Třtinová melasa, černý zázrak

Melasa je vedlejším produktem při výrobě cukru z cukrové třtiny, nazývá ce "černý zázrak"-přírodní sladidlo, superpotravina. Třtinová melasa je tmavohnědá až černá hustá sirupovitá tekutina se sladkou specifickou chutí po zkaramelizovaném cukru, podobná se u nás používanému lesnímu medu. Melasa je 100 % přírodní produkt získaný z cukrové třtiny při výrobě cukru, po třetí extrakci( třetí krystalizace ), má nižší obsah cukru a naopak nejvyšší možný obsah především vápníku, železa, hořčíku, fosforu, draslíku, sodíku a vitaminů skupiny B ( B2, B5,B9 ) ,  A a D. Zastoupeny jsou rovněž další nutriční prvky jako měď, zinek, inozitol, vitamin C, sedm esenciálních aminokyseliny, enzymy a mastné nenasycené kyseliny. Melasa obsahuje méně kalorií než ostatní sladidla, asi dvě třetiny oproti medu, polovinu oproti cukru. ( obsahu jen cca 20% cukru ve formě glukózy a fruktózy).

Třtinová melasa a její účinky:

  • přírodní sladidlo v BIO kvalitě (  dvě třetiny méně kalorií oproti medu )Třtinová melasa, přírodní sladidlo
  • nejbohatší rostlinný zdroj železa ( plných deset procent obsahu melasy tvoří železo )
  • neobsahuje lepek
  • udržuje zdravé kosti a zuby
  • vrací cévám elasticitu a tím zlepšuje průchod krve
  • pomáhá při poruchách s prokrvením
  • pomáhá při léčbě křečových žil
  • pomáhá předcházet trombóze
  • posiluje srdeční sval
  • snižuje únavu a vyčerpání
  • posiluje imunitu
  • pomáhá při chodokrevnosti ( anémie )
  • ochraňuje extremně namáhané klouby a obratle
  • zlepšuje funkci svalů a kloubů
  • čistí lymfatický systém
  • pomáhá při zácpě
  • pomáhá proti nespavosti
  • působí proti neurózám, migrénám a nervovým potížím
  • pomáhá při artróze, artritidě a osteoporóze
  • pomáhá zevně při ekzémech a lupénce( psoriáza )
  • pomáhá při poruchách látkové výměny
  • pomáhá dodávat energii při velké fyzické zátěži a stresu
  • pomáhá s anginou pectoris

Dávkování: 1–3 krát denně 1-2 čajové lžičky rozpustíme ve 200ml vody nebo čaje

Třtinová melasa, náhrada medu ja sladidlaPoužití: Doporučuje se nejprve ředit melasu vodou (ve vlažné vodě se rozpouští rychleji). Abychom vylepšili chuť a současně i zdravotní hodnotu, můžeme do jedné skleničky přidat  1-2 čajové lžičky jablečného octa nebo citrónové šťávy. Zrovna tak dobře můžete melasu přimíchat do čaje, mléka, jogurtu, jablečného pyré či do ovocného müsli nebo jiné potraviny. Doporučuje se denní dávka 2-4 čajové lžičky (odpovídá to asi 40 g) pro dospělého a snížit podle váhy dávku pro školní a malé děti. V období kdy máte nedostatek vitamínů lze množství třtinové meleasy zvýšit na dvojnásobek. Třtinová melasa v kombinaci s teplým mlékem je výberný prostředek pro okamžitý a kvalitní spánek. Melasu můžeme konzumovat v kteroukoliv denní dobu podle vlastního uvážení – jak před jídlem,během jídla tak i po jídle. V kuchyni se používá melasa do omáček a marinád a tím zlepšuje chuť masa a u drůběže pomáhá k vytvoření krásné křupavé kůrky ( kuře, krocan, bažant, kačena..).

Kontraindikace: nebyli zjištěny žádné vedlejší účinky a neexistuje předávkování třtinovou melasou

Nutriční hodnoty třtinové melasy

Graf složení nutričních hodnot

Graf složení produktu třtinová melasa

Energetická hodnota na 100 g 3 x extrahované BIO třtinové melasy: 1200 kJ/287 kcal, tuk 0,0 g,  glukóza: 2,67 g, fruktóza: 4,56g, sacharóza: 39,9 g, obsahuje více vápníku než mléko, více železa než vejce a více draslíku než jakákoli jiná potravina.

Kde koupit třtinovou melasu?

  • AWA shop Brno  , prodejna zdravé výživy AWA centrum Brno, Orlí 16, 1. patro

Zajímavost: V Rusku je třtinová melasa používána při výrobě rumu a i u některých druhů výběrových piv.

Třtinový cukr

 

Rum

destilovaný nápoj vyrobený z vedlejších produktů cukrové třtiny, jako je melasa a třtinová šťáva, metodou kvašení a destilace. 

Články superpotraviny

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>