaj Matcha obsahuje unikátní antioxidanty katechiny a aminokyseliny. Elita mezi mletými čaji.

Léčivé účinky čaje Matcha:

  • podporuje rychlejší metabolismus
  • stimuluje organismus podobně jako kofein (díky látce teofylin)
  • zvyšuje soustředění a paměť (brainfood)
  • zmírňuje stres a napětí
  • vhodný pro diabetiky
  • obsahuje více chlorofylu bez běžný čaj (několik týdnů před sklizní jsou listy zastíněny až o 90%)
  • snižuje cholesterol a hladinu cukru v krvi
  • detoxikační účinky
  • antioxidanty (katechiny), neutralizující účinky škodlivých volných radikálů omezují proces oxidace v organismu
  • antioxidanty bojují také proti negativním účinkům UV záření, působí jako prevence mnoha závažných chorob, a v neposlední řadě zpomalují stárnutí
  • dodává energii
  • podporují imunitní systém
  • zdroj hormonu L-theaninu, který podporuje produkci dopaminu a serotoninu
  • více o účincích matcha tea

Barva: smaragdově zelená barva

Složený: 100% zelený čáj v podobě prášku bez použití fermentace

Příprava: velmi dobře chutná samotný našlehaný s vodou, v mixéru či šejkru, ale s velkou oblibou se míchá s nejrůznějšími sirupy a šťávami, přidává se do kafe, ovocných nápojů, čokolády, kokteilů a dokonce i do zmrzliny.

Recept na bylinné máslo s Matcha tee v prášku:

máslo necháme odstát 2- 3 hodiny při pokojové teplotě a následně přimícháme matcha tee, jemně pokrájenou chilli papričku, posekané byliny (petržel, pažitka, oregáno, saturejka, medvědí česnek nebo dle vašich možností..) rozmačkaný česnek a sůl: Připravímě si potravinovou folii a směs zabalíme na obou stranách a uválíme na váleček průměru cca 5 cm. Dáme do lednice a necháme ztuhnout. A nyní je připraven na podávání s pečiven do salátů..
  • 200g másla (můžeme nahradit ořechovým, fantazii se meze nekladou)¨
  • lžička Matcha tea v prášku
  • 1 strouček česneku
  • 1/2 červené chilli papričky
  • misku bylin (pepržel, medvědí česnek, pažitka, mladá kopřiva, oregáno, saturejka atd..)
  • na dochucení sůl, pepř, kurkuma a další koření

Diskusní téma: Matcha tea

Titulek: Pravá matcha je jen z Japonska Vložil: Stef Datum: 06.09.2017

Kvalitní Matcha pochází z Japonska. Ačkoliv matcha v Číně začala, nebyla tam zdaleka tolik oblíbená. Čína jej začala ve velkém produkovat až pár let zpátky, když vznikla obrovská poptávka a Japonsko nebylo schopno pokrýt. Kvalitou se matcha z Číny nedá srovnat s Japonskem. Stejně jako výroba a zpracování, které máte uvedené - patří k matche japonské, což se taky odráží v její na ceně. Čínská matcha je vyrobena méně kvalitněji, proto lze sehnat za tak nízkou cenu. Raději zakoupit nižší třídu (klidně na vaření) matchi japonské, protože bude 10x kvalitnější než nějaká premium řada z Číny. Ale to člověk pozná, až když porovná chuť i barvu. Stejně tak zmíněné efekty na tělo se týkají kvalitně vyrobené matchi. V podstatě není možné, aby něco tak náročného na výrobu (jak uvádíte, vyprodukuje se 30-40% g za hodinu) stálo 150Kč při 100g - NESMYSL. Proto je jasné, že tahle matcha je zpracována jinak, nekvalitně. Nic proti Vaší nabídce, ale doporučuji sehnat si pravou japonskou Matchu a nepodporovat prodej levných náhrašek, které zaručeně neslibují všechny ty vlivy na lidské tělo, jak máte uvedeno.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>