Dřín obecný  ( Cornus mas )

Dřín je netradiční ovoce z naší přírody  Dřín obecný je vytrvalý keř nebo strom dorůstající až sedmi metrů. Má vstřícné, široce oválné zašpičatělé listy.  Kvete  žlutým květem brzy na jaře v březnu a dubnu. Plodem je podlouhlá karmínově červená peckovice s jedním velkým semenem. Plody dřínu obecného dřinky mají vysoký obsah vitaminu C. Uvádí se 100 až 300 mg vitamínu C na sto gramů plodů. Dále obsahuje vitamín P, provitamín A, pektiny, 1,5 – 3% ovocných kyselin, především kyselinu jablečnou, 7 – 9% cukru (kulturní odrůdy i více), třísloviny a stopové prvky ( draslík, vápník, železo, hořčík, síra ),  flavonoidy, katechiny a antokyany. Dřínová  semena obsahují až 34% oleje. Některé starší prameny hovoří i o údajném obsahu halucinoigenních alkaloidů v plodech, modernější sledování však tyto látky v plodech neprokázalo.

K léčebným účelů se používaly plody - dřínky, listy ( sklízeny po odkvětu ), kořeny ( brzy na jaře nebo na podzim )  a kůra ( v období toku mízy ).

Dva až tři stromy dřínu staré 5-10 roků jsou schopny poskytnout rodině zásobu na celou zimu. ( cca 30-60kg ), čím starší strom tím vyšší sklizeň. Dřevo dřínu je extrémně pevné a odolné a používalo se v minulosti na výrobu kopí a holí.

Dřínky se sklízí od srpna do konce září

Dřínky a jejich léčivé účinky:

  • vysoký obsah vitaminu C ( po rakytníku, šípcích a plodech meruzalky plodové a černého rybízu patří k nejbohatším zdrojům tohoto vitaminu ) a antioxidantů
  • zdroj elektrolytů (vápník, draslík, hořčík)
  • vhodný při průjmech
  • při problémech žaludku a trávicího ústrojí
  • ve střední Evropě se používaly dřínky jako náhrada oliv
  • zdroj fosforu a drašlíku
  • tlumí hučení v uších
  • pomáhá při nadměrném pocení
  • zlepšují chuť k jídlu
  •  má analgetický, tonizující a posilující účinek
  • vhodné pro diabetiky, snižuje hladinu cukru
  • působí proti horečce
  • pomáhá při bolestech hlavy
  • při anémii
  • v japonské medicíně nazývám jako " PRODLUŽOVAČ ŽIVOTA"

Ze semen dřínek se praží náhražka kávy (usušená semena mírně opražte, pomelte na jemný prášek, po zalití horkou vodou budete mít lahodný kávovinový)

Dřínky tlumí některé typy závratí a některé typy tinnitu (hučení v uších), případně i s tím spojenou nedoslýchavost, ochablost v bederní oblasti a v kolenou, chorobné pocení, příliš hojné močení a některé formy močové inkontinence. Byly zaznamenány i účinky antialergické.

Použití: pro přímou konzumaci, ke kompotování samostatně i ve směsi s jiným ovocem a na přípravu marmelád a džemů

Na trhu najde z dřínek tyto výrobky:

  • sušený prášek z plodů
  • čaj z bobulí dínek
  • sušené dřínky ( sušením se sníží hmotnost cca 4x )
  • vyjímečné i šťáva z plodů
  • nakládané se solí jako olivy

KONTRAINDIKACE DŘÍNEK:  při vysokých teplotách, těžších průjmech a při obtížném a bolestivém močení.

Červené plody dřínu zvané dřínky jsou jedlé. Mají natrpklou sladkokyselou chuť  připomíénající švestky a velký obsah vitaminu C. Jsou místně využívány jako ovoce, na výrobu zavařenin, sirupů, kompotů, džemů.  Je ideální k dochucením zvěřiněy a drůbeže  Dříve se využívaly jako léčivo při trávicích poruchách.

Chuť:  sladkokyselá

Dřínová  marmeláda

Potřebujeme: 600 ml vody, 1,35 kg odpeckovaných dřínek, 1,3 kg cukru

V hrnci smícháme dřínky s vodou a necháme je vařit, dokud úplně nezměknou (asi 45 minut). Poté dřínky sundáme ze sporáku a rozmixujeme příručním mixerem na kaši. Kaši vrátíme na pánev a znovu vaříme, dokud se nevypaří přebytečná tekutina.

Mezitím v odděleném hrnci nahříváme cukr až k bodu varu a oparně jej vmícháme k dřínkám. Celou směs znovu přivedeme k varu a před vychladnutím jí naplníme sterilizované zavařovací sklenice a ty pevně uzavřeme víčkem.

Jak připravit dřínkové olivy?

Ingredience: zralé dřínky, sůl, voda, česnek, čerstvé byliny, olivový olej. Více informaci...

Vitaminový dřínkový čaj (macerát):

  1. Podrcené sušené dřínky zalijte studenou vodou ( na šálek vody počítejte s polévkovou lžící dřínků )
  2. Nechejte přes noc (či naopak od rána do večera) macerovat při pokojové teplotě
  3. Těsně před použitím nálev podle potřeby opatrně zahřejte, ale tak, aby teplota nestoupla až k varu. Stačí taková teplota, aby byl nápoj příjemný pro okamžitou konzumaci.
  4. Přeceďte přes husté sítko a dochuťte medem.

Specialita, národní jídlo na Kavkaze -Cornel Pita

Ze zralých dřínek se odstraní pecky  a vaří se , dokud nevznikne homogenní hmota. Ta se pak rozetře v tenké vrstvě na desce a suší na vzduchu. Takto vzniklý koncentrát obsahuje až 40% cukru a je bohatý na vitamíny.

Dřínky - kalorické tabulky 100g

http://www.greeninfo.ru/fruits/cornus_mas.html

http://www.myjane.ru/articles/text/?id=7444

Diskusní téma: Dřín, dřínky

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

5 kroků, jak snížit chuť na sladké

22.09.2017 23:15
Nevím jak vy, ale já a i mé kamarádky čas od času po obídku nebo večer bojujeme s chutěmi na sladké. Proto jsem se rozhodla najít způsob, jak těmto přibíracím taktikám zabránit. A našla jsem! Mám pro nás 5 kroků, jak se těmto chutím postavit. Více bílkovin ve stravě Proteiny jsou pomocníci,...

Výhody zdravého jídelníčku

22.09.2017 23:06
Vždy, když chceme změnit svoje stravování, je to pro nás těžká volba. Každý víme, jak je obtížné na rodinných oslavách a letních grilovačkách udržet svůj jídelníček se zdravým podtextem.. Ale i přes tyto nástrahy je důležité myslet na to, co nám zdravá strana přinese a jak se to projeví na našem...

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>