Datle ( Phoenix dactylifera )

Datle patří mezi nejstarších a současně také nejzdravější potraviny. Datle ( tmavě hnědé oválné plody dlouhé 3 až 7 cm a široké 2 až 3 cm ) jsou Datle sušenéovoce, které roste na palmě - datlovníku pravém ( Phoenix dactylifera ). a je nazýváno energetickou, minerálovou a vitamínovou bombou. Datle pochází původně z oblasti Přední Asie, přesněji z oblasti Mezopotámie. Sušené datle jsou obzvlášť bohaté na draslík a vitaminy B1, B2,B3, B5, B9 a A, E, K ( vitamin C téměř chybí), zdroj, mědi, železa, síry a hořčíku . Čerstvé i sušené datle jsou výživné enormním obsahem cukru ( 30-70% ) - rychlý zdroj energie. Datle v čerstvém stavu obsahují asi 30% vody a 50% cukrů. Sušené bobule mají méně než 10 % vody a poměr cukru přesahuje 60%.

Datle sušené a zdraví:

  • jedinečný zdroj energie při fyzické aktivitě ( jedna datle dodá dostatek energie na dobu 15 minut )
  • účinný uspávací prostředek
  • vhodné jako výživa pro duševně pracující
  • snižují krevní tlak
  • dobrý zdroj přírodního vápníku
  • vhodný na výživu pleti a vlasů
  • povzbuzují při poklesu výkonu a únavě ( narozdíl od kávy a čaje neobsahují tein či kofein )
  • mírné afrodiziakální účinky
  • nejlepší náhrada sladkostí
  • působí jako ochrana našeho těla před kornatěním tepen
  • datle působí jako přírodní aspirin ( proto je vhodná konzumace zejména v zimním období )
  • příznivě působí při nachlazení a rýmě
  • díky antioxidantům podporují imunitu
  • pomáhá při nespavosti ( několik datlí před spaním )
  • díky obsahu vápníku prospívají kostem a zubům
  • přírodní zdroj tryptofanu (aminokyselina)
  • Více o účincích datlí

Datle, odrůdy:

 

Chuť: velmi sladké

Použití: základ pro slané i sladké vaření, slouží i jako náhrada chleba, vhodné na svačinu v sušené podobě, můžeme kombinovat s tvarohem nebo jogurtem

TIP: 100 g vypeckovaných datlí několik minut povaříme v půl litru  kravského mléka, můžeme přidat lžíci medu, získáme směs s blahodárný vlivem na respirační systém.

Kde se pěstují datle?

Datle mají svoji kolébku v Severní Africe - Maroku ( díky Féničanům se rozšířila po celém středozemí ) . Nyní se pěstují v Iráku, Egyptě, Maroku, ale také v Indii,  Pákistánu, na Kanárských ostrovech a Severní Americe

Jak vyrobit datlovou pastu?

Kde koupit sušené datle?

Datle

Datlové proteinové kuličky

31.03.2017 00:15
Do kuchyňského robotu dáme mandle, půl decilitru vody, proteinový prášek a mixujeme, přídáme namočené datle a nebo 25g datlové pasty a znovu rozmixujte. Nakonec přidame chalvu, kardamom a vanilkový extrakt a ještě cca 10 - 20 minut důkladně promíchejte.Ze získané směsi vytvarujeme kuličky a před...

Diskusní téma: Datle

Titulek: Datle Vložil: Helena Fabiánová Datum: 03.12.2016

Jsou vynikající,sladké,,skvost na celý den !

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>