Rozinky - hrozinky

Rozinky nebo také hoovorově hrozinky jsou sušené plody révy vinné. Tradičně pro zachování většiny výživných látek se většinou suší na přímémRozinky slunci, ale dnes nastupuje rychlejší cesta pomocí horkého vzduchu. Hrozinky se vyrábí z velmi sladkých hroznů, proto se na jejich výrobu specializují především země s teplejším klimatem. Mezi významné producenty sušených rozinek patří např. Chile, Jihoafrická republika, Řecko, Turecko, Irán, Uzbekistán, Argentina, Austrálie. Rozinky jsou významným zdrojem vitamínů provitaminu A, vitaminy skupiny B ( B1, B2, B3, B6 ) , vitaminu C a Ea minerálů draslíku, vápníku, hořčíku, fosforu, zinku, železa a bóru.

U rozinek nacházíme na trhu několik různých druhů a označení:

  • dle barvy hroznů ( žluté-zlaté, černé, hnědé, červené, zelené..)
  • cibetky - obyčejné rozinky s jadérky
  • sultánky -  obzvlášť sladké rozinky s bezjadernými plody nejčastěji žluto-zelené barvy
  • korintky – malé rozinky bez jadérek
  • dražované rozinky v jogurtu a hořké čokoládě

Rozinky a jejich účinky:

  • vláknina Pektin v rozinkách je příznivá zažívací soustavě
  • antioxidant rostlinného původu
  • ve srovnání s čerstvým ovoce jsou rozinky mnohem bohatším zdrojem minerálních látek, stopových prvků a některých vitamínů
  • významný zdroj draslíku, vápníku, hořčíku, fosforu, zinku a železa
  • protektivní vliv proti vzniku zubního kazu - zabraňují ulpívání bakterií na povrchu zubů
  • příspívají k pevnosti kostí a chrání před osteoporózou
  • mohou sloužit jako alternativní přírodní sladidlo ( pudinky, buchty, zmrzlina ...)
  • zdroj živin pro příznivou střevní bakteriální mikrofóru díky obsahu Inulínu
  • snižuje i riziko tvorby krevních sraženin
  • zdroj resveratrolu
  • nízký glykemický index
  • v malém množství vhodné při redukčních dietách
  • detoxikují škodlivé látky z těla
  • vhodná při chudokrevnosti
  • téměř 80% sacharidů, ale malé množství tuků
  • prevence pro ti  vzniku rakoviny žaludku a střev. 
  • velké množství provitaminu A, vitaminy skupiny B ( B1, B2, B3, B6 ) , vitaminu C a E
  • Paleo strava, vhodná i pro vegany

Použití: vhodné v kuchyni do salátů, při pečení-bábovky, buchty a vánočky, na cukkroví, do obilné kaše, musli a vloček

TIP: před použitím rozinky namočime na 1-2 hodiny do vody, mléka nebo ovocné šťávy a tím dojde k nabobtnáním se naředí obsah cukrů.

Kde koupit sušené rozinky ?

  • prodejna zdravé výživy AWA centrum Brno, Orlí 16
  • AWA shop Brno