Probiotika, symbiotika (probiotika + prebiotika)

pomáhají va nastolení opětovné rovnováhy střevní flóry. Kvalita střeva má úzkou spojitost s kvalitou celkového lidského zdraví. Je známé, že až 80% našeho imunitního systému se nachází právě v našich střevech Mikroorganismy ve střevech způsobují vznik škodlivých látek, např. toxinů, čpavku nebo metanu, které jsou následně příčinami mnoha nemocí. Šíření škodlivých mikrobů účinně omezují probiotické bakterie tzv probiotika nebo i tzv. symbiotika (probiotika + prebiotika)., které se dokážou dostat do střev dostat živé a jsou schopny je osídlit a rozmnožovat se v nich.

  • vždy je nutné mít čisté tlusté střevo, aby probiotika mohla působit, pokud se střevo zanešené, probiotika odejdou bez využití vylučovacím systémem z těla ven
  • pokud budeme mít ve stravě přítomny npř. česnek, zázvor, kurkumu a další, bude přirozeně chráněni a nebudeme muset používat antibiotika a tím pádem nebudeme mít zničenou střevní flóru (nepotřebujeme suplenetovat probiotika)

Zdroje probiotik v potravinách

  • tvrdý sýr, např. ementál
  • kysané zelí nepasterizované, kvašené okurky
  • fermentované mléčné výrobky - cottage, podmáslí, kyška, jogurty a jogurtová nebo kefírová mléka ( Kefír vzniká kvašením pomocí kefírové kultury )
  • kvašená zelenina
  • kyselé okurky (nakladačky) - pouze fermentované bez přidaného octu a dalších kyselin
  • doplňky stravy
  • kombucha ( fermentovaný nápoj vyráběný z čaje, cukru a několika druhů bakterií a kvasinek)
  • kimchi (kimčchi)
  • fermentované sójové výrobky (tempeh- náhražka masa, miso pasta)

Prebiotika

Prebiotika jsou komplexem sacharidů, kterými se probiotika živí. Prebiotika tak významně podporují nejen přežití, ale i rozmnožování probiotik. Zdroje prebiotik:

Probiotika a jejich příznivé účinky

  • Působí preventivně proti rozmnožování škodlivých mikrobů
  • Zlepšují vstřebávání živin
  • Příznivě působí na peristaltiku střev
  • Podporují imunitu

Kdy nám mohou probiotika pomoci?

  • při poruchy trávení
  • při průjmech
  • při nadýmání
  • při zvýšené tvorbě střevních plynů
  • při syndromu dráždivého střeva

Co narušuje rovnováhu střevní flóry?

  • Antibiotika - nejčastější příčina s kterou se potkáváme
  • Kouření a alkohol
  • Nevhodné stravování ( příliš kořeněná, solená a tučná strava ).
  • Průjem – trávicí potíže ( nejčastěji při pobytech v zahraničí, peopláchnuté zelenině a ovoci, špatné a nevhodné stravě )
  • Stres
  • Záněty v těle

Článek: Čeští vědci pod vedením Petra Ryšávky ze společnosti Pharmaceutical Biotechnolog vyvinuli revoluční biofilmová probiotika mnohonásobně zvyšující imunitu

Diskusní téma: Probiotika

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>