Borůvky sušené ( Vaccinium myrtillus )

Borůvka je nízká keřovitá trvalka, která roste v lesích a na lesnatých loukách střední a severní Evropy. Lze ji ale najít i v západní Asii a ve Skalnatých horách v Severní Americe. Plody borůvek se sbírají od července do konce září. Její plod má bobulovitý tmavomodrou barvu. Borůvky obsahují vitamín A, B2, B5, B6, C, E minerály železo, hořčík, vápník, draslík, sodík, fosfor, mangan, měď, chrom a zinek.

Borůvky a jejich účinek:

  • silný antioxidant ( karoten, antokyan, pterostilben ) 
  • posiluje obranyschopnost organismu
  • ničí volné radikály, které poškozují kolagen v pokožce
  • zpevňuje cévní stěny
  • zlepšuje zrak a regeneruje oční sítnice (makulární degenerace)
  • posiluje srdeční sval
  • snižuje hladinu cukru v krvi
  • zdroj elektrolytů (hořčík, vápník, draslík, sodík)
  • pomocný prostředek proti průjmům
  • mírně dezinfekční účinky v ústní dutině
  • blahodárný účinek na ledviny a močové cesty
  • působí příznivě na prostatu
  • působí močopudně
  • zlepšuje noční vidění a špatnou adaptaci na ostré světlo
  • k léčení křečových žil
  • vhodná pro lidi kterým se snadno dělají modřiny
  • protistresové a uklidňující účinky
  • pomáhá zmírňovat menstruační křeče
  • při šerosleposti a současně posiluje zrak
  • jako prevence nachlazení, chřipky
  • Brainfood - podporují kognitivní funkce mozku a nervového systému
  • zlepšují metabolismus
  • působí proti stárnutí (anti aging)
  • jsou vydatným zdrojem polyfenolů, mikronutrientů a vlákniny
  • protirakovinové účinky  
  • prospívají při osteoporóze
  • pomáhá při kloubních problémech
  • více

Dávkování sušených plodů borůvky: jedna kávová lžička 2 - 3x denně

Při zamrazení vydrží borůvky až 6 měsíců (sáček nebo krabička)

Wikipedia o borůvkách

Kde koupit sušené borůvky?

Pěstování - borůvka kanadská (Vaccinium corymbosum):

 
borůvky potřebují kyselou půdu (např. zahradní půda a rašelina v poměru jedna ku jedné)

Diskusní téma: Borůvky sušené

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>