Datle ( Phoenix dactylifera )

Datle patří mezi nejstarších a současně také nejzdravější potraviny. Datle ( tmavě hnědé oválné plody dlouhé 3 až 7 cm a široké 2 až 3 cm ) jsou Datle sušenéovoce, které roste na palmě - datlovníku pravém ( Phoenix dactylifera ). a je nazýváno energetickou, minerálovou a vitamínovou bombou. Datle pochází původně z oblasti Přední Asie, přesněji z oblasti Mezopotámie. Sušené datle jsou obzvlášť bohaté na draslík a vitaminy B1, B2,B3, B5, B9 a A, E, K ( vitamin C téměř chybí), zdroj, mědi, železa, síry a hořčíku . Čerstvé i sušené datle jsou výživné enormním obsahem cukru ( 30-70% ) - rychlý zdroj energie. Datle v čerstvém stavu obsahují asi 30% vody a 50% cukrů. Sušené bobule mají méně než 10 % vody a poměr cukru přesahuje 60%.

Datle sušené a zdraví:

  • jedinečný zdroj energie při fyzické aktivitě ( jedna datle dodá dostatek energie na dobu 15 minut )
  • účinný uspávací prostředek
  • vhodné jako výživa pro duševně pracující
  • snižují krevní tlak
  • dobrý zdroj přírodního vápníku
  • vhodný na výživu pleti a vlasů
  • povzbuzují při poklesu výkonu a únavě ( narozdíl od kávy a čaje neobsahují tein či kofein )
  • mírné afrodiziakální účinky
  • nejlepší náhrada sladkostí
  • působí jako ochrana našeho těla před kornatěním tepen
  • datle působí jako přírodní aspirin ( proto je vhodná konzumace zejména v zimním období )
  • příznivě působí při nachlazení a rýmě
  • díky antioxidantům podporují imunitu
  • pomáhá při nespavosti ( několik datlí před spaním )
  • díky obsahu vápníku prospívají kostem a zubům
  • přírodní zdroj tryptofanu (aminokyselina)
  • Více o účincích datlí

Datle, odrůdy:

 

Chuť: velmi sladké

Použití: základ pro slané i sladké vaření, slouží i jako náhrada chleba, vhodné na svačinu v sušené podobě, můžeme kombinovat s tvarohem nebo jogurtem

TIP: 100 g vypeckovaných datlí několik minut povaříme v půl litru  kravského mléka, můžeme přidat lžíci medu, získáme směs s blahodárný vlivem na respirační systém.

Kde se pěstují datle?

Datle mají svoji kolébku v Severní Africe - Maroku ( díky Féničanům se rozšířila po celém středozemí ) . Nyní se pěstují v Iráku, Egyptě, Maroku, ale také v Indii,  Pákistánu, na Kanárských ostrovech a Severní Americe

Jak vyrobit datlovou pastu?

Kde koupit sušené datle?

Datle

Datlové proteinové kuličky

31.03.2017 00:15
Do kuchyňského robotu dáme mandle, půl decilitru vody, proteinový prášek a mixujeme, přídáme namočené datle a nebo 25g datlové pasty a znovu rozmixujte. Nakonec přidame chalvu, kardamom a vanilkový extrakt a ještě cca 10 - 20 minut důkladně promíchejte.Ze získané směsi vytvarujeme kuličky a před...

Diskusní téma: Datle

Titulek: Datle Vložil: Helena Fabiánová Datum: 03.12.2016

Jsou vynikající,sladké,,skvost na celý den !

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Víte co máte v lednici?

10.08.2017 20:05
Na vašem jídelníčku se objevuje spousta potravin a možná ani netušíte, že některé patří mezi tzv.superpotraviny. Víte co jsou superpotraviny (funkční potraviny)? Superpotraviny jsou potraviny, jedná se zejmnéna koření, byliny, ovoce a zelenina, jejichž obsah živin jim propůjčuje vyšší zdravotní...

Znáte čínskou datli - jujube

04.08.2017 22:00
Jujube (cicimek datlový), kromě jiných účinků má schopnost léčit rakovinu, zlepšuje zdraví pokožky, podporuje proces hubnutí, čití krev, zmírňuje stres, podporuje klidný spánek, posiluje imunitní systém, chrání játra a detoxikuje tělo. Co je jujube? Jujube zní velmi podivně, ale je přímo...

Goji a jejich příspěvky pro zdraví

04.08.2017 19:52
Goji berry (kustovnice čínská) pomáhá při snížení hladiny cholesterolu, vylučování volných radikálů, kardiovaskulární ochraně, prevenci rakoviny, ochraně mozkových buněk, jater a ochraně kůže před UV zářením. Plody goji - kustovnice čínské prospívají zraku, celkové pohodě a posilují imunitní...

Znáte tyto superpotraviny, které zrychlují metabolismus a detoxikují?

01.08.2017 21:48
Na trhu se rozšiřuje nabídka funkčních potravin, které většina lidí nazývá superpotravinami. Někdy je obtížné se v nich vyznat. Níže Vám představíme několik superpotravin, které možná neznáte.... Noni šťáva ( Morinda citrifolia ) tato exotická šťáva obsahuje spoustu antioxidantů. Plod...

11 Přínosů vlašských ořechů pro výživu

31.07.2017 22:36
Mezi zdravé přínosy ořechů patří snížení špatného cholesterolu v těle a zlepšení metabolismu. Vlašské ořechy mají i protizánětlivé účinky, pomáhají při snížení hmotnosti a jsou prospěšné pro dobrou náladu. Více informací o Vlašských ořeších: Vlašské ořechy jsou ukryté ve tvrdé skořápce, po jejím...

14 přínosů pro zdraví, lněné semínko

28.07.2017 20:27
Přínosy lněného semínka pro zdraví jsou velmi rozsáhlé, a proto je len součástí tradičních kuchyní v Asii, Americe i Africe. Jeho vysoké nutriční a zdravotní výhody převyšují ty, které nabízí jiné obiloviny a semínka. Jsou bohatý zdrojem kyseliny alfa-linolenové, omega-3 mastných kyselin, a...

Kurkuma

23.07.2017 23:42
Silice z Kurkumy mají řadu příznivých účinků na zdraví a používá se například na snížení zánětu, detoxikaci organismu, předchází rakovině, podporuje trávení, pomáhá s prevenci padáni vlasů, stimuluje krevní oběh, zlepšuje zdravotní stav pokožky, posiluje imunitní systém, chránit srdce, dává chuť...

Lemongrass - citronová tráva, účinky na zdraví

19.07.2017 21:40
Voňatka citronová také známá jako Lemongrass, je to bylina, která patří do čeledi trav. Je dobře známo, že má výraznou citrónovou příchut a citrusové aroma. Je to vysoká vytrvalá tráva, která je původem z Indie a tropických oblastí Asie.  Lemongras (citronová tráva) je zdrojem esenciálních...

Datle, 13 zajimavých výhod

18.07.2017 23:38
Datle jsou jedním z nejlepších sladkých a všestranných potravin, které mohou regulovat proces trávení. To může výrazně zvýšit hladinu energie u lidí už během půl hodiny. Stačí příjem 20-35 gramů vlákniny za den. Datle jsou dobrým zdrojem různých vitaminů a minerálních látek. Jsou také dobrým...

Překvapující benefity mandlí

18.07.2017 22:29
Mandle se pěstují na mnoha místech, např.USA, Španělsko, Írán, Saúdská Arábie, Libanon, Turecko, Sýrie, Jordánsko a Izrael. Jak výživné, plné energie a  snadno dostupné. Tradiční sladké mandle jsou jedlé, zatímco ty hořké se používají k výrobě mandlového oleje . Obvykle se...
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>