Moringa olejodárná ( MORINGA OLEIFERA )

 Moringa olejodárná ("zelený diamant z Indie" nebo též křenový nebo paličkový strom ) je zázračný strom dorůstající výšky až 12 metrů ( Moringavyužívají se květy, listy, lusky, kořen a větvě, kterou jsou potravou pro dobytek ),  původem z porůří Himalájí,  je zdrojem Vitamin A ( beta-karoten ) , vitamín B1( thiamin ), vitamin B2 (riboflavin), vitamín B3 (niacin), vitamin B6 ( Pyridoxine ), Vitamin B7 (biotin), B9 kyseliny listové , vitamin C (kyselina askorbová), Vitamin D ( cholekalciferol ), vitamin E ( tokoferol ) a vitamín K, dále nenasycené mastné kyseliny Omega 3, 6 a 9, minerálů (železo, zinek, hořčík, draslík, fosfor, vápník, měď a mangan) a 18 esenciálních aminokyselin.

Čím je moringa vyjímečná?

  • 9x více železa než špenát
  • 10x více vitamínu A než mrkev
  • 17x více vápníku než mléko
  • 15x více draslíku než banán
  • 4x více proteinů než vejce
  • 4x více vlákniny než ovesné vločky
  • zdroj proteinů, polyfenolů, flavonoidů, chlorofylu, luteinu, zeaxantinu, rutinu a omega 3 a 6

Moringa a její účinky na zdraví:

  • působí proti stresu
  • prospívá zraku díky vitaminu A, luteinu a zeazantinu
  • obsahuje 14x více vápníku než mléko
  • podporuje imunitní systém
  • podporuje zdravou pokožku
  • při nedostatku vápníku např. Osteoporóze
  • zdroj proteinů, více proteinu než má vejce nebo jogurt
  • propívá buněčnému metabolismu
  • pro správný růst plodu u těhotných žen
  • pomáhá funkci mozku - nenasycené mastné kyseliny  Omega 3 , 6 a 9
  • napomáhá snížit pravděpodobnost získání kardiovaskulárních onemocnění - nenasycené mastné kyseliny Omega 3,6 a 9
  • stabilizuje hladinu cholesterolu v těle
  • antioxidant ( karotenoidy, cytokininy, chlorofyl, flavonoidy, polyfenoly, xanthins a rutinu, luteinu )
  • podporuje metabolismus svalů a růstu tkání - valin
  • napomáhá udržovat rovnováhu bílkovin v těle
  • zdroj vlákniny (4 x více než ovesné vločky)
  • při anémii
  • vhodná prevence proti různým druhům rakoviny, především rakoviny kůže a rakoviny žláz nebo zažívacího traktu

Moringový (behenový) olej a jeho účinky - vnější použití:

  • pleťový olej působí proti vráskám
  • hydratuje a vypíná pleť
  • při akné
  • vhodné na pigmentové skvrny
  • pro suchou pokožku
  • vhodný na odřeniny
  • na masáže (obličeje, krku a dekoltu)
  • antibakteriální a protiplísňové účinky
  • vhodný na suché a lámavé vlasy
  • působí proti lupům
  • více

Kde koupit Moringa - prášek z listu?

Moringa, srovnání

srovnání  obsahu vitamínů a minerálů u moringy, spiruliny, chlorelly a zeleného jemene
 

Moringa a čištění vody:

Lusky moringy se dále využívají také k čištění vody. Drcená semena působí jako koagulant, který přitahuje částice, rozptýlené ve vodě, a umožňuje jim usadit se na dně, takže ve zbytku nádoby zůstává čistá voda. Pro čištění jsou vhodné zralé lusky, zatímco na vaření jsou lepší lusky nezralé. Semena se z lusků vyloupnou a odstraní se z nich vrchní slupka. Semena se špatnou barvou nebo tvarem se v této fázi odstraní, takže zbudou poměrně stejně vypadající jádra, která se rozdrtí a míchají s vodou, čímž vznikne pasta. Tato pasta se dále ředí větším množstvím vody a třepáním se vytváří roztok. Roztok se filtruje skrz plátýnko nebo síťku a potom se míchá s vodou, kterou je potřeba vyčistit. Koagulační vlastnosti rozdrcených semen umožňují přitáhnout částice hmoty, rozptýlené ve špinavé vodě, a bezpečně je shromáždit na dně nádoby. Shora se pak může odebírat čistá voda. Aby byl čistící proces dostatečně efektivní, musí probíhat alespoň dvě hodiny. Vzhledem k tomu, že semena jsou bezpečná a nejsou toxická, voda se po vyčištění může hned používat, není potřeba žádné další čistění. Jedno jádro je schopno obvykle vyčistit až litr té nejšpinavější vody, takže je to ekonomicky velmi výhodný způsob pro vzdálené oblasti. Nevýhodou této metody je, že když se voda nechá delší dobu stát, zvláště když není přikrytá, může dojít k druhotnému znečištění. Tato forma úpravy vody neodstraní všechny nečistoty a měla by se používat jen v případech, kdy se předpokládá, že zdroj není znečištěn chemikáliemi nebo biologickým odpadem. Schopnost moringy čistit vodu je považována za jednu z jejích nejdůležitějších funkcí, protože na mnoha místech planety je právě nedostatek čerstvé a čisté vody čím dál tím větším problémem. Touto metodou čištění vody můžeme získávat potřebnou pitnou vodu dokonce i v izolovaných a technologicky znevýhodněných oblastech světa.

Diskusní téma: Moringa olejodárná

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>