Švestka sušená

Plody švestky mají modrou až fialovo- červenou barvu, a jsou sušené švestkypodlouhlé se špičatými konci. Sušené švestky obsahují více antioxidantů než kterékoli jiné ovoce. Dokonce dvakrát tolik než další vysoce ceněné druhy, jako jsou borůvky a rozinky! Sušené švestky jsou zdrojem antioxidantů, vitamínu A,  B1, B2, B6 a B12, C, E, K a H, organické kyseliny, třísloviny, dusíkaté a minerální látky.. Minerály hořčík, draslík, meď, mangan, vápník, fosfor, bór, železo a draslík. Vitamín A je významný hlavně pro naše oči. Čerstvé plody obsahují až 78 - 90% procent vody a až 14% přírodních cukrů. Sušené švestky obsahují až sedminásobně více antioxidantů než čerstvé plody, ale ztrácejí většinu vitaminu C. 

Sušené švestky a jejich ůčinky

  • vhodné při redukčních dietách a pro diabetiky

  • zdroj vitamínu K, který je nezbytný pro srážení krve a tvorbu kostí

  • švestky mají nízký obsah kalorií, tuku a nízký glykemický index

  • diuretické a detoxikační účinky na organismus

  • předchází rakovině tlustého střeva

  • zlepšují pružnost pleti, zmírňují akné a vrásky

  • podporují správnou činnost svalů a jejich regeneraci

  • aktivují činnost mozku

  • podporují růst vlasů, pomáhají na slabé, křehké a lámavé vlasy

  • brání předčasnému šedivění

  • prospívají při zácpě

  • podporují trávení a metabolismus

  • snižují hladinu cholesterolu v krvi

  • díky obsahu hořčíku působí proti únavě, křečím, stresu a depresím

  • zdroj vlákniny

  • podporují imunitní systém a dodávají tělu energii

  •  prospívá správné činnosti střev

  • pro těhotné ženy a správný vývoj plodu ( obsahuje kyselinu listovou - vitamin B9 )

  • podporují tvorbu krve a látkovou výměnu

  • snižují krevní tlak, posilují srdce a krevní oběh

  • mají močopudné účinky, pomáhají tělu od nadbytečné vody a soli a prospívají ledvinám

  • jsou účinné při otocích, kterých příčinou je nedostatečná činnost ledvin

  • působí také proti stárnutí ( díky antioxidantům )

  • ovlivňují pevnost kostí a zubů

  • podporuje funkci zraku (zeaxantin)

  • podporuje snížení hladiny homocysteinu

  • zdroj elektrolytů (hořčík, draslík, vápník)

  • brání vzniku osteoporózy (bór)

  • prevence makulární degenerace

  • pomáhá oživit unavené oči a při opakovaném provádění můžeme snížit nitrolební tlak - na obě dlaně nakapeme pár kapek slivovice a dlaně třeme o sebe, aby se slivovice odpařila. Poté přiložíme dlaně na oči a představujeme si černočernou tmu. 

  • více informací
Skladování: suché, chladné a temné místo, švestky můžeme před sušením nechat projít mrazem, zachovávají si všechny důležité látky. 
 
 
TIP: kombinace máku a švestek - mák má vysoký zdroj proteinů a švestky jsou zdrojem vitamínu B12 - tato kombinace je vhodná zejména pro vegany a vegetariány
 

Kde koupit sušené švestky?

Diskusní téma: Švestka

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>