Anémie - chudokrevnost

Je snížení počtu červených krvinek a nebo množství erytrocytů a krevního barviva hemoglobinu v nich obsaženého - přenášení kyslíku z plic do tkání. Příčinou chudokrevnosti je porušená tvorba červených krvinek, nebo jejich zvýšený zánik a důsledkem je snížena schopnost krve dodávat kyslík tkáním

Příznaky chudokrevnosti:

  • specifické - únava, malátnost, nevýkonnost, slabost, závratě, pískání či hučení v uších, poruchy soustředění, poruchy chutě k jídlu, Zdroje železaplynatost, úbytek na váze, dušnost při námaze, bolest na hrudi při námaze, palpitace (pocit silného bušení srdce), bledost kůže a sliznic.
  • nespecifické - lomivé, rýhované až lžičkovitě vyhloubené nehty, pálení jazyka a ústních koutků (sideropenická anémie), žloutenka
  • tmavomodré až temně fialové nehty
  • neschopnost erekce
  • porucha tvorby hemoglobinu

Třídy chudokrevnosti:

  • přílišná krevní ztráta (krvácení)
  • zvýšená destrukce krevních buněk (hemolýza)
  • nedostatečná produkce červených krvinek

Příčiny Chudokrevnosti:

Článek: 7 potravin, které mají větší obsah železa než červené maso

Diskusní téma: Anémie

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek