Javorový sirup

Javorový sirup je prírodné sladidlo ( superpotravina ), ktoré sa získava z miazgy cukrového javora. javorový sirup je zdrojom antioxidantov, Lívance s javorovým sirupemvitamínov skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6), minerálov vápnika, železa, zinku, mangánu, fosforu, draslíka a horčíka. Kanada (vyrába 71% svetovej produkcie) v štátoch (Ontario, Quebec, a Ohio) a Sever Spojených štátov (New York, Vermont a Wisconsin) sú najväčšími producentmi javorového sirupu. Z 20 - 50 litra miazgy sa získa varením pri teplote cca 105 stupňov približne 1 liter sirupu s hustotou 66 stupňov na stupnici Brix. 
 

Z javorového sirupu sa vyrába:

  • javorový cukor
  • tvrdé javorové cukríky a javorový karamel
  • javorová smotana
  • javorové maslo
Rôzne druhy javorového sirupu sa lisuje farbou.

Javorový sirup a jeho účinky na zdravie:

  • udržiavanie mužského reprodukčné zdravie vďaka obsahu zinku
  • posilňuje imunitný systém vďaka obsahu zinku, mangánu a horčíka
  • chráni srdce proti mŕtvici, ateroskleróze a rôznym kardiovaskulárnym chorobám
  • zdroj antioxidantov, ktoré chránia telo pred voľnými radikálmi
  • obsahuje len 65% sacharózy (biely cukor obsahuje 99% sacharózy)
  • nižší obsah kalórií než u bieleho cukru
  • neobsahuje lepok
  • môže pomôcť regulovať cukrovku a znížiť spotrebu inzulínu
  • prečisťuje obličky, tráviaci trakt a bunky celého tela
  • vyplavuje toxické látky
  • zlepšuje krvný obeh
  • podporuje nervovú sústavu (vďaka obsahu vitamínov skupiny B)
  • pôsobí tiež ako elixír mladosti
  • je pomocníkom pri redukcii váhy
Použitie: javorový sirup sa používa na dochutenie údenín, zmrzliny, čaju a kávy, rôznych druhov lievancov, pečiva, koláčov, palaciniek, ovsených vločiek a kašou alebo sa môže použiť ako prírodné sladidlo miesto rafinovaného cukru.

Kde koupit javorový sirup?

Alternativní přírodní sladidla

Články superpotraviny

Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021

26.02.2021 01:34
VLADIMÍR VYTÁSEK KURZY: Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu Kdy: sobota 27. února 2021 od 10:00 do 18:00 hod. Kde: Rodinný resort Siesta (tzv. Zámeček), Za Oborou 120, 530 06 Pardubice VI-Staré Čivice Obsah kurzu: Na našem kurzu poznáte bylinky na léčení těla i duše se zaměřením...

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>