Amarant ( laskavec )

Co je vlastně Amarant ? Jedná seo pseudoobilninu, kterou již pěstovali staří Inkové, Mayové a Aztékové, používali list jako zeleninu a zrna pro mletí mouky. Semena amarantu jsou podobná máku.  Amarant je zdrojem kvalitních rostlinných bílkovin - proteinů 14-18%( např. aminokyselina lysin, leucin, isoleucin a tryptofan ), minerálních látek a vitamínů. Kromě velkého množství hořčíku, vápníku a draslíku obsahují i železo, měď a zinek. Stejně jako pseudoobilnina Quinoa neobsahuje lepek.

Co se z amarantu používá?

  • semena
  • listy
  • amarantový olej ( obsahuje 6-7 % skvalenu )

Amarant a jeho účinky:

  • na zácpu díky obsahu vlákniny
  • prevence proti rakovině tlustého střeva
  • antioxidant ( skvalen, vitamin B2-riboflavin, C a E )
  • brainfood - obnova mozkových buněk ( lysin )
  • přispívá k tvorbě svalové hmoty
  • prevenci a léčbě poruch s hladinou cholesterolu
  • při redukčních dietách
  • vhodná potravina pro cukrovkáře
  • působí proti stárnutí
  • príznivě působí proti stresu
  • posiluje imunitu
  • vhodná pro vegany a vegetariány
  • snižuje riziko osteopórózy
  • podporuje správnou funkci srdce, cév a svalů

Chuť: jemná oříšková

Použití: stejně jako Quinoa slouží jako alternativa ( rýže, Slzovky, kuskusu, bulguru ), rizota, na zahuštění polévek, do jogurtů, přesnídávek, salátů

Kde koupit amarant?

Recepty s amarantem:

emnou oříškovou chut, vhodný je jako příloha (coby alternativa rýže či kuskusu), nasledko do kaší. - See more at: http://www.vegmania.cz/vegpedie/amarant#sthash.sUQwy8fE.dpuf