Kto som ....?

Volám sa Jana a som normálne a to slovo podčiarkujem, mama od dvoch detí, ktorá si ako väčšina žien po narodení potomstva uvedomila, že zdravo jesť a zdravo žiť, je tak nejako základ k pohode. Nebojte sa, nebudem vám tvrdiť, že Raw je najlepší, ani že neuznávam šišku uherák, naopak, chcela by som naprosto jednoduchou formou dať pár informácií o zrozumiteľných veciach, čo vedeli naše prababičky, ale my, v zajatí veľkého BIO a rôznych rád ako a čo je práve to najlepšie, zabúdame sedliacky uvažovať a ak máte rovnakú skúsenosť ako ja, tak sa v tom aj pekne motať a poskakovať od tofu k párku. Pochopiteľne som si prešla ako rad z nás fáz, kedy moje prvé dieťa túžilo po bielom rožku a ja s Beše v očiach videla len čistenú múku, lepok a následne nenapraviteľne poškodené zdravie, ak nepoviem smrť. Však mi taky dievčatko začala utekať za každým dieťaťom na piesku, ktorému matka do labiek šupli tatranku a veta "daj taky dievčatku cukrík", bola pre ňu výzva na natiahnutie oboch rúčok. No, dievča moje prežila a čuduj sa svete, je to normálne zdravá slečna. Pri druhom dieťati som už nebola tak šialená a k prvým narodeninám som upiekla dokonca čokoládovú tortu. Ale pozor a dostávame sa k jadru veci - ona tá čokoláda nie je také strašidlo, ak je to poctivý prášok z kakaových bôbov v kombinácii s poriadnou smotanou, domácim vajíčkom a kvalitné múkou. A keď dáme namiesto cukru treba datľový sirup, pusa sa nám tou sladkostí slepí, ale žiadna ujma na zdraví sa nekoná. Možno sa budem pre niekoho z vás opakovať a budem mu vlastne hovoriť chronicky známe veci, ale niekedy je fajn, keď sa niečo povie päťkrát a doputuje to tam, kam má. Rada by som sa tu rozhovorila hlavne o našich pokladoch. O ovocí a prečo je pre nás lepšie slivka ako pomaranč, zelenine, strukovinách a to aj o tých na ktoré sme v priebehu času a doby zabudli.
Kto z nás ešte dokáže dulový kompót? A čo napríklad moruše? Tie začínajú prichádzať do módy, ale boli časy, keď to bol úplne bežný ker, rozšírený ako maliny a černice. A čo napríklad hloh? Liečivka ako hrom!  

Článok o orieškoch, oriešková mlieku a nutele..více ...

sk-Jana recepty a články

Probiotika, jsou opravdovými pomocníky.

08.11.2015 21:40
Opět je tady dost zajímavé povídání, tentokrát o prospěšnosti probiotik a prebiotik.  Z vlastní zkušenosti mohu říct, že mojí mladší dceru v podstatě vytáhly z nejhoršího. Všechny mámy potvrdí, že nástup do kolektivu, je pro dítě na začátku září, jedna velká infekční bomba. Budu...

Stres? Jak na něj v pár krocích.

02.11.2015 23:07
Pokud existuje jedna podmínka, která s největší pravděpodobností ovlivní téměř každého člověka na celém světě, je to stres. Naše dnešní společnost je tak uspěchaná, že nutí i naše děti, aby už ve třech letech byly plně samostatné, učily se cizí jazyky a pokud možno hrály na klavír. My pracujeme...

Superpotraviny a ten nejjednodušší návod na použití:-)

02.11.2015 22:33
Superfoods, zní to jako nádherný slib o věčném zdraví, kráse a štěstí.:-)Provdou je, že vlastně znovuoběvujeme už dávno používané a pro domorodé kultury naprosto běžné suroviny, protože superpotraviny rostou ve všech částech světa. Jen se v tom lehce vyznat a pak vždy sáhnete po tom pravém....

Jak na virové infekce v několika krocích

02.11.2015 22:17
Máme tady opět to skvělé období, kdy se každý den potkáme s někým, kdo je nachlazený, bojuje s chřipkou či zánětem průdušek. Hlavně ve školkách jsou teď žně a naše dítka si přináší hordy virů, s kterými musí bojovat a my, rodiče, hledáme cokoliv, co by od odřeného nosu a kašle...

Jak na infart a rakovinu pomocí superpotraviny avokádo

19.10.2015 22:24
Pravděpodobně každý z nás se už setkal s avokádem. Přidáváme ho do tradiční mexické omáčky  guacamole, setkáváme se s informacemi o jeho mnohostranném využití pro jeho jemnou chuť a konzistenci, ale pozor, avokádo se opravdu řadí mezi super zdravé potraviny a jeho každodenní...

Imunita, jak na to?

11.10.2015 12:02
Máme tady podzim, to je super čas na rýmu, kašel, angíny a všechno co je byť i jen vzdáleně spojeno s imunitou. Taky nám na podzim nastupují děti do školek a z vlastní zkušenosti můžu říct, že tři dny v kolektivu smrkajících prcků, je vyváženo týdnem doma a adaptace začíná nanovo....

Přírodní afrodiziaka

07.10.2015 01:30
Opět vás zdravím a dnešní téma máme lehce pikantní. Půjdeme se totiž mrknout na přírodní afrodiziaka. Jako afrodiziakum se označuje prostředek k povzbuzení sexuálního vzrušení a libida. Tak a teď si řekneme, hmmm, zajímavé, ale já to teda nepotřebuju. Jenže zeptám se jinak, kořeníme si třeba...

Co je BIO a RAW kvalita ?

03.10.2015 22:22
RAW, Paleo, Bio,…óóójéééje! Tak vás opět zdravím a tentokrát je to téma, že jen čekám, odkud přiletí buď syrová kotleta, nebo proběhne střelba para ořechemJ. Nebudu ani vyvracet, ani vyzdvihovat prospěšnost, jen se na to podíváme obecně a od kuchyňského stolu. RAW strava jedná se o živou stravu,...

Po olejích a semenech se vrhneme na sušené plody a čerstvé šťávy.

29.09.2015 23:44
Od pradávna se na podzim sklizená úroda plodů musela nějak uchovat na zimu a vedle zavařování a kompotování to bylo hlavně sušení. Však si vzpomeňte, vy s pozdějším rokem výroby, jako jsem třeba já, že naše babičky sušily na kamnech křížaly z jablek, švestek, nebo hrušek. Fakt je, že komu...

Jedeme jak naolejovaní

29.09.2015 23:17
Přírodní rostlinné oleje, tak to je taky mega téma. Všichni známe olivový, řepkový, slunečnicový. Obecně, všechny jedlé oleje by měly být za studena lisované, pannenské. Žádná rafinovaná mazadla. Taky je dobré vědět, že co je dobré k jídlu, je dobré i na tělo.J mrkneme se spolu na pár olejů...
1 | 2 >>