Banány

Toto ovoce je oblíbené téměř v každé domácnosti a je jednou z hlavních a nejoblíbenějších složek vitariánské stravy. V běžné domácnosti je využíván banán i při přípravě ovocných pohárů. Obsahují také vitamíny skupiny C, B, A a minerální látky jako hořčík, fosfor, vápník a velice prospěšný draslík.

Pokud srovnáme banán s jablkem, tak možná budete překvapení, banán má v sobě mimo jiné 4x více proteinů, 2x více uhlohydrátů, 3x více fosforu, 5x více vitamínu A a železa. 

Banán a jeho účinky na zdraví:Banán, ovesné vločky a chia

  • zdroj energie ( zdroj cukrů -sacharóza, fruktóza a glukóza)
  • zdroj vlákniny, která podporuje trávení
  • zdroj antioxidantů ( působí proti volným radikálům)
  • zdroj tryptofanu (aminokyselina, která se mění na serotonin)
  • působí proti zácpě
  • uklidňuje a posiluje nervovou soustavu (vitamin B6)
  • působí jako prevence infarktům a mrtvicím
  • redukují nadměrnou kyselost v žaludku
  • antimykotické a antibakteriální.účinky
  • brání ztrátě vápníku (odvápňování kostí a zubů)
  • působí proti osteoporóze
  • působí proti pálení žáhy
  • mírní příznaky premenstruačního syndromu (PMS)
  • vhodný při anémii (chudokrevnosti) díky obsahu železa
  • přírodní exfoliační přípravek k odstranění toxinů z kožních pórů (slupka z vnitřní strany)
  • zdroj luteinu (banánová slupka)
  • pomáhá při odvykání kouření (díky draslíku a hořčíku spolu s velkým množstvím B vitamínů)
  • superpotravina
  • pomáhá s odvykáním kouření a s překonáním abstinenčních příznaků způsobených nedostatkem nikotinu - vitamíny B6, B12 obsažené v banánech, draslík a magnézium
  • dietní jídlo při zažívacích problémech nebo žaludečních vředech
  • pomáhá se stimulováním hemoglobinu v krvi se svým vysokým obsahem železa

Kde koupit sušený a lyofilizovaný banán?

Jak lze využít slupku z banánu?

slupka banánu je zdrojem vitaminů A, B, C, E a navíc je bohatá na antioxidanty

  • pro bělení a čištění zbů, dá se kombinovat i kokosovým olejem (pár minut třít z vnitřní strany slupky)
  • odstraňuje bradavice (kus slupky z vnitřní strany dáme před noc na postižené místo a upevníme obvazem nebo náplastí)
  • akně (slupkou z vnitřní strany potřemě postižené místo, necháme působit 20-30 min a potom omyjeme vodou)
  • pro eliminaci pigmentový skvrn (třeme postižené místo slupkou z vnitřní strany po dobu 5-10 minut 2 x denně, opakujeme tak dlouho až skvrny zmizí)
  • změkčuje pokožku a redukuje vrásky (vnitřní stranou slupky třeme o obličej několik minut a necháme působit 20-30 minut)
  • tlumí bolest pro štípnutí hmyzem a virážkou
  • redukuje kruhy pod očima
  • působí proti degenerativim i změnám očí (povaříme banánovou slupku cca 10 min, rozmixujeme a pijeme s vodou
  • zbaví prachu pokojové rostliny (vnitřní strana)
  • pokud sázíte rajčata je vhodná ke rořenům (zdroj živin v době vegetace)
  • působí vůči mšicím (nesnáší vůni banánů) - slupky můžeme dát pod rostliny nebo nanést na stonky rostlin
  • mohou se použít místo krému na boty a přetřít jemně měkkou hadrou
  • obalte kořeny ve slupce od banánu, rostlinkám dodáte spoustu výživy a celé léto porostou jako z vody
  • slupka je bohatá na serotonin
  • dobrá pro zrak, protože obsahuje antioxidant lutein, který chrání buňky očí před následky ultrafialového záření
  • vhodná přísada do kompostu (je zdrojem minerálů)

Jak připravit banánovou slupku pro konzumaci?

Stačí ji deset minut povařit, potom rozmixovat a pak ji pít naředěné vodou, nebo ji zpracovat v odšťavňovači, nebo přidat do smoothie.

Banán

V této rubrice nejsou žádné články.

Diskusní téma: Banán

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

5 kroků, jak snížit chuť na sladké

22.09.2017 23:15
Nevím jak vy, ale já a i mé kamarádky čas od času po obídku nebo večer bojujeme s chutěmi na sladké. Proto jsem se rozhodla najít způsob, jak těmto přibíracím taktikám zabránit. A našla jsem! Mám pro nás 5 kroků, jak se těmto chutím postavit. Více bílkovin ve stravě Proteiny jsou pomocníci,...

Výhody zdravého jídelníčku

22.09.2017 23:06
Vždy, když chceme změnit svoje stravování, je to pro nás těžká volba. Každý víme, jak je obtížné na rodinných oslavách a letních grilovačkách udržet svůj jídelníček se zdravým podtextem.. Ale i přes tyto nástrahy je důležité myslet na to, co nám zdravá strana přinese a jak se to projeví na našem...

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>