Rozinky - hrozinky

Rozinky nebo také hoovorově hrozinky jsou sušené plody révy vinné. Tradičně pro zachování většiny výživných látek se většinou suší na přímémRozinky slunci, ale dnes nastupuje rychlejší cesta pomocí horkého vzduchu. Hrozinky se vyrábí z velmi sladkých hroznů, proto se na jejich výrobu specializují především země s teplejším klimatem. Mezi významné producenty sušených rozinek patří např. Chile, Jihoafrická republika, Řecko, Turecko, Irán, Uzbekistán, Argentina, Austrálie. Rozinky jsou významným zdrojem vitamínů provitaminu A, vitaminy skupiny B ( B1, B2, B3, B6 ) , vitaminu C a Ea minerálů draslíku, vápníku, hořčíku, fosforu, zinku, železa a bóru.

U rozinek nacházíme na trhu několik různých druhů a označení:

  • dle barvy hroznů ( žluté-zlaté, černé, hnědé, červené, zelené..)
  • cibetky - obyčejné rozinky s jadérky
  • sultánky -  obzvlášť sladké rozinky s bezjadernými plody nejčastěji žluto-zelené barvy
  • korintky – malé rozinky bez jadérek
  • dražované rozinky v jogurtu a hořké čokoládě

Rozinky a jejich účinky:

  • vláknina Pektin v rozinkách je příznivá zažívací soustavě
  • antioxidant rostlinného původu
  • ve srovnání s čerstvým ovoce jsou rozinky mnohem bohatším zdrojem minerálních látek, stopových prvků a některých vitamínů
  • významný zdroj draslíku, vápníku, hořčíku, fosforu, zinku a železa
  • protektivní vliv proti vzniku zubního kazu - zabraňují ulpívání bakterií na povrchu zubů
  • příspívají k pevnosti kostí a chrání před osteoporózou
  • mohou sloužit jako alternativní přírodní sladidlo ( pudinky, buchty, zmrzlina ...)
  • zdroj živin pro příznivou střevní bakteriální mikrofóru díky obsahu Inulínu
  • snižuje i riziko tvorby krevních sraženin
  • zdroj resveratrolu
  • nízký glykemický index
  • v malém množství vhodné při redukčních dietách
  • detoxikují škodlivé látky z těla
  • vhodná při chudokrevnosti
  • téměř 80% sacharidů, ale malé množství tuků
  • prevence pro ti  vzniku rakoviny žaludku a střev. 
  • velké množství provitaminu A, vitaminy skupiny B ( B1, B2, B3, B6 ) , vitaminu C a E
  • Paleo strava, vhodná i pro vegany

Použití: vhodné v kuchyni do salátů, při pečení-bábovky, buchty a vánočky, na cukkroví, do obilné kaše, musli a vloček

TIP: před použitím rozinky namočime na 1-2 hodiny do vody, mléka nebo ovocné šťávy a tím dojde k nabobtnáním se naředí obsah cukrů.

Kde koupit sušené rozinky ?

  • prodejna zdravé výživy AWA centrum Brno, Orlí 16
  • AWA shop Brno

Články superpotraviny

5 kroků, jak snížit chuť na sladké

22.09.2017 23:15
Nevím jak vy, ale já a i mé kamarádky čas od času po obídku nebo večer bojujeme s chutěmi na sladké. Proto jsem se rozhodla najít způsob, jak těmto přibíracím taktikám zabránit. A našla jsem! Mám pro nás 5 kroků, jak se těmto chutím postavit. Více bílkovin ve stravě Proteiny jsou pomocníci,...

Výhody zdravého jídelníčku

22.09.2017 23:06
Vždy, když chceme změnit svoje stravování, je to pro nás těžká volba. Každý víme, jak je obtížné na rodinných oslavách a letních grilovačkách udržet svůj jídelníček se zdravým podtextem.. Ale i přes tyto nástrahy je důležité myslet na to, co nám zdravá strana přinese a jak se to projeví na našem...

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>