Jahody

Jahody ( Strawberry ) jsou červené bobule (zahradní jsou velké, lesní jsou výrazně menší), které mají nejem výbornou chuť, ale výborně osvěžíJahody a dodají energii.Jsou i zásobárnou vitamínů A, B1,  riboflavinu, B6, kyselina listové, PP, C,  E, anthokyany a minerálů: draslík, sodík, hořčík, vápník, fosfor, chlór a stopové prvky: železo, mangan, měď, fluor, zinek, jód, selen. Jahody obsahují téměř 90 % vody, vlákninu a malé množství proteinů a tuků.. Díky svému složení jsou příjemným osvěžením na počátku prázdnin. Podporují mozkové funkce, působí proti volným radikálům, podporují tvorbu endorfinů a dokonce podporují i potenci u mužů - afrodisiakum.

  • sušené jahody
  • mrazem sušené jahody - lyofilizované
  • dražované jahody ( nejčastěji v jogurtu nebo čokoládě)
  • přírodní šťávy
  • marmelády

Jahody a jejich účinky na zdraví:

  • podporují tvorbu endorfinů a stimulují mozkové funkce
  • zdroj elektrolytů
  • zdroj energie (sacharidů)
  • působí proti volným radikálům
  • zdroj tekutin až 85%
  • působí proti překyselení žaludku
  • vhodné pri anémii
  • posilují srdce a nervovou soustavu
  • při nachlazení (díky vitamínu C)
  • podporují krevní oběh
  • podporují tvorbu testosteronu
  • působí jako prevence proti rakovině (díky vitaminu C, bioflavonoidům a antokyaninům) a vzniku srdečních chorob
  • působí proti dně
  • snižuje riziko rozvoje hypertenze
  • ovoce s nejnižším obsahem kalorií (30 kcal/100 g)
  • zdroj bioflavonoidů - anthokyanů
  • diuretický (močopudný) účinek
  • mají alkalizující účinek a podporují vylučování kyseliny močové
  • působí jako prevence arteriosklerózy
  • podporuje prokrvení končetin, v arterií, mozku a celého těla
  • podporují peristaltiku střev (zdroj vlákniny- vyrovnává hladinu cukru v krvi)
  • vytváří pocit nasycení
  • prospívají zraku (vitamíny skupiny A, kyselina listová a beta-karoten)
  • kyselina ellagonová - brání karcinogenům v rozvoji rakovinových buněk
  • zpomalují proces stárnutí - anti-aging
  • snižuje riziko rozvoje hypertenze
  • působí proti zácpě ( zdroj rozpustné vlákniny)

Konzumace: jahody jsou vhodné kombinovat s mlékem nebo jogurtem pro eliminaci působení kyseliny šťavelové, citronové a salicylové

Použití: do snídaňových směsí, jogurtů, ovesných vloček, muslí, dají se kombinovat s jablky, obilninami, na přípravu smoothie

Zamražené jahody vydrží v ledničce až 6 měsíců

Diskusní téma: Jahody

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek