Banány

Toto ovoce je oblíbené téměř v každé domácnosti a je jednou z hlavních a nejoblíbenějších složek vitariánské stravy. V běžné domácnosti je využíván banán i při přípravě ovocných pohárů. Obsahují také vitamíny skupiny C, B (B1, B2, B6, B9), E,  A a minerální látky jako hořčík, fosfor, železo, vápník a velice prospěšný draslík.

Pokud srovnáme banán s jablkem, tak možná budete překvapení, banán má v sobě mimo jiné 4x více proteinů, 2x více uhlohydrátů, 3x více fosforu, 5x více vitamínu A a železa. 

Banán a jeho účinky na zdraví:Banán, ovesné vločky a chia

  • zdroj energie (zdroj cukrů -sacharóza, fruktóza a glukóza)
  • zdroj vlákniny, která podporuje trávení
  • zdroj antioxidantů (působí proti volným radikálům)
  • zdroj tryptofanu (aminokyselina, která se mění na serotonin)
  • působí proti zácpě
  • uklidňuje a posiluje nervovou soustavu (vitamin B6)
  • působí jako prevence infarktům a mrtvicím
  • redukují nadměrnou kyselost v žaludku
  • antimykotické a antibakteriální.účinky
  • brání ztrátě vápníku (odvápňování kostí a zubů)
  • působí proti osteoporóze
  • působí proti pálení žáhy
  • mírní příznaky premenstruačního syndromu (PMS)
  • vhodný při anémii (chudokrevnosti) díky obsahu železa
  • přírodní exfoliační přípravek k odstranění toxinů z kožních pórů (slupka z vnitřní strany)
  • zdroj luteinu (banánová slupka)
  • pomáhá při odvykání kouření (díky draslíku a hořčíku spolu s velkým množstvím B vitamínů)
  • superpotravina
  • pomáhá s odvykáním kouření a s překonáním abstinenčních příznaků způsobených nedostatkem nikotinu - vitamíny B6, B9, draslík a magnézium
  • dietní jídlo při zažívacích problémech nebo žaludečních vředech
  • pomáhá se stimulováním hemoglobinu v krvi se svým vysokým obsahem železa

Kde koupit sušený a lyofilizovaný banán?

Jak lze využít slupku z banánu?

slupka banánu je zdrojem vitaminů A, B, C, E a navíc je bohatá na antioxidanty

  • pro bělení a čištění zbů, dá se kombinovat i kokosovým olejem (pár minut třít z vnitřní strany slupky)
  • odstraňuje bradavice (kus slupky z vnitřní strany dáme před noc na postižené místo a upevníme obvazem nebo náplastí)
  • akně (slupkou z vnitřní strany potřemě postižené místo, necháme působit 20-30 min a potom omyjeme vodou)
  • pro eliminaci pigmentový skvrn (třeme postižené místo slupkou z vnitřní strany po dobu 5-10 minut 2 x denně, opakujeme tak dlouho až skvrny zmizí)
  • změkčuje pokožku a redukuje vrásky (vnitřní stranou slupky třeme o obličej několik minut a necháme působit 20-30 minut)
  • tlumí bolest pro štípnutí hmyzem a virážkou
  • redukuje kruhy pod očima
  • působí proti degenerativim i změnám očí (povaříme banánovou slupku cca 10 min, rozmixujeme a pijeme s vodou
  • zbaví prachu pokojové rostliny (vnitřní strana)
  • pokud sázíte rajčata je vhodná ke rořenům (zdroj živin v době vegetace)
  • působí vůči mšicím (nesnáší vůni banánů) - slupky můžeme dát pod rostliny nebo nanést na stonky rostlin
  • mohou se použít místo krému na boty a přetřít jemně měkkou hadrou
  • obalte kořeny ve slupce od banánu, rostlinkám dodáte spoustu výživy a celé léto porostou jako z vody
  • slupka je bohatá na serotonin
  • dobrá pro zrak, protože obsahuje antioxidant lutein, který chrání buňky očí před následky ultrafialového záření
  • vhodná přísada do kompostu (je zdrojem minerálů)

Jak připravit banánovou slupku pro konzumaci?

Stačí ji deset minut povařit, potom rozmixovat a pak ji pít naředěné vodou, nebo ji zpracovat v odšťavňovači, nebo přidat do smoothie.
 

Čerstvý banán s vločkami - směs a její účinky na pleť:

  • působí proti nadměrnému mazu (směs rozmačkaného banánu s mletými vločkami, necháme působit cca 15 min.)
  • rozzáří pokožku  (směs jogurtu a banánu, necháme působit cca 20 min.)
  • působí proti akné (směs kurkumy, banánu a medu, nechte působi cca 20 min)
  • hydratace pokožky (směs banánu s medem)

Banán

V této rubrice nejsou žádné články.

Diskusní téma: Banán

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>