Agáve

Agave ( "zdravé mexické sladidlo" ) je polopouštní rostlina patřící mezi sukulenty s původním výskytem v Mexiku a Jižní Americe. Agave má růžici Agavetlustých dužnatých listů s ostny na okrajích. Existuje cca 300 druhů agáve, největší dosahují obvodu až 3 metry. Z agáve se také vyrábí známá kořalka Tequila a sisalové vlákno. Již Aztékové znali Agave a používali ji na čištění těla a duše. Sirup z agáve je zahuštěná přírodní šťáva z rostliny kaktusového typu a v konečné podobě je hustější než med. Obsahuje vysoký podíl ovocného cukru a velmi nízké množství sacharózy.

  • pro diabetiky
  • nízký glykemický index ( 30, např. Jablko 55 )
  • vhodné sladidlo pro lidi s nádváhou
  • neutrální chuť ( náhrada cukru nebo medu - stačí jen poloviční množství agave )

Účinky sirupu z Agave

  • o 40% sladší než normální cukr
  • protizánětlivý
  • podporuje metabolické funkce
  • pomáhá při trávení tuků
  • působí preventivně proti zanášení cév
  • vysoký obsah polyfruktózy neboli inulinu
  • vhodná pro vegetariány

Použití: stejné jako javorový sirup. Pokud máte rádi čerstvé jahody nebo borůvky se smetanou - místo cukru je skvělý právě agáve sirup.Výborné sladidlo do čaje, používá se i do různých marinád, jogurtů, salátů i musli.

Průměrné nutriční hodnoty ve 100g:

  • energetická hodnota 321Kcal/ 1345 kJ
  • bílkoviny 0g
  • sacharidy 82g
  • tuk 0g
  • cholesterol: 0mg
  • vláknina 0g
  • sodík 0g

Kde koupit sirup z Agave?

Ječmen | Chlorella | Spirulina | Pšenice | Zelené potraviny | Superpotraviny | antioxidanty | Maca | meruňková jádra vitamin B17 | Rakytník řešetlákový | Arónie | Hlíva ústřičná | CHIA semínka | Panenský kokosový olej | Granátové jablko | Goji kustovnice čínskáAloe vera | ACAI | Kotvičník zemní | loupaná konopná semínka | probiotika | Cordyceps Housenice čínská  | houba Reishi | Agavepro vegetariány | Zelená káva na hubnutí | Chlorella centrum | Zdravější život | Fresh | Wolfberry | Salvia Paradise

Články superpotraviny

Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021

26.02.2021 01:34
VLADIMÍR VYTÁSEK KURZY: Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu Kdy: sobota 27. února 2021 od 10:00 do 18:00 hod. Kde: Rodinný resort Siesta (tzv. Zámeček), Za Oborou 120, 530 06 Pardubice VI-Staré Čivice Obsah kurzu: Na našem kurzu poznáte bylinky na léčení těla i duše se zaměřením...

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>