Omega mastné kyseliny

Esenciální mastné kyseliny, tělo si je neumí samo vyrobit, musíme přijímat ve stravě ve formě omega 3 (EPA a DHA), omega 6 a omega 9 mastných nenasycených kyselin omega-6 a omega-3, je důležité, aby byl poměr v této toleranci (1:1 nebo 1:2). Tuky by měli tvořit cca 35% skladby našeho jídelníčku. Dvě třetiny z toho příjmu by měly pokrýt dobré tuky (převážně rostlinného původu) a jednu třetinu pak ty špatné tuky (většinou živočišného původu).

  • Nasycené mastné kyseliny („špatné tuky“) - sádlo, kokosový a palmový tuk, uzeniny, tučné maso, mléčné výrobky, také v dorty, náhražky čokolád
  • Nenasycené mastné kyseliny („dobré tuky) - kvalitní rostlinné oleje, ryby, ořechy, semínka

Zdroje omega 3 kyselin

Zdroje omega 6 kyselin

  • slunečnicová semínka aolej
  • sezamová semínka a olej
  • kukuřičný olej
  • sójový olej

 

Diskusní téma: Omega mastné kyseliny

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek