Omega 3

Polynenasycené mastné kyseliny Omega - 3 - jsou jedinečným zdrojem vitality a živin do těla. Omega - 3 zlepšují zdravotní stav Omega 3kardiovaskulárního systému a mozku. V současné době je pozorován nedostatečný příjem omega - 3 v lidské stravě, proto je dnes příjmu omega 3 esenciálním kyselinám věnována zvýšená pozornost výživě. Omega-3 jsou považovány za důležité, protože tělo si je nemůže samo syntetizovat, může je získat pouze potravou. Omega 3 jsou stavebními kameny mozku, nervového a endokrinního systému. Podílí se na výstavbě buněčných membrán, mají protizánětlivé účinky, snižují riziko srdečních a cévních onemocnění, regulují hladinu cukru v krvi.
Omega 3 - Ideální poměr omega 6 k omega 3 v těle by mělo odpovídat poměru 2 : 1 (v naší populaci je bežný poměr až 20-40:1, což je obrovská nerovnováha).
  • kyseliny alfa-linolenové (ALA) -  obsahují  lněná semínka, konopí, dýňová semínka, vlašské ořechy a listová zelenina.
  • kyseliny dokosahexaenové (DHA) -  esenciální kyseliny živočišného původu.
  • eikosapentaenová kyselina (EPA) -  esenciální kyseliny živočišného původu.

Potraviny se zdrojem omega 3 kyselin:

Denní potřeba omega - 3 je od 1 do 2,5 g na den
 

Nedostatek omega 3 se projevuje:

  • zácpa
  • depresivní nálada
  • hypertenze
  • lámání nehtů
  • kožní vyrážky
  • problém s klouby

Omega 3

Ryby zdroj omega 3

23.05.2016 15:20
ryby obsahují dvě významné omega 3 mastné kyseliny: kyselinu eikossapentaenovou EPA kyselinu dokosahexaenovou DHA Třetí typ omega 3 mastné kyseliny je kyselina alfa - linolenová ( ALA ), která je rostlinného původu ( např. lněná semínka ). Tělo si teoreticky umí vyrábět EP a DHA z ALA. Nejde...

Diskusní téma: Omega 3

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek