Ostružiny (černice)

ostružina patří mezi domácí významný zdroj vitaminu C, který posiluje imunitu, zdraví a detoxikaci. Ostružina je popívaný keř s ostny. Plody bobule černé barvy mají vysoký obsah karotenů, antioxidantů, které ničí v těle volné radikály, regenerují sliznice a dodávají zdravou barvu naší pleti. Ostružiny obsahují celou řadu živin a léčiv, včetně sacharózy, glukózy, fruktózy (do 5%), kyseliny citrónové, kyseliny vinné, kyseliny jablečné, kyseliny salicylové a další organické kyseliny, vitamíny skupiny B,C, E, K, P, PP, provitamin A, , minerální látky sodík, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, měď, nikl, mangan, molybden, chrom, baruim, vanad, kobalt, stroncium, titan, taniny a aromatické sloučeniny, pektin, celulózu. V lečitelství se používají listy, kořen a černé plody.

Ostružiny a jejich účinky:

  • působí proti osteoporóze
  • mají detoxikační účinek
  • působí proti depresi, stresu a nervozitě
  • zdroj omega 3 a 6 kyselin
  • protinádorové účinky
  • posilují imunitní systém
  • působí proti volným radikálům
  • podporují hubnutí
  • zdroj antioxidantů (karoteny, lutein, bioflavonoidy, vitamin C, E)
  • dodávají zdravou barvu naší pleti
  • pomáhá při nachlazení, angíně, chřipce, kašli,a zánětu dutin
  • zpevňují cévy
  • urychluje metabolismus
  • afrodisiakum - na potenci a podporu erekce
  • působí proti stárnutí organismu - anti aging
  • zlepšují průtok krve
  • prevence anémie
  • chrání a zlepšuje zrak (lutein)
  • podporuje vzhled pleti, vlasů, ale i nehtů
  • podporuje správnou činnost svalů
  • pomáhají po chemoterapii a ozařování
  • více

Použití: do snídaňových směsí, musli, ovesných kaší, pudingů, smoothie atd..

Kontraindikace u čerstvých plodů: záněty střev, žaludku a žaludeční vředy nebo poruchy činnosti žlučníku.

 

Diskusní téma: Ostružiny

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek