Třtinová melasa, černý zázrak

Melasa je vedlejším produktem při výrobě cukru z cukrové třtiny, nazývá ce "černý zázrak"-přírodní sladidlo, superpotravina. Třtinová melasa je tmavohnědá až černá hustá sirupovitá tekutina se sladkou specifickou chutí po zkaramelizovaném cukru, podobná se u nás používanému lesnímu medu. Melasa je 100 % přírodní produkt získaný z cukrové třtiny při výrobě cukru, po třetí extrakci( třetí krystalizace ), má nižší obsah cukru a naopak nejvyšší možný obsah především vápníku, železa, hořčíku, fosforu, draslíku, sodíku a vitaminů skupiny B ( B2, B5,B9 ) ,  A a D. Zastoupeny jsou rovněž další nutriční prvky jako měď, zinek, inozitol, vitamin C, sedm esenciálních aminokyseliny, enzymy a mastné nenasycené kyseliny. Melasa obsahuje méně kalorií než ostatní sladidla, asi dvě třetiny oproti medu, polovinu oproti cukru. ( obsahu jen cca 20% cukru ve formě glukózy a fruktózy).

Třtinová melasa a její účinky:

  • přírodní sladidlo v BIO kvalitě (  dvě třetiny méně kalorií oproti medu )Třtinová melasa, přírodní sladidlo
  • nejbohatší rostlinný zdroj železa ( plných deset procent obsahu melasy tvoří železo )
  • neobsahuje lepek
  • udržuje zdravé kosti a zuby
  • vrací cévám elasticitu a tím zlepšuje průchod krve
  • pomáhá při poruchách s prokrvením
  • pomáhá při léčbě křečových žil
  • pomáhá předcházet trombóze
  • posiluje srdeční sval
  • snižuje únavu a vyčerpání
  • posiluje imunitu
  • pomáhá při chodokrevnosti ( anémie )
  • ochraňuje extremně namáhané klouby a obratle
  • zlepšuje funkci svalů a kloubů
  • čistí lymfatický systém
  • pomáhá při zácpě
  • pomáhá proti nespavosti
  • působí proti neurózám, migrénám a nervovým potížím
  • pomáhá při artróze, artritidě a osteoporóze
  • pomáhá zevně při ekzémech a lupénce( psoriáza )
  • pomáhá při poruchách látkové výměny
  • pomáhá dodávat energii při velké fyzické zátěži a stresu
  • pomáhá s anginou pectoris

Dávkování: 1–3 krát denně 1-2 čajové lžičky rozpustíme ve 200ml vody nebo čaje

Třtinová melasa, náhrada medu ja sladidlaPoužití: Doporučuje se nejprve ředit melasu vodou (ve vlažné vodě se rozpouští rychleji). Abychom vylepšili chuť a současně i zdravotní hodnotu, můžeme do jedné skleničky přidat  1-2 čajové lžičky jablečného octa nebo citrónové šťávy. Zrovna tak dobře můžete melasu přimíchat do čaje, mléka, jogurtu, jablečného pyré či do ovocného müsli nebo jiné potraviny. Doporučuje se denní dávka 2-4 čajové lžičky (odpovídá to asi 40 g) pro dospělého a snížit podle váhy dávku pro školní a malé děti. V období kdy máte nedostatek vitamínů lze množství třtinové meleasy zvýšit na dvojnásobek. Třtinová melasa v kombinaci s teplým mlékem je výberný prostředek pro okamžitý a kvalitní spánek. Melasu můžeme konzumovat v kteroukoliv denní dobu podle vlastního uvážení – jak před jídlem,během jídla tak i po jídle. V kuchyni se používá melasa do omáček a marinád a tím zlepšuje chuť masa a u drůběže pomáhá k vytvoření krásné křupavé kůrky ( kuře, krocan, bažant, kačena..).

Kontraindikace: nebyli zjištěny žádné vedlejší účinky a neexistuje předávkování třtinovou melasou

Nutriční hodnoty třtinové melasy

Graf složení nutričních hodnot

Graf složení produktu třtinová melasa

Energetická hodnota na 100 g 3 x extrahované BIO třtinové melasy: 1200 kJ/287 kcal, tuk 0,0 g,  glukóza: 2,67 g, fruktóza: 4,56g, sacharóza: 39,9 g, obsahuje více vápníku než mléko, více železa než vejce a více draslíku než jakákoli jiná potravina.

Kde koupit třtinovou melasu?

  • AWA shop Brno  , prodejna zdravé výživy AWA centrum Brno, Orlí 16, 1. patro

Zajímavost: V Rusku je třtinová melasa používána při výrobě rumu a i u některých druhů výběrových piv.

Třtinový cukr

 

Rum

destilovaný nápoj vyrobený z vedlejších produktů cukrové třtiny, jako je melasa a třtinová šťáva, metodou kvašení a destilace. 

Články superpotraviny

Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021

26.02.2021 01:34
VLADIMÍR VYTÁSEK KURZY: Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu Kdy: sobota 27. února 2021 od 10:00 do 18:00 hod. Kde: Rodinný resort Siesta (tzv. Zámeček), Za Oborou 120, 530 06 Pardubice VI-Staré Čivice Obsah kurzu: Na našem kurzu poznáte bylinky na léčení těla i duše se zaměřením...

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>