Ostropestřec mariánský (Silybum marianum)

Za pozitivní účinky ostropestřce mariánského je zodpovědný silymarin, obsažený ve slupkách semen (soubor látek - flavolignany silybin, Ostropestřecsilydianin a silychristin), který se tvoří zejména v druhé polovině září až říjnu. Semena ostropestřce obsahují 27 % bílkovin a 30 % jedlého oleje (kyselina linolová, olejová a nenasycené mastné kyseliny), tyramin, histamin, aminokyseliny, cukry, quercetin a vitamin E. Slupky semen jsou navíc výborným zdrojem vlákniny a pomáhají s čistěním trávicího systému.

Ostropestřec mariánský a zdraví:

  • detoxikace organismu (játra)
  • regeneruje buňky jater
  • napomáhá čištění krve
  • snižuje vysoký krevní tlak
  • odvádí z těla toxíny
  • vyrovnává do normálu hladinu cukru v krvi
  • podporuje trávení
  • prospívá srdci a žlučníku
  • působí proti vytváření žlučových kamenů
  • antioxidant - odbourává kyslíkové radikály z těla
  • tlumí záněty, alergie  a snižuje horečku
  • chrání DNA před poškozením
  • působí proti nádorům
  • vhodný při migréně a bolestech hlavy
  • pozitivně působí proti depresím
  • vhodný v boji proti onemocnění jater, cirhózy, žloutenky nebo infekční mononukleózy
  • vhodný při potížích s křečovými žilami
  • vhodný při únavovém syndromu a apatii
  • zmírňuje následky chemoterapie a negativní účinky léků
  • vhodný při poruchách krevního oběhu
  • nejdůležitější látky v semenech ostropestřce jsou sloučeniny silymarinu
  • zdroj proteinů

Ostropestřec mariánský - schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Normální trávení a funkce jater, pročištění
  • Antioxidant (kvarcetin, vitamin E)
  • Normální hladina cukru v krvi 
  • Normální činnost srdce
  • Přirozená obranyschopnost - odolnost
Dávkování: mletý ostropestřec užíváme čtyřikrát denně po dvou až čtyřech gramech (malá čajová lžička) cca 1 hodinu před jídlem. Přidává se do snídaňových směsí, jogurtů, musli a polévek.
Dávkování - ostropestřec mariánský - semínka: dospělí: 2,5g (1lžíce) 2x denně, děti od 3 let: 1g (1/2 čajové lžičky) 2x denně 
 
Použití: drcená semena můžeme použít i na přípravu čaje (kávovou lžičku semen ostropestřce těsně před použitím rozdrtíme a zalijeme čtvrt litrem vody, po 10-15 min. louhování popíjíme.)
Kontraindikace: není vhodné pro těhotné, kojící ženy a děti do 3 roků
 
Upozornění: Sylimarin je ve vodě velmi špatně rozpustný, nadrcená semena je nutno alespoň 5 minut povařit a poté 15 minut vylouhovat v horké vodě. Pouhým zalitím semen vařící vodou se neuvolní prakticky žádné prospěšné látky.
Nejúčinnější pro tělo je pojídání prášku z čerstvě drcených semen, nejlépe lžičku 4x denně. Doporučuje se současně konzumovat lehce stravitelné cukry, semínka si přidejte do džusu nebo smoothie a máte vyřešeno. Pokud si zakoupíte již semena pomletá, velmi rychle ztrácí svoji léčivou sílu a vaše játra budou spíše zatěžovat.
 

Jak sbírat semena ostropestřce?

Na sklizeň používejtet pořádné rukavice,protože dlouhé a pichlavé ostny ostropestřce jsou pěkně nepříjemné. Můžete buď postupně vytahovat nažky a sklízet skutečně jen zralé plody, nebo ostříhat všechna květenství najednou a neriskujete tak nechtěné vysemenění a zaplevelení zahrady. Květenství dosušte rozložená v jedné vrstvě na stinném, větraném místě. Semena po dosušení vymlátíte pomocí válečku nebo třeba násady od motyky. Nakonec je zbavíte nečistot proséváním ve větru nebo před fénem a uložíme na suché a chladné místo.
 

Jak pěstovat ostropestřec mariánský doma?

Semena ostropestřece vysejte začátkem dubna do řádků vzdálených od sebe 50 cm, do hloubky 2-3 cm. Klíčení trvá asi tři týdny, tuto dobu zkrátíte skoro o polovinu, pokud semena před vysetím namočíte v teplé vodě. Ostropestřec kvete od července do září, semena se sklízí v srpnu - začínájí se objevovat bělavé chmýří.
Můžete buď postupně vytahovat nažky a sklízet skutečně jen zralé plody, nebo ostříhat všechna květenství najednou a neriskujete tak nechtěné vysemenění a zaplevelení zahrady.

Kde koupit ostropestřec mariánský?

Diskusní téma: Ostropestřec mariánský semínko

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Ostropestřec mariánský semínko

V této rubrice nejsou žádné články.

Články superpotraviny

5 kroků, jak snížit chuť na sladké

22.09.2017 23:15
Nevím jak vy, ale já a i mé kamarádky čas od času po obídku nebo večer bojujeme s chutěmi na sladké. Proto jsem se rozhodla najít způsob, jak těmto přibíracím taktikám zabránit. A našla jsem! Mám pro nás 5 kroků, jak se těmto chutím postavit. Více bílkovin ve stravě Proteiny jsou pomocníci,...

Výhody zdravého jídelníčku

22.09.2017 23:06
Vždy, když chceme změnit svoje stravování, je to pro nás těžká volba. Každý víme, jak je obtížné na rodinných oslavách a letních grilovačkách udržet svůj jídelníček se zdravým podtextem.. Ale i přes tyto nástrahy je důležité myslet na to, co nám zdravá strana přinese a jak se to projeví na našem...

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>