Slunečnicová semínka

slunečnice je pěstována již více jak 5000 roků, původem v oblasti Severní Ameriky, slunečnicová semínka ( mouka ) a olej patřily mezi základní potraviny.

Slunečnicová semínka a jejich účinky:

  • snižuje hladinu cholesteroluSlunečnicové semínko
  • vysoký obsah rostlinných lehce stravitelných tůků
  • pomáhají při stresu, nervozitě, depresi a nespavosti
  • vhodná pro těhotné a kojící ženy, sportovce, anemiky
  • chrání buňky před oxidačním stresem a tím brání stárnutí
  • vhodné při ekzémech a suché pokožce
  • vhodná pro diabetiky
  • silný antioxidant ( vitamin E a selen )
  • snižuje tvorbu krevních sraženin a rozvoje infarktu myokardu
  • bohatý zdroj vitaminu E ( 60g semínek představuje doporučenou denní dávku vitaminu E ) a B1
  • vysoký obsah draslíku
  • zvyšuje hladinu serotoninu a posiluje činnost nervů přírodní cestou
  • bojovník proti artritidě, cukrovce i rakovině
  • díky vysokému obsahu hořčíku působí při migrénách a astmatu
  • působí preventivně proti kardiovaskulárním chorobám
  • podporuje zdravý růst vlasů a nehtů
  • brainfood
  • působí příznivě na Ateriosklerózu a ischemickou chorobu srdeční
  • vhodná pro vegany a Paleo stravu
  • při anémii

Složení: tuky, proteiny, sacharidy, vitaminy B1,B3, B6, PP,  manganu, vápníků, hořčíku, selenu, železa, fosforu, draslíku a  aminokyseliny Tryptofan - podporující tvorbu Serotoninu - hormohu štěstí.

Pro lepší chuť, stravitelnost a prospěšnost tělu je dobré nechat slunečnicová semínka odležet ve vodě, případně nechat vyklíčit.  - jsou tak lépe stravitelná

Použití: do snídańových směsí, ovesných kaší, salátů, v kombimnaci s ořechy

Slnečnicové semienka

Slnečnicové semienka obsahujú cca 50-60 % tukov , z ktorých sa vyrába výborný kuchynský olej , 23 % proteínov ( podobne ako mäso ) a len 8 % sacharidov . Neobsahujú skoro žiadny vitamín A ani C , ale sú jedným z najbohatších zdrojov vitamínu E ( viac ho majú len mandle ) a vitamínu B1 ( viac je len v pivovarských kvasniciach ) . Sú veľmi bohatá na horčík , železo ( 7 mg/100 g , teda rovnaké množstvo ako v šošovke ) , vápnik a fosfor .

Slnečnicové semienka patrí k najvýznamnejším koncentrovaným rastlinným potravinám , ktoré poskytujú hlavne tuky , minerály a vitamín B1 a E. Hoci majú vysokú nutričnú hodnotu , sú ľahko stráviteľná , ak sa dobre rozžujete . Pravidelná konzumácia slnečnicových semienok ( samozrejme nesolených ) sa odporúča pri rade zdravotných problémov .

Esenciálne mastné kyseliny v slnečnicových semienkach ( predovšetkým kyselina linolová ) znižujú hladinu cholesterolu v krvi , a tým bráni rozvoju arteriosklerózy . Vitamín E , ktorého slnečnicové semienka obsahujú veľké množstvo , je silný antioxidant , ktorý zabraňuje degenerácii ciev . Upravuje aj priľnavosť krvných doštičiek , čo znižuje riziko tvorby krvných zrazenín a rozvoja infarktu myokardu .

Konzumácia slnečnicových semienok ako náhrady za inú mastnú a na kalórie bohatú potravu priaznivo ovplyvňuje hladinu cholesterolu v krvi . Rovnakého účinku sa dosiahne aj používaním slnečnicového oleja .

Kyselina linolová a vitamín E zlepšujú elastickosť kože , pretože chráni jej bunky pred starnutím ( antioxidačný účinok ) . Konzumácia slnečnicových semienok sa odporúča pri ekzémoch , popraskané a suchej pokožke a zápaloch kože všeobecne . Ďalej posilňujú nechty a vlasy a zabraňujú ich šedivenie .

Slnečnicové semienka obsahujú toľko vitamínu B1 ako pšeničné klíčky . Ľudia , ktoré trápia stres , depresia , nespavosť alebo nervozita , nájdu v týchto obyčajných semienkach veľkého pomocníka .

Diabetici slnečnicové semienka dobre znášajú a môžu ich bez obáv zaradiť do svojho jedálnička .

Vysoko kalorická a na základné živiny bohatá slnečnicové semienka sú vhodné pre tehotné a dojčiace ženy , športovcov , anemiky , podvyživené a oslabené po chorobe a vlastne pre každého , kto potrebuje načerpať novú silu . Početné výskumy ukazujú , že vitamín E má významný antikarcinogénne účinok . Pretože slnečnicové semienka sú bohaté na kyselinu linolovú a vitamín B1 a E , pomáhajú v boji s artériosklerózou a zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi . Najlepšie je jesť slnečnicové semienka surová , ale musí byť dobre vysušená .

Pražená slnečnicové semienka sú veľmi chutná , ale ak sa pražia dlho , zníži sa ich nutričná hodnota . Po olúpaní môžeme semienka rozomletý na pastu , ktorá je výborná pre deti , pre starších ľudí a ľudí s poškodeným chrupom.