Slunečnicová semínka

slunečnice je pěstována již více jak 5000 roků, původem v oblasti Severní Ameriky, slunečnicová semínka ( mouka ) a olej patřily mezi základní potraviny.

Slunečnicová semínka a jejich účinky:

  • snižuje hladinu cholesteroluSlunečnicové semínko
  • vysoký obsah rostlinných lehce stravitelných tůků
  • pomáhají při stresu, nervozitě, depresi a nespavosti
  • vhodná pro těhotné a kojící ženy, sportovce, anemiky
  • chrání buňky před oxidačním stresem a tím brání stárnutí
  • vhodné při ekzémech a suché pokožce
  • vhodná pro diabetiky
  • silný antioxidant ( vitamin E a selen )
  • snižuje tvorbu krevních sraženin a rozvoje infarktu myokardu
  • bohatý zdroj vitaminu E ( 60g semínek představuje doporučenou denní dávku vitaminu E ) a B1
  • vysoký obsah draslíku
  • zvyšuje hladinu serotoninu a posiluje činnost nervů přírodní cestou
  • bojovník proti artritidě, cukrovce i rakovině
  • díky vysokému obsahu hořčíku působí při migrénách a astmatu
  • působí preventivně proti kardiovaskulárním chorobám
  • podporuje zdravý růst vlasů a nehtů
  • brainfood
  • působí příznivě na Ateriosklerózu a ischemickou chorobu srdeční
  • vhodná pro vegany a Paleo stravu
  • při anémii
  • pomáhá lepšímu vstřebávání jodidu draselného (lugolův roztok) síky obsahu selenu a vitamínu E
  • více

Složení: tuky, proteiny, sacharidy, vitaminy B1,B3, B6, PP,  manganu, vápníků, hořčíku, selenu, železa, fosforu, draslíku a  aminokyseliny Tryptofan - podporující tvorbu Serotoninu - hormohu štěstí.

Pro lepší chuť, stravitelnost a prospěšnost tělu je dobré nechat slunečnicová semínka odležet ve vodě, případně nechat vyklíčit.  - jsou tak lépe stravitelná

Použití: do snídańových směsí, ovesných kaší, salátů, v kombimnaci s ořechy

Články o slunečnici:

 

Slnečnicové semienka

Slnečnicové semienka obsahujú cca 50-60 % tukov , z ktorých sa vyrába výborný kuchynský olej , 23 % proteínov ( podobne ako mäso ) a len 8 % sacharidov . Neobsahujú skoro žiadny vitamín A ani C , ale sú jedným z najbohatších zdrojov vitamínu E ( viac ho majú len mandle ) a vitamínu B1 ( viac je len v pivovarských kvasniciach ) . Sú veľmi bohatá na horčík , železo ( 7 mg/100 g , teda rovnaké množstvo ako v šošovke ) , vápnik a fosfor .

Slnečnicové semienka patrí k najvýznamnejším koncentrovaným rastlinným potravinám , ktoré poskytujú hlavne tuky , minerály a vitamín B1 a E. Hoci majú vysokú nutričnú hodnotu , sú ľahko stráviteľná , ak sa dobre rozžujete . Pravidelná konzumácia slnečnicových semienok ( samozrejme nesolených ) sa odporúča pri rade zdravotných problémov .

Esenciálne mastné kyseliny v slnečnicových semienkach ( predovšetkým kyselina linolová ) znižujú hladinu cholesterolu v krvi , a tým bráni rozvoju arteriosklerózy . Vitamín E , ktorého slnečnicové semienka obsahujú veľké množstvo , je silný antioxidant , ktorý zabraňuje degenerácii ciev . Upravuje aj priľnavosť krvných doštičiek , čo znižuje riziko tvorby krvných zrazenín a rozvoja infarktu myokardu .

Konzumácia slnečnicových semienok ako náhrady za inú mastnú a na kalórie bohatú potravu priaznivo ovplyvňuje hladinu cholesterolu v krvi . Rovnakého účinku sa dosiahne aj používaním slnečnicového oleja .

Kyselina linolová a vitamín E zlepšujú elastickosť kože , pretože chráni jej bunky pred starnutím ( antioxidačný účinok ) . Konzumácia slnečnicových semienok sa odporúča pri ekzémoch , popraskané a suchej pokožke a zápaloch kože všeobecne . Ďalej posilňujú nechty a vlasy a zabraňujú ich šedivenie .

Slnečnicové semienka obsahujú toľko vitamínu B1 ako pšeničné klíčky . Ľudia , ktoré trápia stres , depresia , nespavosť alebo nervozita , nájdu v týchto obyčajných semienkach veľkého pomocníka .

Diabetici slnečnicové semienka dobre znášajú a môžu ich bez obáv zaradiť do svojho jedálnička .

Vysoko kalorická a na základné živiny bohatá slnečnicové semienka sú vhodné pre tehotné a dojčiace ženy , športovcov , anemiky , podvyživené a oslabené po chorobe a vlastne pre každého , kto potrebuje načerpať novú silu . Početné výskumy ukazujú , že vitamín E má významný antikarcinogénne účinok . Pretože slnečnicové semienka sú bohaté na kyselinu linolovú a vitamín B1 a E , pomáhajú v boji s artériosklerózou a zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi . Najlepšie je jesť slnečnicové semienka surová , ale musí byť dobre vysušená .

Pražená slnečnicové semienka sú veľmi chutná , ale ak sa pražia dlho , zníži sa ich nutričná hodnota . Po olúpaní môžeme semienka rozomletý na pastu , ktorá je výborná pre deti , pre starších ľudí a ľudí s poškodeným chrupom.

Články superpotraviny

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Diskusní téma: Slunečnicové semínko

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek