Javorový sirup

Javorový sirup je prírodné sladidlo ( superpotravina ), ktoré sa získava z miazgy cukrového javora. javorový sirup je zdrojom antioxidantov, Lívance s javorovým sirupemvitamínov skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6), minerálov vápnika, železa, zinku, mangánu, fosforu, draslíka a horčíka. Kanada (vyrába 71% svetovej produkcie) v štátoch (Ontario, Quebec, a Ohio) a Sever Spojených štátov (New York, Vermont a Wisconsin) sú najväčšími producentmi javorového sirupu. Z 20 - 50 litra miazgy sa získa varením pri teplote cca 105 stupňov približne 1 liter sirupu s hustotou 66 stupňov na stupnici Brix. 
 

Z javorového sirupu sa vyrába:

  • javorový cukor
  • tvrdé javorové cukríky a javorový karamel
  • javorová smotana
  • javorové maslo
Rôzne druhy javorového sirupu sa lisuje farbou.

Javorový sirup a jeho účinky na zdravie:

  • udržiavanie mužského reprodukčné zdravie vďaka obsahu zinku
  • posilňuje imunitný systém vďaka obsahu zinku, mangánu a horčíka
  • chráni srdce proti mŕtvici, ateroskleróze a rôznym kardiovaskulárnym chorobám
  • zdroj antioxidantov, ktoré chránia telo pred voľnými radikálmi
  • obsahuje len 65% sacharózy (biely cukor obsahuje 99% sacharózy)
  • nižší obsah kalórií než u bieleho cukru
  • neobsahuje lepok
  • môže pomôcť regulovať cukrovku a znížiť spotrebu inzulínu
  • prečisťuje obličky, tráviaci trakt a bunky celého tela
  • vyplavuje toxické látky
  • zlepšuje krvný obeh
  • podporuje nervovú sústavu (vďaka obsahu vitamínov skupiny B)
  • pôsobí tiež ako elixír mladosti
  • je pomocníkom pri redukcii váhy
Použitie: javorový sirup sa používa na dochutenie údenín, zmrzliny, čaju a kávy, rôznych druhov lievancov, pečiva, koláčov, palaciniek, ovsených vločiek a kašou alebo sa môže použiť ako prírodné sladidlo miesto rafinovaného cukru.

Kde koupit javorový sirup?

Alternativní přírodní sladidla

Články superpotraviny

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>