Slunečnicová semínka

slunečnice je pěstována již více jak 5000 roků, původem v oblasti Severní Ameriky, slunečnicová semínka ( mouka ) a olej patřily mezi základní potraviny.

Slunečnicová semínka a jejich účinky:

  • snižuje hladinu cholesteroluSlunečnicové semínko
  • vysoký obsah rostlinných lehce stravitelných tůků
  • pomáhají při stresu, nervozitě, depresi a nespavosti
  • vhodná pro těhotné a kojící ženy, sportovce, anemiky
  • chrání buňky před oxidačním stresem a tím brání stárnutí
  • vhodné při ekzémech a suché pokožce
  • vhodná pro diabetiky
  • silný antioxidant ( vitamin E a selen )
  • snižuje tvorbu krevních sraženin a rozvoje infarktu myokardu
  • bohatý zdroj vitaminu E ( 60g semínek představuje doporučenou denní dávku vitaminu E ) a B1
  • vysoký obsah draslíku
  • zvyšuje hladinu serotoninu a posiluje činnost nervů přírodní cestou
  • bojovník proti artritidě, cukrovce i rakovině
  • díky vysokému obsahu hořčíku působí při migrénách a astmatu
  • působí preventivně proti kardiovaskulárním chorobám
  • podporuje zdravý růst vlasů a nehtů
  • brainfood
  • působí příznivě na Ateriosklerózu a ischemickou chorobu srdeční
  • vhodná pro vegany a Paleo stravu
  • při anémii
  • pomáhá lepšímu vstřebávání jodidu draselného (lugolův roztok) síky obsahu selenu a vitamínu E
  • více

Složení: tuky, proteiny, sacharidy, vitaminy B1,B3, B6, PP,  manganu, vápníků, hořčíku, selenu, železa, fosforu, draslíku a  aminokyseliny Tryptofan - podporující tvorbu Serotoninu - hormohu štěstí.

Pro lepší chuť, stravitelnost a prospěšnost tělu je dobré nechat slunečnicová semínka odležet ve vodě, případně nechat vyklíčit.  - jsou tak lépe stravitelná

Použití: do snídańových směsí, ovesných kaší, salátů, v kombimnaci s ořechy

Články o slunečnici:

 

Slnečnicové semienka

Slnečnicové semienka obsahujú cca 50-60 % tukov , z ktorých sa vyrába výborný kuchynský olej , 23 % proteínov ( podobne ako mäso ) a len 8 % sacharidov . Neobsahujú skoro žiadny vitamín A ani C , ale sú jedným z najbohatších zdrojov vitamínu E ( viac ho majú len mandle ) a vitamínu B1 ( viac je len v pivovarských kvasniciach ) . Sú veľmi bohatá na horčík , železo ( 7 mg/100 g , teda rovnaké množstvo ako v šošovke ) , vápnik a fosfor .

Slnečnicové semienka patrí k najvýznamnejším koncentrovaným rastlinným potravinám , ktoré poskytujú hlavne tuky , minerály a vitamín B1 a E. Hoci majú vysokú nutričnú hodnotu , sú ľahko stráviteľná , ak sa dobre rozžujete . Pravidelná konzumácia slnečnicových semienok ( samozrejme nesolených ) sa odporúča pri rade zdravotných problémov .

Esenciálne mastné kyseliny v slnečnicových semienkach ( predovšetkým kyselina linolová ) znižujú hladinu cholesterolu v krvi , a tým bráni rozvoju arteriosklerózy . Vitamín E , ktorého slnečnicové semienka obsahujú veľké množstvo , je silný antioxidant , ktorý zabraňuje degenerácii ciev . Upravuje aj priľnavosť krvných doštičiek , čo znižuje riziko tvorby krvných zrazenín a rozvoja infarktu myokardu .

Konzumácia slnečnicových semienok ako náhrady za inú mastnú a na kalórie bohatú potravu priaznivo ovplyvňuje hladinu cholesterolu v krvi . Rovnakého účinku sa dosiahne aj používaním slnečnicového oleja .

Kyselina linolová a vitamín E zlepšujú elastickosť kože , pretože chráni jej bunky pred starnutím ( antioxidačný účinok ) . Konzumácia slnečnicových semienok sa odporúča pri ekzémoch , popraskané a suchej pokožke a zápaloch kože všeobecne . Ďalej posilňujú nechty a vlasy a zabraňujú ich šedivenie .

Slnečnicové semienka obsahujú toľko vitamínu B1 ako pšeničné klíčky . Ľudia , ktoré trápia stres , depresia , nespavosť alebo nervozita , nájdu v týchto obyčajných semienkach veľkého pomocníka .

Diabetici slnečnicové semienka dobre znášajú a môžu ich bez obáv zaradiť do svojho jedálnička .

Vysoko kalorická a na základné živiny bohatá slnečnicové semienka sú vhodné pre tehotné a dojčiace ženy , športovcov , anemiky , podvyživené a oslabené po chorobe a vlastne pre každého , kto potrebuje načerpať novú silu . Početné výskumy ukazujú , že vitamín E má významný antikarcinogénne účinok . Pretože slnečnicové semienka sú bohaté na kyselinu linolovú a vitamín B1 a E , pomáhajú v boji s artériosklerózou a zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi . Najlepšie je jesť slnečnicové semienka surová , ale musí byť dobre vysušená .

Pražená slnečnicové semienka sú veľmi chutná , ale ak sa pražia dlho , zníži sa ich nutričná hodnota . Po olúpaní môžeme semienka rozomletý na pastu , ktorá je výborná pre deti , pre starších ľudí a ľudí s poškodeným chrupom.

Články superpotraviny

5 kroků, jak snížit chuť na sladké

22.09.2017 23:15
Nevím jak vy, ale já a i mé kamarádky čas od času po obídku nebo večer bojujeme s chutěmi na sladké. Proto jsem se rozhodla najít způsob, jak těmto přibíracím taktikám zabránit. A našla jsem! Mám pro nás 5 kroků, jak se těmto chutím postavit. Více bílkovin ve stravě Proteiny jsou pomocníci,...

Výhody zdravého jídelníčku

22.09.2017 23:06
Vždy, když chceme změnit svoje stravování, je to pro nás těžká volba. Každý víme, jak je obtížné na rodinných oslavách a letních grilovačkách udržet svůj jídelníček se zdravým podtextem.. Ale i přes tyto nástrahy je důležité myslet na to, co nám zdravá strana přinese a jak se to projeví na našem...

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Diskusní téma: Slunečnicové semínko

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek