Třtinová melasa, černý zázrak

Melasa je vedlejším produktem při výrobě cukru z cukrové třtiny, nazývá ce "černý zázrak"-přírodní sladidlo, superpotravina. Třtinová melasa je tmavohnědá až černá hustá sirupovitá tekutina se sladkou specifickou chutí po zkaramelizovaném cukru, podobná se u nás používanému lesnímu medu. Melasa je 100 % přírodní produkt získaný z cukrové třtiny při výrobě cukru, po třetí extrakci( třetí krystalizace ), má nižší obsah cukru a naopak nejvyšší možný obsah především vápníku, železa, hořčíku, fosforu, draslíku, sodíku a vitaminů skupiny B ( B2, B5,B9 ) ,  A a D. Zastoupeny jsou rovněž další nutriční prvky jako měď, zinek, inozitol, vitamin C, sedm esenciálních aminokyseliny, enzymy a mastné nenasycené kyseliny. Melasa obsahuje méně kalorií než ostatní sladidla, asi dvě třetiny oproti medu, polovinu oproti cukru. ( obsahu jen cca 20% cukru ve formě glukózy a fruktózy).

Třtinová melasa a její účinky:

  • přírodní sladidlo v BIO kvalitě (  dvě třetiny méně kalorií oproti medu )Třtinová melasa, přírodní sladidlo
  • nejbohatší rostlinný zdroj železa ( plných deset procent obsahu melasy tvoří železo )
  • neobsahuje lepek
  • udržuje zdravé kosti a zuby
  • vrací cévám elasticitu a tím zlepšuje průchod krve
  • pomáhá při poruchách s prokrvením
  • pomáhá při léčbě křečových žil
  • pomáhá předcházet trombóze
  • posiluje srdeční sval
  • snižuje únavu a vyčerpání
  • posiluje imunitu
  • pomáhá při chodokrevnosti ( anémie )
  • ochraňuje extremně namáhané klouby a obratle
  • zlepšuje funkci svalů a kloubů
  • čistí lymfatický systém
  • pomáhá při zácpě
  • pomáhá proti nespavosti
  • působí proti neurózám, migrénám a nervovým potížím
  • pomáhá při artróze, artritidě a osteoporóze
  • pomáhá zevně při ekzémech a lupénce( psoriáza )
  • pomáhá při poruchách látkové výměny
  • pomáhá dodávat energii při velké fyzické zátěži a stresu
  • pomáhá s anginou pectoris

Dávkování: 1–3 krát denně 1-2 čajové lžičky rozpustíme ve 200ml vody nebo čaje

Třtinová melasa, náhrada medu ja sladidlaPoužití: Doporučuje se nejprve ředit melasu vodou (ve vlažné vodě se rozpouští rychleji). Abychom vylepšili chuť a současně i zdravotní hodnotu, můžeme do jedné skleničky přidat  1-2 čajové lžičky jablečného octa nebo citrónové šťávy. Zrovna tak dobře můžete melasu přimíchat do čaje, mléka, jogurtu, jablečného pyré či do ovocného müsli nebo jiné potraviny. Doporučuje se denní dávka 2-4 čajové lžičky (odpovídá to asi 40 g) pro dospělého a snížit podle váhy dávku pro školní a malé děti. V období kdy máte nedostatek vitamínů lze množství třtinové meleasy zvýšit na dvojnásobek. Třtinová melasa v kombinaci s teplým mlékem je výberný prostředek pro okamžitý a kvalitní spánek. Melasu můžeme konzumovat v kteroukoliv denní dobu podle vlastního uvážení – jak před jídlem,během jídla tak i po jídle. V kuchyni se používá melasa do omáček a marinád a tím zlepšuje chuť masa a u drůběže pomáhá k vytvoření krásné křupavé kůrky ( kuře, krocan, bažant, kačena..).

Kontraindikace: nebyli zjištěny žádné vedlejší účinky a neexistuje předávkování třtinovou melasou

Nutriční hodnoty třtinové melasy

Graf složení nutričních hodnot

Graf složení produktu třtinová melasa

Energetická hodnota na 100 g 3 x extrahované BIO třtinové melasy: 1200 kJ/287 kcal, tuk 0,0 g,  glukóza: 2,67 g, fruktóza: 4,56g, sacharóza: 39,9 g, obsahuje více vápníku než mléko, více železa než vejce a více draslíku než jakákoli jiná potravina.

Kde koupit třtinovou melasu?

  • AWA shop Brno  , prodejna zdravé výživy AWA centrum Brno, Orlí 16, 1. patro

Zajímavost: V Rusku je třtinová melasa používána při výrobě rumu a i u některých druhů výběrových piv.

Třtinový cukr

 

Rum

destilovaný nápoj vyrobený z vedlejších produktů cukrové třtiny, jako je melasa a třtinová šťáva, metodou kvašení a destilace.