Dřín obecný  ( Cornus mas )

Dřín je netradiční ovoce z naší přírody  Dřín obecný je vytrvalý keř nebo strom dorůstající až sedmi metrů. Má vstřícné, široce oválné zašpičatělé listy.  Kvete  žlutým květem brzy na jaře v březnu a dubnu. Plodem je podlouhlá karmínově červená peckovice s jedním velkým semenem. Plody dřínu obecného dřinky mají vysoký obsah vitaminu C. Uvádí se 100 až 300 mg vitamínu C na sto gramů plodů. Dále obsahuje vitamín P, provitamín A, pektiny, 1,5 – 3% ovocných kyselin, především kyselinu jablečnou, 7 – 9% cukru (kulturní odrůdy i více), třísloviny a stopové prvky ( draslík, vápník, železo, hořčík, síra ),  flavonoidy, katechiny a antokyany. Dřínová  semena obsahují až 34% oleje. Některé starší prameny hovoří i o údajném obsahu halucinoigenních alkaloidů v plodech, modernější sledování však tyto látky v plodech neprokázalo.

K léčebným účelů se používaly plody - dřínky, listy ( sklízeny po odkvětu ), kořeny ( brzy na jaře nebo na podzim )  a kůra ( v období toku mízy ).

Dva až tři stromy dřínu staré 5-10 roků jsou schopny poskytnout rodině zásobu na celou zimu. ( cca 30-60kg ), čím starší stro tím vyšší sklizeň. Dřevo dřínu je extrémně pevné a odolné a používalo se v minulosti na výrobu kopí a holí.

Dřínky a jejich léčivé účinky:

  • vysoký obsah vitaminu C ( po rakytníku, šípcích a plodech meruzalky plodové a černého rybízu patří k nejbohatším zdrojům tohoto vitaminu ) a antioxidantů
  • vhodný při průjmech
  • při problémech žaludku a trávicího ústrojí
  • ve střední Evropě se používaly dřínky jako náhrada oliv
  • zdroj fosforu a drašlíku
  • tlumí hučení v uších
  • pomáhá při nadměrném pocení
  • zlepšují chuť k jídlu
  •  má analgetický, tonizující a posilující účinek
  • vhodné pro diabetiky, snižuje hladinu cukru
  • působí proti horečce
  • pomáhá při bolestech hlavy
  • při anémii
  • v japonské medicíně nazývám jako " PRODLUŽOVAČ ŽIVOTA"

Ze semen dřínek se praží náhražka kávy

Dřínky tlumí některé typy závratí a některé typy tinnitu (hučení v uších), případně i s tím spojenou nedoslýchavost, ochablost v bederní oblasti a v kolenou, chorobné pocení, příliš hojné močení a některé formy močové inkontinence. Byly zaznamenány i účinky antialergické.

Na trhu najde z dřínek tyto výrobky:

  • sušený prášek z plodů
  • čaj z bobulí dínek
  • sušené dřínky ( sušením se sníží hmotnost cca 4x )
  • vyjímečné i šťáva z plodů
  • nakládané se solí jako olivy

KONTRAINDIKACE DŘÍNEK:  při vysokých teplotách, těžších průjmech a při obtížném a bolestivém močení.

Červené plody dřínu zvané dřínky jsou jedlé. Mají natrpklou sladkokyselou chuť  připomíénající švestky a velký obsah vitaminu C. Jsou místně využívány jako ovoce, na výrobu zavařenin, sirupů, kompotů, džemů.  Je ideální k dochucením zvěřiněy a drůbeže  Dříve se využívaly jako léčivo při trávicích poruchách.

Chuť:  sladkokyselá

Dřínová  marmeláda

Potřebujeme: 600 ml vody, 1,35 kg odpeckovaných dřínek, 1,3 kg cukru

V hrnci smícháme dřínky s vodou a necháme je vařit, dokud úplně nezměknou (asi 45 minut). Poté dřínky sundáme ze sporáku a rozmixujeme příručním mixerem na kaši. Kaši vrátíme na pánev a znovu vaříme, dokud se nevypaří přebytečná tekutina.

Mezitím v odděleném hrnci nahříváme cukr až k bodu varu a oparně jej vmícháme k dřínkám. Celou směs znovu přivedeme k varu a před vychladnutím jí naplníme sterilizované zavařovací sklenice a ty pevně uzavřeme víčkem.

Jak připravit dřínkové olivy?

Ingredience: zralé dřínky, sůl, voda, česnek, čerstvé byliny, olivový olej. Více informaci...

Vitaminový dřínkový čaj (macerát):

  1. Podrcené sušené dřínky zalijte studenou vodou ( na šálek vody počítejte s polévkovou lžící dřínků )
  2. Nechejte přes noc (či naopak od rána do večera) macerovat při pokojové teplotě
  3. Těsně před použitím nálev podle potřeby opatrně zahřejte, ale tak, aby teplota nestoupla až k varu. Stačí taková teplota, aby byl nápoj příjemný pro okamžitou konzumaci.
  4. Přeceďte přes husté sítko a dochuťte medem.

Specialita, národní jídlo na Kavkaze -Cornel Pita

Ze zralých dřínek se odstraní pecky  a vaří se , dokud nevznikne homogenní hmota. Ta se pak rozetře v tenké vrstvě na desce a suší na vzduchu. Takto vzniklý koncentrát obsahuje až 40% cukru a je bohatý na vitamíny.

Dřínky - kalorické tabulky 100g

http://www.greeninfo.ru/fruits/cornus_mas.html

http://www.myjane.ru/articles/text/?id=7444