Maliny

Šťavnaté červené bobule jsou hojně rozšířené na našich zahrádkách a lesích. Maliny mají vysoký obsah vitamínu C, obsahují také vitamínyMaliny skupiny B (B3, B9, B1), A, E, vápník, zinek, fosfor a železo. Tmavé maliny mají vyšší obsah antioxidantů. Maliny obsahují až 80% vody a 9% sacaridů. Ve 100g malin je obsaženo pouze 40 kcal. 
 
 

Maliny a její účinky na zdraví:

  • silný antioxidant (kyselina ellagová)
  • čistí střeva
  • podporuje proces hubnutí
  • protirakovinové účinky
  • podporuje krvetvorbu (anémie)
  • přírodní afrodisiakum
  • podporuje imunitní systém
  • působí proti stresu
  • působí proti chřipce
  • více
Použití : pokud máte tyto plody z obchodu, bude nejlepší je nejdříve nechat odmočit v horké vodě a až pak důkladně propláchnout studenou. Nebojte se, maliny neztratí proplachem chuť a když to uděláte šikovně, ani je nijak jinak nepoškodíte. (pěstitelé a jejich prodejci brání rychlé kazivosti tím, že nechávají maliny důkladně chemicky ošetřit pesticidy)
Skladování malin: čerstvé maliny můžeme skladovat pouze několik dní, po tepelné úpravě ztrácí mnoho výživných látek. Můžeme je sušit v troubě při teplotě 30-40 stupňů, zmrazit - v mrazničce vydrží až 1 rok, nebo můžeme udělat šťávu - malinový sirup, džem nebo marmeládu.
 

Diskusní téma: Maliny

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek