Mák modrý (maková semínka)

Mák setý je jednoletá bylina, která dorůstá výšky až 180 cm., která je již po staletí využíván nejen jako výborný zdroj energie, ale také k přípravě nejrůznějších medicínských a léčebných přípravků. Antičtí atleti například konzumovali směs semen máku, medu a vína pro zdraví a sílu. Mák je vyjímečný.přírodní rostlinný zdroj s nejvyšším obsahem vápníku.(cca 1 400 mg na 100 gramů), hořčíku 340 mg a železa 12mg. Mák modrý je zdrojem vitamínu E, vitamínů skupiny B, hořčíku, vápníku, draslíku a fosforu. Maková semínka jsou zakázaná z naboženských nebo drogových důvodů např. například v Singapuru, na Tchaj-wanu, v Saúdské Arábii či Spojených arabských emirátech.

Mák jako olejnina obsahuje asi 60 % tuku, zejména mastné kyseliny stearovou, plamitovou a linolovou – je tak obrovským zdrojem energie a vhodný i pro výrobu makového mléka.

Účinky máku modrého:

  • podporuje paměť
  • zdroj síly a energie
  • prevence osteoporózy
  • zlepšuje paměť
  • prevence karcinomu prsu
  • působí jako prevence zubního kazu
  • brání stresu a klidňuje
  • díky vysokému obsahu vlákniny prospívá zažívacímu traktu
  • detoxikuje organismus
  • tlumí bolesti hlavy
  • uvolňuje svalové křeče
  • přispívá klidnému spánku
  • zdroj omega 3 a 6 kyselin, podporuje využitelnost vitamínů rozpustných v tucích
  • přispívá k léčení respiračních onemocnění
  • prosívá silným kostem a výživě vlasů a nehtů
  • zdroj proteinů, vhodné na podporu svalové hmoty
  • makový olej je vhodný na ekzémy, záněty a výrazně pomůže i s lupenkou, hydratuje a zjemňuje pokožku
  • více

Použití: do koláčů, buchet, závinů, ale z máku je také výborná pomazánka s medem, na výroku makového mléka....

TIP: ideální je kombinace mletého máku se švestkami, tuk z máku podporuje využitelnost vitamínů rozpustných v tucích (zdroj proteinů z máku a vitamínů ze švestek, zejména B12)- vhodná kombinace pro vegany, vegetariány, sportovce a seniory)

Upozornění: před konzumací je vhodné mák semlít v mlýnku nebo mixéru, nepomletá semínka projdou trávícím traktem bez většího efektu

Nutriční hodnoty ve 100g: 20g bílkovin, 43g tuků, 24 g sacharidů, 20g vlákniny, 2,2 mg vitaminu E, 1360 mg vápníku, 8,8mg železa, 832 mg draslíku, 395 mg hořčíku, 936 mg fosforu

Jak vyrobit makové mléko?

mák cca 100g necháme louhovat přibližně 4 -8 hodiny ve 1000ml vody, občas promícháme a následně rozmixujeme do jemné konzistence a následně přecedíme (nápoj mámléčnou barvu). Můžeme dochutit medem nebo rozixovat s banánem. Pijeme hned čerstvě připravěné makové mléko a pokud možno déle je neskladujeme. Makové mléko je zásadotvorné a působí proti překyselení organismu. Může též sloužit jako náhrada kravského mléka.

Maková kaše:

1 díl namletého máku, 1 díl bulguru, 1/4 dílu rozinek, špetka soli, 4 díly vody. Všechny ingredience vaříme 30 minut. Podle potřeby přidáme vodu.

Mák modrý

Používáte ve svém jídelníčku mák modrý?

16.05.2017 21:57
Naše babičky hojně využíval mák jako náplň do buchet, škubánků, na výrobu závinů nebo posyp na knedlíky se švestkami. A znáte jeho účinky na zdraví? Mák se dá koupit ve volně semínek nebo mletý s cukrem (pozor rychle žlukne a je potom hořký) maková semínka  makový olej mletý mák s...

Diskusní téma: Mák modrý

Titulek: je jedlý i mák z ozdobných maků ? Vložil: k.králl Datum: 08.07.2017

na zhrádce pěstuju ozdobné maky většinou červené chtěl bych vědet jestli je mák z nich jedlý. Děkuji za odpověd . kazimirkral@seznam.cz

Titulek: Re: je jedlý i mák z ozdobných maků ? Vložil: edededed Datum: 23.03.2018

ne

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>