Fíky, ovoce

Čestvé fíky natrhané přímo z fíkovníku obsahují cca 70- 80% vody, jsou zdrojem minerálů sodíku, draslíku, hořčíku, vápníku a fosforu, vitaminu, Sušené fíkynapř. provitamín A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, malé množství vitamínu C, bílkoviny, aminokyseliny, pektiny, organické kyseliny, vlákninu, fermenty, slizy a 20 až 26% sacharidů. Fíky obsahují až 75% sacharidů, 6% bílkovin, asi 1% tuků. Sušené fíky obsahují v ideálním případě kolem 17 % vody, přibližně 57 procent cukrů a zbytek tvoří škrob, pektin, buničina, bílkoviny, přibližně 1 % tuků a ponechávají si téměř plný obsah vitamínů a minerálních látek.

Bílý povlak, který může být vidět na některých plodech, většinou není na závadu a často se nejedná o plíseň, ale spíše o krystaly glukózy, která je hlavním důvodem, proč jsou sušené fíky tak příjemně sladké.

Sušené fíky a zdraví:

  • při chronické bronchitídě
  • vysoký obsah vitaminu C, působí proti volným radikálům a stárnutí
  • pomáhá udržovat stabilní krevní hladinu cukru.
  • zlepšují funkci trávicí soustavy a peristaltiku střev ( obnovují střevní mikroflóru )
  • vhodné při fyzické a psychické zátěži
  • vhodné pro kojící matky a těhotné
  • nejlepší přírodní projímadlo
  • pomáhají tedy neutralizovat kyselé potraviny
  • lehce stravitelné
  • okamžitý zdroj energie
  • močopudné
  • zdroj rozpustné vlákniny (pektin)
  • anémie
  • výborně zasytí ( vhodný doplněk při hubnutí )
  • prevence před zažívacími potížemi nebo onemocněním střev

Konzumace: sušené fíky je možné pro snadnější konzumaci namoči přes noc do vody.

Jak můžeme fíky využít?

  • kupříkladu marmelády anebo cukrovinky či spoustu sirupů a podobných slazených nápojů.
  • můžeme je použít při pečení masa neo nakládání masa
  • TIP: fíky vařené v mléku: v 1/2 mléka povaříte cca šest sušených plodů fíků a následně přidáte  1-2  lžice medu, získáte výborný lék proti kašli se silným expektoračním účinkem ( usnadňuje vykašlávání ).

Kde koupit fíky?

Diskusní téma: Fíky

Titulek: Sušený sen Vložil: Marie Datum: 10.03.2017

Miluji fíky a podobné ovoce v čerstvém i sušeném stavu.V kombinaci s nápojem z kombuchy ,uvolněně nastaveném porogramu mě podobná kombinace přivedla k 21dnúmpřechodu na pránickou výživu.Čersvé jsou též mňam.Sice jsem se vrátila ke hmotné stravě,avšak kdo vi. . .

Titulek: Fíky Vložil: Helena Fabiánová Datum: 03.12.2016

Jsou skvělé,výorné,chutné na každý den

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>