Semínka ( seeds )

semínka jsou obecně ceněné  pro obsah polynenasycených mastných kyselin, vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Loupaná semínka semínkamůžeme chroupat samotné jako oříšky, můžeme je konzumovat v pečivu, kterému dodají výbornou chuť a lépe zasytí. Často se semínka přidávají také do zeleninových salátů a můžeme si jimi vylepšit müsli. Důležité je semínka dobře rozkousat, protože by mohly projít trávicím traktem bez toho, aniž by si tělo z nich bylo schopno odebrat všechny cenné látky. Semínka patří i do skupiny tzv.  brainfood - potravin pro výživu a regeneraci mozku.

Seznam semínek:

Pozivní účinek proti klíšťatům: Při pravidelném užívání vitamínů skupiny B se snižuje pocení, takže klíšťata nenacházejí na vás tak atraktivní místa k přisátí. Klíště totiž preferuje vlhčí místa s jemnou kůží. Navíc pravidelným užíváním vitamínů skupiny B budete klíšťatům nepříjemně vonět. 
Upozornění: neni to 100%, Pro lepší efekt a účinkům při přisátí prostívá i vitamin C.

TIP: semínková pomazánka

50 g slunečnicových semínek, 50 g dýňových semínek a 50 g lněných semínek, 50 g sušených rajčat, 1 až 2 lžíce olivového oleje, lžíci citronové šťávy, sůl, pepř, česnek, hrst čerstvé petrželky, pečivo

Postup přípravy: Všechna semínka namočíme přes noc do vody, poté scedíme a rozmixujte na kaši. Přidáme pokrájená sušená rajčata ( je dobré je také předem namočit, pokud nejsou naložená v oleji) , olivový olej, citronovou šťávu. Dochuťíte solí, pepřem, kurkumou, česnekem či jiným kořením dle chuti a necháme uležet v lednici. Dozdobíme čerstvou petrželkou, pažitkou a namažeme na pečivo.

Články o účincích semínek:

Kde koupit semínka?

Semínka se zkouší na:

  • mykotoxiny - plísně
  • halucinogenní látky - Tropanované alkaloidy (atropine)
  • pesticidy
  • žluklost (rozklad tuků)
 

Semínka

Dýňová polévka a její příprava

04.10.2017 23:57
Aby se plně rozvinula chuť dýně, je nejlepší ji upéct. Pečením se totiž její chuť zintenzivní. Dýni omyjte, vydlabejte semínka a nakrájejte na kousky. Dejte na plech vyložený pečicím papírem. Osolte, opepřete a pečte asi 20 minut, dokud není měkká. Pro ještě intenzivnější chuť posypte sušeným...

Zdravá semienka: konopné, ľanové, slnečnicové a ostropestřecová

07.06.2017 20:20
Semienka rastlín sú vo všeobecnosti považovaná za jeden z najdôležitejších zdrojov vitamínov, minerálnych látok, vlákniny a omega mastných nenasýtených kyselín. Vzhľadom k tomu, že často obsahujú aj veľké množstvo bielkovín, sú spravidla hojne zastúpená v jídelníčcích športovcov, vegánov,...

Chia semínka

30.09.2014 22:26
Šalvěj hispánská, chia seeds Semienka chia pochádza zo šalvie hispánskej (Salvia hispanica L.). Tieto semená sú oválna približne 1 mm veľká. Semená chia rozoznávame dvojaký farby - biela a hnedá. Semená chia sú plnohodnotnou komplexnou potravinou. Nielen, že majú viac omega-3 mastných kyselín, než...

Články superpotraviny

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Diskusní téma: Semínka

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek