Javorový sirup

Javorový sirup je prírodné sladidlo ( superpotravina ), ktoré sa získava z miazgy cukrového javora. javorový sirup je zdrojom antioxidantov, Lívance s javorovým sirupemvitamínov skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6), minerálov vápnika, železa, zinku, mangánu, fosforu, draslíka a horčíka. Kanada (vyrába 71% svetovej produkcie) v štátoch (Ontario, Quebec, a Ohio) a Sever Spojených štátov (New York, Vermont a Wisconsin) sú najväčšími producentmi javorového sirupu. Z 20 - 50 litra miazgy sa získa varením pri teplote cca 105 stupňov približne 1 liter sirupu s hustotou 66 stupňov na stupnici Brix. 
 

Z javorového sirupu sa vyrába:

  • javorový cukor
  • tvrdé javorové cukríky a javorový karamel
  • javorová smotana
  • javorové maslo
Rôzne druhy javorového sirupu sa lisuje farbou.

Javorový sirup a jeho účinky na zdravie:

  • udržiavanie mužského reprodukčné zdravie vďaka obsahu zinku
  • posilňuje imunitný systém vďaka obsahu zinku, mangánu a horčíka
  • chráni srdce proti mŕtvici, ateroskleróze a rôznym kardiovaskulárnym chorobám
  • zdroj antioxidantov, ktoré chránia telo pred voľnými radikálmi
  • obsahuje len 65% sacharózy (biely cukor obsahuje 99% sacharózy)
  • nižší obsah kalórií než u bieleho cukru
  • neobsahuje lepok
  • môže pomôcť regulovať cukrovku a znížiť spotrebu inzulínu
  • prečisťuje obličky, tráviaci trakt a bunky celého tela
  • vyplavuje toxické látky
  • zlepšuje krvný obeh
  • podporuje nervovú sústavu (vďaka obsahu vitamínov skupiny B)
  • pôsobí tiež ako elixír mladosti
  • je pomocníkom pri redukcii váhy
Použitie: javorový sirup sa používa na dochutenie údenín, zmrzliny, čaju a kávy, rôznych druhov lievancov, pečiva, koláčov, palaciniek, ovsených vločiek a kašou alebo sa môže použiť ako prírodné sladidlo miesto rafinovaného cukru.

Kde koupit javorový sirup?

Alternativní přírodní sladidla

Články superpotraviny

5 kroků, jak snížit chuť na sladké

22.09.2017 23:15
Nevím jak vy, ale já a i mé kamarádky čas od času po obídku nebo večer bojujeme s chutěmi na sladké. Proto jsem se rozhodla najít způsob, jak těmto přibíracím taktikám zabránit. A našla jsem! Mám pro nás 5 kroků, jak se těmto chutím postavit. Více bílkovin ve stravě Proteiny jsou pomocníci,...

Výhody zdravého jídelníčku

22.09.2017 23:06
Vždy, když chceme změnit svoje stravování, je to pro nás těžká volba. Každý víme, jak je obtížné na rodinných oslavách a letních grilovačkách udržet svůj jídelníček se zdravým podtextem.. Ale i přes tyto nástrahy je důležité myslet na to, co nám zdravá strana přinese a jak se to projeví na našem...

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>