Pálení žáhy

Návrat silně kyselých žaludečních šťáv do jícnu způsobí nepříjemné pálení žáhy. Příčinou mohou být těžko stravitelné potraviny. Dále tučná, smažená, případně silně kořeněná jídla. Vyvolat jej mohou i příliš horké nebo studené potraviny.  

Častěji se s ním setkávají lidé s nadváhou nebo těhotné, kdy dochází k většímu tlaku na žaludek. Ke stažení žaludku může dojít i při dlouhotrvajícím stresu, a tudíž i k návratu žaludečních šťáv do jícnu.

Důležité je snížit kyselost žaludečních šťáv.

Co může být příčinou pálení žáhy?

  • některé léky a jejich vedlejší účinky
  • těžko stravitelné potraviny (luštěniny, cibule, zelí, vejce vařené natvrdo nebo čerstvý chléb)
  • silná káva
  • nápoje ( kyselé víno, přemíra alkoholu často v kombinaci s tabákem)
  • smažená nebo fritovaná jídla
  • tučná jídla (majonéza, tučné maso, špek, škvarky..)
  • velmi kořeněná jídla

Přírodní přípravky proti pálení žáhy

Diskusní téma: Pálení žáhy

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek