Meruňky

Meruňky pochází původem ze Severní Číny a patří k nejcenějším ovocným peckovinám, plod má krásnou sametovou oranžovou barvu, sklízí na Meruňkyzačátku prázdnin vy peckují se a následně se suší. Meruňky obsahují vlákninu, provitaminu A, C, B2, B3, B5, B6, B9, K, E, hořčíku, vápníku, křemíku, draslíku a železa. Největším světovým  producentem sušených meruněk je Turecko a Čína. Sušené meruňky jsou dobrým zdrojem vlákniny. Hořká meruňková jádra jsou zdrojem vitaminu B17, betakarotenu, hořčíku, kyseliny salycilové a kyseliny listové

Varianty produktů z meruněk:

  • sušené plody ( sířené -doporučujeme omýt teplou vodou ) doporučuje konzumovat nesířené nebo v bio kvalitě
  • sekané sušené plody
  • olej z jader meruněk
  • hořká meruňková  jádra  z planých meruněk ( zdroj vitaminu B17 - amygdalinu )
  • meruňkový olej

Jak prospívají na zdraví sušené meruňky:

  • při zácpě ( stačí 4ks denně )
  • antioxidant
  • detoxikační účinky
  • působí proti nádorovým buňkám ( hořká jadérka z meruněk )
  • při anémii ( chudokrevnost )
  • prospívají nervové soustavě ( brainfood )
  • zvyšují odolnost proti infekcím
  • vhodné při redukčních dietách
  • při šerosleposti, prospívají očím
  • prospívají peristaltice střev
  • snižují hladinu cholesterolu
  • příznivý vliv na vlasy, nehty
  • prospívá zraku a suchým spojivkám
  • pro zlepšení nálady
  • při velké fyzické a psychické zátěži
  • zpomalují proces stárnutí
  • prospívá srdci a krevnímu oběhu
  • působí proti únavě a nesoustředěnosti
  • působí jako prevence Alzheimerovy choroby
  • při ztrátě ostrosti vidění a suchých spojivkách
  • protirakovinový účinek společně s hořkými meruňkovými jádry
  • prospívají proti revmatismu
  • posilují kosti
  • pomáhají při anémii
  • zlepšují zdraví srdce

Hořká meruňková jádra: pokud je jíme jako prevenci doporučujeme 3-5 jaderek (dávku zvyšujeme postupně náběhem po dobu 14dní), je vhodné kombinovat konzumaci hořkých jadérek se sušenými meruňkami.

V případě nemoci doporučujeme denně 30-50 jader. (cca 0,7 jadérka X váha v kg) ne však najednou - ale rozděleně během celého dne. V případě nemoci začínáme s 10 jadérky denně a během 2-3 týdnů zvyšujeme na konečné množství. Najednou lze sníst pouze 5-7 jader. Hořké meruňkové jadérka jsou malá, 100g odpovídá cca 200-250ks jader, tedy denní dávka je cca 20g. Lidé, kteří jsou zdraví a chtějí meruňková jadérka jíst jako prevenci, by měli denně sníst 3-10ks jader s postupným náběhem během 14 dní. Upozornění: vždy konzultujte svůj postup s ošetřujícím lékařem!!

Kde koupit sušené meruňky nebo hořká jádra z meruněk?

  • awashopbrno.cz
  • AWA centrum, prodejna zdravé výživy, Orlí 16, Brno

 

Meruňky

Sušené meruňky

28.02.2016 23:20
meruńky nám mohou nabídnout dostatek vlákniny a málo kalorií, betakaroten i rostlinné formy vitaminu A. Patří k vyhlášeným antioxidantům, které chrání naše tělo před volnými radikály. Sušené meruňky mají více kalorií než čerstvé meruňky, mají však více betakarotenu, draslíku a železa. Pro svůj...

Diskusní téma: Meruňky

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021

26.02.2021 01:34
VLADIMÍR VYTÁSEK KURZY: Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu Kdy: sobota 27. února 2021 od 10:00 do 18:00 hod. Kde: Rodinný resort Siesta (tzv. Zámeček), Za Oborou 120, 530 06 Pardubice VI-Staré Čivice Obsah kurzu: Na našem kurzu poznáte bylinky na léčení těla i duše se zaměřením...

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>