Smrkový sirup

Čerstvě vyrašené špičky smrkových výhonů se na jaře zaštipují a využívají jako koření do různých jídel. Mají totiž až překvapivě výraznou citronovou chuť. Můžeme si z těchto výhonků připravit smrkový čaj nebo i sirup.
  • mladé výhonky obsahují velké množství vitaminu C

Postup přípravy smrkového sirupu za studena:

cca pět centimetrů dlouhé výhonky (na sklenici sirupu spotřebujete polovinu sklenice výhonků, přibližně stejné množství cukru a půlku citronu) omyjte ve studené vodě a nechte okapat. Vymyjte připravené lahve a vrstvěte: výhonky, cukr, kolečka citronu. Opakujte, až je sklenice plná. Obsah trochu stlačte, sklenici uzavřete, dejte na prosluněné místo a nechte tři týdny odpočívat. Vzniklá tekutina zhoustne a změní barvu na hnědo-zlatou.
Vzniklý smrkový sirup přefiltrujte přes jemné sítko nebo plátno, následně slijte do lahviček, dobře uzavřete a uložte na suché a chladné místo. Sirup se užívá k dochucení sladkých jídel a některých nápojů (například čaje) 
  • pomáhá při nachlazení
  • kašli
  • posiluje imunitu
  • životabudič
  • přírodní sladidlo
 

Diskusní téma: Smrkový sirup

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek