Dýňové ( tykvové ) semínko

Tykev obecná (Cucurbita pepo) je jednoletá rostlina s plody dosahujícími váhy až 60kg. Její původ je připisovám Indii. Semena tykve jsou Dýňové semínkopoužívány jako nejlepší přírodní zdroj zinku, který je potřebný pro stavbu kostí a v všech tkání v těle. Také jsou významný zdroj roslinné omega 3 a zdrojem vitamínu A, E, D, B1, B2, B3,B5, B6, B12 a kyseliny listové. Z minerálů obsahuje zejména zinek, vápník, železo, fosfor, mangan, měď, selen, draslík… Dýňová semínka mají chuť jemně oříškovou.

V jaké podobě můžeme najít semínka z tykve?

  • dyňové semínko loupané
  • tykvové semínko neloupané
  • dýňový olej ( přidáváme do pokrmů, salátů, vhodný i na masáže a ošetření pokožky - ekzémy, popáleniny, obnova buněk )
  • tykvové máslo

Dýňová semínka, co obsahují?

  • významný zdroj roslinné omega 3 (menší než v lněných semínkách)
  • nejlepší přírodní zdroj zinku 8mg /100g
  • zdrojem vitamínu A, E, D, B1, B2, B3,B5, B6, B12, B15 a kyseliny listové
  • minerály vápník, železo, fosfor, mangan, měď, selen, draslík
 

Účinky dýňového semínka:

  • jako podpora při ateroskleróze, revmatismu a dně
  • příznivě působí na prostatu
  • přírodní zdroj  tryptofanu  ( aminokyselina ) - ovlivňuje dobrou náladu
  • zdroj vitaminu B15 (antistresový vitamin)
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • pomáhají růstu nehtů a vlasů
  • prospívají pleti
  • brání padání vlasů
  • brainfood - podporují nervový systém
  • působí proti depresím
  • působí pozitivně na trávící systém
  • ideální když tělo potřebuje doplnit zinek
  • působí proti střevním cizopasníkům (např. tasemnice)
  • působí proti parazitům (cucurbitin)
  • podporuje činnost ledvin, působí močopudně
  • povzbuzuje krevní oběh
  • urychluje regeneraci tkání při ekzému, psoriáze (lupénce) a dermatitidě
  • proti zánětlivé účinky
  • urychluje hojení při chemických a termálních popáleninách ( zevní použití )
  • detoxikace střev
  • příznivá vstřebatelnost zinku - vhodné pro muže
  • blokuje rakovinné procesy

  • více

Doporučenná denní dávka: 1-2 polévkové lžíce loupaných semínek , pokud požíváme semínka preventivně postačí poloviční dávka

Barva semínek: zeleno-hnědá, ale lze koupit i semínka v bílé slupce

Chuť: jemná oříšková

Použití: loupaná dýňová semínka se dobře rozžvýkají, lze je přidávat do polévky, pražené na suché pánvi se solí, do ovocných i zeleninových salátů, moučníků, doma pečeného chleba…

Nejčastější původ dýňových semínek: Česká republika, Slovensko, Čína

Dýňová polévka - jak připravit?

Na másle nebo řepkovém oleji zpěníme cibuli a necháme zesklovatět, přidáme česnek a na kostky nakrájenou dýni ( druh Hokkaido se nemusí zbavovat slupky, ta změkne vařením ). Necháme chvíli smažit, přilijeme vodu, povaříme. Hmotu rozmixujeme, zalijeme šlehačkou a necháme opět povařit. Ingredience: 1 cibule, 1 stroužek česneku, 500 g dýně hokkaido, 1 l zeleninového bujónu, 1 smetana ke šlehání, 1 lžička másla. petržel, pažitka, 2 rohlíky
1 stroužek česneku
500 g dýně hokkaido
1 l zeleninového bujónu
1 smetana ke šlehání
1 lžička másla
petržel
pažitka
2 rohlíky
Uvařenou dýni můžeš sníst na sladko i na slano. Smíchej třeba se lžičkou kokosového oleje,  medu  a posypej skořicí a vychutnej si ji jako lahodné pyré. Nebo posypej balkánským sýrem, oblíbeným kořením a podávej s pokrájenými rajčaty a černými olivami. Skvěle chutná i rozmixovaná dýně s avokádem. Přidej lahůdkové droždí, česnek, sůl a pepř a natírej ji jako pomazánku na celozrnný toast.
 

Kde koupit dýňové semínko loupané?

Fotogalerie: Dýňové semínko

Semínka

Dýňová polévka a její příprava

04.10.2017 23:57
Aby se plně rozvinula chuť dýně, je nejlepší ji upéct. Pečením se totiž její chuť zintenzivní. Dýni omyjte, vydlabejte semínka a nakrájejte na kousky. Dejte na plech vyložený pečicím papírem. Osolte, opepřete a pečte asi 20 minut, dokud není měkká. Pro ještě intenzivnější chuť posypte sušeným...

Zdravá semienka: konopné, ľanové, slnečnicové a ostropestřecová

07.06.2017 20:20
Semienka rastlín sú vo všeobecnosti považovaná za jeden z najdôležitejších zdrojov vitamínov, minerálnych látok, vlákniny a omega mastných nenasýtených kyselín. Vzhľadom k tomu, že často obsahujú aj veľké množstvo bielkovín, sú spravidla hojne zastúpená v jídelníčcích športovcov, vegánov,...

Chia semínka

30.09.2014 22:26
Šalvěj hispánská, chia seeds Semienka chia pochádza zo šalvie hispánskej (Salvia hispanica L.). Tieto semená sú oválna približne 1 mm veľká. Semená chia rozoznávame dvojaký farby - biela a hnedá. Semená chia sú plnohodnotnou komplexnou potravinou. Nielen, že majú viac omega-3 mastných kyselín, než...

Diskusní téma: Dýňové semínko

Titulek: Pražení Vložil: Josef Šímek Datum: 22.03.2017

Neztrácí semínko pražení své vlastnosti

Titulek: semínka Vložil: oldřiška Datum: 19.03.2017

zajímá mě země původu dýnových semínek

Titulek: Semínka Vložil: Hana Datum: 10.03.2017

U nás tedy poslední dobou opravdu vedou dýňová semínka. Objednávám je ze stránky https://www.zodo.cz/dynova-seminka-jadra-loupana/ a všem doporučuji.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>