Švestka sušená

Plody švestky mají modrou až fialovo- červenou barvu, a jsou sušené švestkypodlouhlé se špičatými konci. Sušené švestky obsahují více antioxidantů než kterékoli jiné ovoce. Dokonce dvakrát tolik než další vysoce ceněné druhy, jako jsou borůvky a rozinky! Sušené švestky jsou zdrojem antioxidantů, vitamínu A,  B1, B2, B6 a B12, C, E, K a H, organické kyseliny, třísloviny, dusíkaté a minerální látky.. Minerály hořčík, draslík, meď, mangan, vápník, fosfor, bór, železo a draslík. Vitamín A je významný hlavně pro naše oči. Čerstvé plody obsahují až 78 - 90% procent vody a až 14% přírodních cukrů. Sušené švestky obsahují až sedminásobně více antioxidantů než čerstvé plody, ale ztrácejí většinu vitaminu C. 

Sušené švestky a jejich ůčinky

  • vhodné při redukčních dietách a pro diabetiky

  • zdroj vitamínu K, který je nezbytný pro srážení krve a tvorbu kostí

  • švestky mají nízký obsah kalorií, tuku a nízký glykemický index

  • diuretické a detoxikační účinky na organismus

  • předchází rakovině tlustého střeva

  • zlepšují pružnost pleti, zmírňují akné a vrásky

  • podporují správnou činnost svalů a jejich regeneraci

  • aktivují činnost mozku

  • podporují růst vlasů, pomáhají na slabé, křehké a lámavé vlasy

  • brání předčasnému šedivění

  • prospívají při zácpě

  • podporují trávení a metabolismus

  • snižují hladinu cholesterolu v krvi

  • díky obsahu hořčíku působí proti únavě, křečím, stresu a depresím

  • zdroj vlákniny

  • podporují imunitní systém a dodávají tělu energii

  •  prospívá správné činnosti střev

  • pro těhotné ženy a správný vývoj plodu ( obsahuje kyselinu listovou - vitamin B9 )

  • podporují tvorbu krve a látkovou výměnu

  • snižují krevní tlak, posilují srdce a krevní oběh

  • mají močopudné účinky, pomáhají tělu od nadbytečné vody a soli a prospívají ledvinám

  • jsou účinné při otocích, kterých příčinou je nedostatečná činnost ledvin

  • působí také proti stárnutí ( díky antioxidantům )

  • ovlivňují pevnost kostí a zubů

  • podporuje funkci zraku (zeaxantin)

  • podporuje snížení hladiny homocysteinu

  • zdroj elektrolytů (hořčík, draslík, vápník)

  • brání vzniku osteoporózy (bór)

  • prevence makulární degenerace

  • pomáhá oživit unavené oči a při opakovaném provádění můžeme snížit nitrolební tlak - na obě dlaně nakapeme pár kapek slivovice a dlaně třeme o sebe, aby se slivovice odpařila. Poté přiložíme dlaně na oči a představujeme si černočernou tmu. 

  • více informací
Skladování: suché, chladné a temné místo, švestky můžeme před sušením nechat projít mrazem, zachovávají si všechny důležité látky. 
 
 
TIP: kombinace máku a švestek - mák má vysoký zdroj proteinů a švestky jsou zdrojem vitamínu B12 - tato kombinace je vhodná zejména pro vegany a vegetariány
 

Kde koupit sušené švestky?

Diskusní téma: Švestka

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Omega 3 mastné kyseliny

30.07.2016 22:12
Všade o tom čítame a stále nie je až tak jasné, prečo a na čo nám vlastne omega - 3 je? Pokúsim sa to v tomto článku stručne objasniť. Omega 3 mastné kyseliny sú ľudovo povedané stavebné kamene pre tuky, ktoré sú pre nás a naše telo veľmi priaznivé. Vďaka týmto "stavbám" znižujú omega 3 mastné...

Tekvicové semienka do letného šalátu

26.06.2016 23:33
Tekvicové semienka sú vynikajúcim pomocníkom pre ochutenie nášho obedového šalátu, ktorý sa pre toto letné a krásne počasie úplne hodí. Nie je to ťažké na prípravu, aj to dobre chutí :) Príprava Čínska kapusta, paradajky, mozzarella, jarná cibuľka a čo Vás len napadne :) Zo semienok som pridala...

Chlorella vs. Spirulina

25.06.2016 07:36
V prvom rade si musíme ujasniť, že chlorella je riasa a spirulina je sinice. Spirulinu dokáže naše telo stráviť usušenú a nepomletou, kdežto chlorellu, ktorá je vysušená a neupravená nie. Chlorella obsahuje viac aminokyselín. Chlorella obsahuje väčšie množstvo vitamínu K, tryptofánu a kyseliny...

Jak na únavu při chmurném dnu?

20.06.2016 07:29
Chmurné počasí působí únavně, a proto jsem se rozhodla, Vám dnes doporučit něco málo nejen na povzbuzení, ale taky prospěšné pro Vaše tělíčko :) Guarana je života budič, který detoxikuje tělo a pročišťuje ho. Účinky guarany (Paulinie nápojná) Pomáhá při bolestech kloubů Snižuje chuť k...

Jednoduché a rychlé využití chia semínek

16.06.2016 20:15
 Chia semínka  dnes už známe snad všichni. Umíme je ale využít na maximum a s co nejmenší námahou? Tip na léto nebo skvělá vitaminová bomba po cvičení: Rozmixujeme libovolný počet hrušek a kiwi a přidáme chia semínka. Necháme chvíli uležet. Já jsem si k tomu přidala kustovnici...

S plody goji proti rakovině

10.06.2016 22:50
Kustovnice čínská - goji, pomocník proti rakovině? Plody goji jsou známé svými léčivými a antioxidačními účinky. Je tomu opravdu tak? Po desetiletí je kustovnice čínská využívána v čínské medicíně, kde se osvědčila při léčení řady nemocí, jako je například cukrovka, horečka, vysoký krevní tlak...

Značka superpotravin Mana míří do světa

23.05.2016 15:58
Co je Mana?  MANA dle vynálezce Jakuba Krejčíka je "superpotravina" nebo "superjídlo" , které plně nahradí běžné jídlo. Jedná se o prášek, který se smíchá s vodou a směsí olejů. Jeho hlavní devízou je to, že ho lze velmi rychle připravit i zkonzumovat. Je složený z co...

6 nápojů pro ploché břicho

03.05.2016 23:47
Sladký nápoj ( nebo balená limonáda ) může obsahovat až 68 gramů cukru a to není dobré pro vaše ploché břicho, Naštěstí existuje spousta osvěžujících nápojů, které můžete pít bez pocitu viny, a pomohou vám skutečně zhubnout.   Voda ochucená čerstvým ovocem, džbán vody s mátou a...

Novinky Květen 2016

01.05.2016 13:16
Novinky na webu superpotraviny, představení použití, účinky moringa datlový sirup Javorový sirup kokosový sirup hořčičný olej osvěžující nápoj Chia Fresca - návod Chia pudink - návod Švestky, potravina pro zdravá střeva Skupina potravin pro každý den Kde koupit...

Zdravé sladenie: javorový sirup, agáve, alebo obilný slad?

06.04.2016 00:11
Hľadáte alternatívy k tradičným cukrom? Zamerali sme sa na sirupy. Obilné slady a sirupy, sirup z agáve i javorový sirup môžete používať rovnakým spôsobom ako cukor alebo med. O tom, že klasický repný cukor je biely jed a je lepšie ho aspoň čiastočne nahradiť niečím iným, sa hovorí a píše stále...
<< 13 | 14 | 15 | 16 | 17 >>