Mango

Mango patří mezi superpotraviny díky obsahu účinných látek. Jde především vitamíny A, vitamíny skupiny B (B1, B2, B6), C a E, beta-karoten Mango(provitamín A), vlákninu, některé minerály jako např. draslík, hořčík, mangan, měď, zinek, fosfor, železo a vápník. Mango obsahuje 8,5%  proteinů, 15% sacharidů a 67% tuku.
 

Mango a jejich účinky na zdraví:

  • chrání před volnými radikály (antioxidanty), degenerací a stárnutím buněk
  • pomáhá očistě organismu
  • pomáhá při depresích, nespavosti, nervozitě
  • podporuje imunitní systém
  • podporuje metabolismus
  • podporuje zdraví kostí, vlasů a pokožky
  • podporuje zrak a funkci štítné žlázy
  • pozitivní vliv na oběhový systém
  •  snižuje hladinu glukózy v krvi u diabetiků
  • podporují proces hubnutí
  • zdroj energie
  • podporuje kognitivní funkce
  • podporuje paměť, koncentraci - brainfood
  • snizuje hladinu LDL cholesterolu
  • pomáhá při únavě očí
  • prevence nachlazení
  • chrání sliznice
  • vyrovnává kyselost žalůdku - alkalizující účinek
  • při anémii (železo)
  • afrodisiakum, zvyšuje potenci
  • uvolňuje kožní póry, osvěžuje pokožku a působí proti akné - vnější použití
  • působí preventivně proti infekcím
  • pomáhá při poruchách zraku a šerosleposti
Negativní účinky: příjem vysokého množství vitamínu A může způsobovat tzv. hypervitaminózu
Nejvhodnější pro konzumaci je mango čerstvé, chuť je podobná naší broskvi, sušené mango je vhodné do snídaňových směsí, jogurtů, smoothie
 

Recept: dvě porce chia semínka s mangem

Ve střední misce nebo nádobě s víkem důkladně smíchejte kokosové mléko (alternativně mandlové mléko), chia semena a vanilku či skořici. Nechejte odstát 1 hodinu nebo přes noc.

Po odstátí rozdělte vzniklou směs (pudink) mezi 2 malé misky. Nakonec přídejte mango, ananas, papáju nebo jiné sezónní ovoce a posypte kokosovými vločkami

  • jeden pohár kokosového nebo mandlového mléka
  • 3 lžice chia semínek
  • půl nakrájeného manga
  • čtvrt šálku nakrájeného ananasu
  • čtvrt šálku nakrájené papáje (alternativně půl šálu sezónního ovoce)
  • kokosové vločky - není podstatné
  • skořice nebo vanilka - čajová lžička

Kde koupit sušené mango?

Články superpotraviny

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Diskusní téma: Mango

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek