Jablka

jablka jsou zdrojen vitaminu C, ale třeba i železa, měďi, zinku. Sušená jablka se nazývají lidové křížaly.
 

Jablka a jejich účinky:

  • antibakteriální účinky a pomáhají bojovat proti mnoha chorobám (díky polyfenolům)
  • jablka (pektin přispívá k rychlejšímu uvolňování škodlivých látek)
     

Jak vyrobit jablečný ocet?

Podle starých receptů byly základem jablečného octa pouze slupky. Obsahují vše, co je potřebné k dobrému prokvašení.
Pro výrobu jsou ideální jablka ze zahrádky, která nebyly chemicky ošetřovány.
  • šest velkých nastouhaných jablek
  • čtvrtku kostky čerstvého droždí důkladně rozmícháte ve zhruba dvou litrech vody a necháme odstát pár minut
  • přidáme nastrouhaná jablka, přikryjte utěrkou, aby dovnitř nelétaly mušky, a uložte na teplé místo na cca 10-14 dní
  • v průběhu 10-14 dní alespoň jednou denně nebo častěji zamíchat - podporuje proces kvašení
  • nakonec zcedíme přes jemné plátýnko, získáme kalnou tekutinu
  • získanou tekutinu přelejte do láhve a opět uložte na 7-30 dní na teplé místo. Pozor, nevíčkujte, jen lehce přikryjte utěrkou!
  • uchovávejte v lednici (první měsíc či dva bude chutnat relativně příjemně, pak se začne zvyšovat kyselost)
  • více

Diskusní téma: Jablka

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek