Merlík čilský - Quinoa

Prastará vysokohorská pseudoobilovina Quinoa má původ v Jihoamerických Andách a je nazývána též jako " zázračné obilí Inků, matka všech Quinoa bílá, červená a černáobilnin ". Patřila mezi 3 základní plodiny starých civilizací v oblasti And ( kukuřice, brambory, Quinoa ). Nejde o klasickou obilninu, ale patří do skupiny Merlíků, jde o jednoletou bylinu dorůstající výšky až 2 metry. Využívají se její semena, která mají velikost 1-3mm.. Neobsahuje lepek a je studnicí těchto živin: vitamín B1, vitamín B2, vitamín B3, vitamín B5, vitamín B6, vitamín E, kyselina listová, vápník, měď, železo, mangan, hořčík, fosfor, draslík, zinek, vláknina, bílkovina, složité sacharidy, saponiny, esenciální aminokyseliny( (cystein, fenylalanin, histidin, izoleucin, lyzin, metionin, tyrozin, treonin a valin),... obsahují 60 % škrobu, 23 % esenciálních bílkovin, 5 % sacharidů, 4 až 9 % tuků.

Barva Merlíku chilského:

Alternativy Quinoa na trhu

  • mouka ze semen
  • semena
  • vločky

Účinky Quinoa -merlíku čilského:

  •  Quinoa bílá protirakovinové účinky
  • antioxidant
  • při redukčních dietách
  • superpotravina
  • proti migrénám
  • zásadotvorná potravina ( na rozdíl od rýže, která je kyselinotvorná )
  • prospívá ledvinám
  • prevence proti kardiovaskulárním onemocněním
  • vhodná pro sportovce, vegetariány a celiaky
  • podporuje růst svalové hmoty
  • prevence proti Osteoporóze
  • snižuje vysoký krevní tlak
  • působí jako prevnce rakoviny tlustého střeva
  • zklidňuje nervový systém
  • podporuje trávení a vyprazdňování
  • postupně do těla uvolňuje energii
  • pomáhá při cukrovce
  • přispívá výživě mozku - brainfood

Quinoa je nyní běžně pěstována v těchto oblastech:  Bolívii, Kolumbii, Ekvádoru, Peru a Chile. Organizace spojených národů (OSN) vyhlásila loňský rok 2013 jako Mezinárodní rok quinoy.

Použití: snídaňové směsi, saláty,pro zahuštění do polévek, pro různé kaše, rizota, kombinovat můžeme s ovocem i zeleninou, přílohy - alternativa k rýži, kuskusu nebo slzovce obecné.

Příprava: Quinoa vyniká svou jednoduchou přípravou. Vařte podobně jako rýži (2 díly vody na 1 díl Quinoy) po dobu 15-20 minut. Po uvaření se quinoa vyznačuje příjemně lehkou, nadýchanou strukturou a jemnou, lehce oříškovou chutí. K ochucení quinoy použijte jakékoliv koření či zeleninu. Smícháním s ovocem, medem, ořechy a (rostlinným) mlékem vznikne energeticky bohatá a přitom zdravá a chutná forma snídaně.

Quinoa - recepty:

Quinoa sa dobre uchováva - dá sa uvariť, upiecť a následne zamraziť. Semienka Quinoa najprv preperieme. Pri varení na 1 diel quinoa použijeme 2 diely vody. Varíme približne 15 minút. Ďalší možný spôsob je quinoa zaliať horúcou vodu a pod pokrievkou nechať pôsobiť aspoň 30 minút semienka zmäknú.

Recept na dobrý oběd s Quinoou

Muffiny se semínky Quinoa

Za hodinu a je to nastole ---Quinoa se zeleninou

Pudink z Quinoy

Recept: Quinoa se sýrem a zeleninou

Quinoa sladká nebo slaná?

Quinoa sa upraviť ako sladká a slaná varianta.

  • Výborný je puding z quinoa s kokosovým mliekom, škoricou, kardamómom a ovocím. Quinou povaríme s kokosovým mliekom a pridáme korenie. Puding nemusíme doslaďovať, sladkú chuť zaistí  kokosové mlieko . Na koniec posypeme čerstvým ovocím či inými druhmi semien či sušenými ovocnými plodmi. 
  • Semienka Quinoa môžeme použiť aj ako náplň do paprík či kapustových závitkov. Na panvici na malom množstve kokosového oleja cca 5 minút podusíme zmes cibule, paradajok, húb a cesnaku. Všetko premiešame a vzniknutou zmesou naplníme papriky alebo zabalíme do zelného listu. 
  • Quinoa poslúži ako výborná závarka a zároveň zahusťovadlo do polievok alebo klasicky ako príloha namiesto ryže, kuskusu alebo slzovky všeobecné.

Quinoa - Merlík chilský, kde koupit:

Quinoa články

Fotogalerie: Merlík čilský - Quinoa

Diskusní téma: Merlík čilský - Quinoa

Titulek: John Vložil: Smitha703 Datum: 13.12.2016

I really like your writing style, great info, thank you for putting up geaeefdccdkefcde

Titulek: Jako vážně?? Vložil: Džuzka Datum: 08.07.2016

"Jednoleta bilina"??

Přidat nový příspěvek

Semínka

Dýňová polévka a její příprava

04.10.2017 23:57
Aby se plně rozvinula chuť dýně, je nejlepší ji upéct. Pečením se totiž její chuť zintenzivní. Dýni omyjte, vydlabejte semínka a nakrájejte na kousky. Dejte na plech vyložený pečicím papírem. Osolte, opepřete a pečte asi 20 minut, dokud není měkká. Pro ještě intenzivnější chuť posypte sušeným...

Zdravá semienka: konopné, ľanové, slnečnicové a ostropestřecová

07.06.2017 20:20
Semienka rastlín sú vo všeobecnosti považovaná za jeden z najdôležitejších zdrojov vitamínov, minerálnych látok, vlákniny a omega mastných nenasýtených kyselín. Vzhľadom k tomu, že často obsahujú aj veľké množstvo bielkovín, sú spravidla hojne zastúpená v jídelníčcích športovcov, vegánov,...

Chia semínka

30.09.2014 22:26
Šalvěj hispánská, chia seeds Semienka chia pochádza zo šalvie hispánskej (Salvia hispanica L.). Tieto semená sú oválna približne 1 mm veľká. Semená chia rozoznávame dvojaký farby - biela a hnedá. Semená chia sú plnohodnotnou komplexnou potravinou. Nielen, že majú viac omega-3 mastných kyselín, než...

Články superpotraviny

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>