Dřišťál obecný ( Berberis vulgaris)

Dřišťál neboli dráč je v lidovém léčitelství pro své účinky používán jako léčivá rostlina. Dřišťál je trnitý keř dorůstající výšky cca 3 metrů, má karmínově červené bobulovité plody ( dřišťálky ) o velikosti cca 10mm. Z dřišťálu se sbírají zralé plody, kůra (zejména z kořenů) nebo list.

Možnosti využití dřišťálu obecného:Dřišťál obecný

  • tinktůra z listů
  • sušené plody
  • odvar z listů a kůry
  • výroba destilátů z plodů
  • výroba kompotů

Účinky dřišťálu:

  • užívána ihned po horečnatém onemocnění z nachlazení
  • vysoký obsah vitaminu C a K ( antioxidant )
  • při zánětech ledvin a močového měchýře
  • při výskytu kamenů nebo písku
  • při zánětech žlučníku
  • prospívá jaterům a žlučníku
  • podporuje imunitu
  • zrychlují peristaltiku žaludku i střev
  • více...

Plody: elipsoidní bobule, karmínově červené, velikosti cca 1 cm

Použití: můžeme je přímo jíst, na cukroví , pro připravu čaje a dále na dochucení masa a omáček

Chuť: výrazná nahořklá až kyselá ( podobné citrónu )

Výskyt: ve střední a jižní Evropě, na východě zasahuje až na Krym, Kavkaz, na jihovýchodě zasahuje až do Iránu

Doporučená denní dávka u plodů dřišťálu: 1 až 2 lžičky denně

Kontraindikace: nevhodné pro děti, kojící a těhotné ženy.

Tipy na využití dřišťálu:

  • může nahradit citrón
  • můžeme z dřišťálu vyrobit zavařeninu - vhodná na kořenění masa a nádivek
  • sušené bobule můžeme usmažit na másle nebo GHí

Kde koupit Dřišťál - sušené plody?

Články superpotraviny

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>