Ostropestřec mariánský (Silybum marianum)

Za pozitivní účinky ostropestřce mariánského je zodpovědný silymarin, obsažený ve slupkách semen (soubor látek - flavolignany silybin, Ostropestřecsilydianin a silychristin), který se tvoří zejména v druhé polovině září až říjnu. Semena ostropestřce obsahují 27 % bílkovin a 30 % jedlého oleje (kyselina linolová, olejová a nenasycené mastné kyseliny), tyramin, histamin, aminokyseliny, cukry, quercetin a vitamin E. Slupky semen jsou navíc výborným zdrojem vlákniny a pomáhají s čistěním trávicího systému.

Ostropestřec mariánský a zdraví:

  • detoxikace organismu (játra)
  • regeneruje buňky jater
  • napomáhá čištění krve
  • snižuje vysoký krevní tlak
  • odvádí z těla toxíny
  • vyrovnává do normálu hladinu cukru v krvi
  • podporuje trávení
  • prospívá srdci a žlučníku
  • působí proti vytváření žlučových kamenů
  • antioxidant - odbourává kyslíkové radikály z těla
  • tlumí záněty, alergie  a snižuje horečku
  • chrání DNA před poškozením
  • působí proti nádorům
  • vhodný při migréně a bolestech hlavy
  • pozitivně působí proti depresím
  • vhodný v boji proti onemocnění jater, cirhózy, žloutenky nebo infekční mononukleózy
  • vhodný při potížích s křečovými žilami
  • vhodný při únavovém syndromu a apatii
  • zmírňuje následky chemoterapie a negativní účinky léků
  • vhodný při poruchách krevního oběhu
  • nejdůležitější látky v semenech ostropestřce jsou sloučeniny silymarinu
  • zdroj proteinů
  • více

Ostropestřec mariánský - schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Normální trávení a funkce jater, pročištění
  • Antioxidant (kvarcetin, vitamin E)
  • Normální hladina cukru v krvi 
  • Normální činnost srdce
  • Přirozená obranyschopnost - odolnost
Dávkování: mletý ostropestřec užíváme čtyřikrát denně po dvou až čtyřech gramech (malá čajová lžička) cca 1 hodinu před jídlem. Přidává se do snídaňových směsí, jogurtů, musli a polévek.
Dávkování - ostropestřec mariánský - semínka: dospělí: 2,5g (1lžíce) 2x denně, děti od 3 let: 1g (1/2 čajové lžičky) 2x denně 
 
Použití: drcená semena můžeme použít i na přípravu čaje (kávovou lžičku semen ostropestřce těsně před použitím rozdrtíme a zalijeme čtvrt litrem vody, po 10-15 min. louhování popíjíme.)
Kontraindikace: není vhodné pro těhotné, kojící ženy a děti do 3 roků
 
Upozornění: Sylimarin je ve vodě velmi špatně rozpustný, nadrcená semena je nutno alespoň 5 minut povařit a poté 15 minut vylouhovat v horké vodě. Pouhým zalitím semen vařící vodou se neuvolní prakticky žádné prospěšné látky.
Nejúčinnější pro tělo je pojídání prášku z čerstvě drcených semen, nejlépe lžičku 4x denně. Doporučuje se současně konzumovat lehce stravitelné cukry, semínka si přidejte do džusu nebo smoothie a máte vyřešeno. Pokud si zakoupíte již semena pomletá, velmi rychle ztrácí svoji léčivou sílu a vaše játra budou spíše zatěžovat.
 

Jak sbírat semena ostropestřce?

Na sklizeň používejtet pořádné rukavice,protože dlouhé a pichlavé ostny ostropestřce jsou pěkně nepříjemné. Můžete buď postupně vytahovat nažky a sklízet skutečně jen zralé plody, nebo ostříhat všechna květenství najednou a neriskujete tak nechtěné vysemenění a zaplevelení zahrady. Květenství dosušte rozložená v jedné vrstvě na stinném, větraném místě. Semena po dosušení vymlátíte pomocí válečku nebo třeba násady od motyky. Nakonec je zbavíte nečistot proséváním ve větru nebo před fénem a uložíme na suché a chladné místo.
 

Jak pěstovat ostropestřec mariánský doma?

Semena ostropestřece vysejte začátkem dubna do řádků vzdálených od sebe 50 cm, do hloubky 2-3 cm. Klíčení trvá asi tři týdny, tuto dobu zkrátíte skoro o polovinu, pokud semena před vysetím namočíte v teplé vodě. Ostropestřec kvete od července do září, semena se sklízí v srpnu - začínájí se objevovat bělavé chmýří.
Můžete buď postupně vytahovat nažky a sklízet skutečně jen zralé plody, nebo ostříhat všechna květenství najednou a neriskujete tak nechtěné vysemenění a zaplevelení zahrady.

Kde koupit ostropestřec mariánský?

Diskusní téma: Ostropestřec mariánský semínko

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Ostropestřec mariánský semínko

V této rubrice nejsou žádné články.

Články superpotraviny

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>