Umeboshi ( švestičky umeboši )

Léčivá síla:Švestičky Umeboshi - česky umešvestky jsou peckovité plody, které rostou v Japonsku. Ume je ovocný strom a většinou se překládá jako švestka, ale ve skutečnosti je to odrůda meruňky. Plody nelze konzumovat syrové přímo ze stromu. Švestičky se nejdříve omyjí a pak se suší na rýžových rohožích několik dnů a nocí. Poté se nakládají s červenými lístky rostliny Shizo a  s mořskou solí. Nechávají se několik let v dřevěných kádích fermentovat. Velmi silný léčebný účinek umešvestek objevili v Číně již před tisíci lety. Již lékařské spisy staré Číny obsahují zápisy o léčebných kvalitách umešvestek. Přesto že umešvestky pocházejí z Číny, lepší kvality dosahují v Japonsku. Japonské švestky rostou na specifických půdách a klimatu, proto obsahují více přírodních kyselin a minerálů. Švestičky umeboshi se v Japonsku hojně používají jako domácí lék při nachlazení, anemii, nemocech trávícího traktu, únavě, zvracení, osteoporóze apod. 
Umeboši obsahují proteiny, minerály a tuky v dvojnásobném množství než v ostatních plodech. Jsou zde bohatě zastoupeny zvláště vápník, železo a fosfor.
Švestičky umeboshi –  které mají slanokyselou chuť harmonizují náš organismus, který je stresem a nekvalitní stravou často velmi poničený. Používají se jako  prevence před různými nemocemi, jsou  dobré na posílení imunity, na doplnění minerálních látek či doplnění enzymů a také jako podpůrná léčba při nemocech. Nemají  žádné vedlejší účinky, které mají chemické léky.
 

Umeboshi účinky a užívání:

  • při dlouhodobém zvýšení teploty 
  • při častém škrábání v krku, při alergiích a bronchitidě
  • mohou pomoci zlepšit stav při srdečním záchvatu 
  • při překyselení organismu - mají výbornou neutralizační schopnost 
  • při pálení žáhy a  potížích se sekrecí žaludečních šťáv ( v situaci, kdy máme příliš mnoho nebo příliš málo žaludečních kyselin). Umešvestky regulují činnost zažívacích orgánů.
  • v případech kinetózy ( při nevolnost způsobené cestováním)
  • při bolestech hlavy, únavě a podobně
  • jsou dobré na léčení „kocoviny“ což zejména na silvestra mnozí ocení
  • zvýšení imunity, přidáváme denně 1/4 až 1/2 švestky do jídla  nebo nechat rozplynout v ústech.

Umešvestky pomáhají také při střevních problémech, jako je zácpa a průjem.  Jsou to sice různé projevy, ale oboje nastává když vnitřnosti nepracují důkladně. Při otravách potravinami, znečištěnou vodou či oxidem uhličitým 
 

VĚDECKÉ VYSVĚTLENÍ:

V posledních třiceti letech podrobili vědci švestičky umeboshi výzkumům, které ukázaly, že o jejich přednostech nemůže být pochyb a že mohou být  vědecky potvrzeny. Bylo objeveno několik biochemických vysvětlení jejich léčebných účinků, ale řada mechanismů zatím zůstává nadále vědecky neobjasněná.

Pokusíme se  zde shrnout několik potvrzených vysvětlení užitečných účinků umešvestek ( UMEBOŠI ):

Umešvestky obsahují bílkoviny, minerály a tuky v dvojnásobném množství nežli  jiné druhy ovoce. Jsou zvláště bohaté na vápník, železo a fosfor, mangan, sodík, hořčík apod. Tyto látky jsou zde obsaženy ve  stoprocentně vstřebatelné podobě, na rozdíl od chemických napodobenin.

  • ŠVESTIČKY UMEBOŠI MAJÍ ALKALIZUJÍCÍ (ZÁSADITÝ) ÚČINEK

Konzumujeme-li umeboši pravidelně, můžeme si zachovat slabě zásadité pH krve (asi 7,35), které je důležité pro udržení dobrého zdravotního stavu.  Síla tohoto zásaditého účinku umešvestek je způsobena vysokým obsahem zásaditých minerálů a přítomností kyseliny citrónové. 

  • PROČ JE TAK DŮLEŽITÝ VYSOKÝ OBSAH KYSELINY CITRÓNOVÉ:

Kyselina citrónová v umešvestkách usnadňuje vstřebávání zásaditých minerálů jako železo, hořčík apod.  z jiných potravin v tenkém střevě. Kyselina citronová se váže na tyto minerály z jiných potravin a vytváří snadno vstřebatelnou sůl.
Umeboshi samy o sobě obsahují velké množství zásaditých minerálů jako železo, mangan, draslík apod. Tyto minerály jsou tráveny za přítomnosti kyseliny citronové, takže je jejich vstřebání  zaručeno. 

  • DALŠÍ ÚLOHA KYSELINY CIRÓNOVÉ:

-  kyselina citrónová odbourává v naší krvi a v tkáních kyselinu mléčnou, která se v těle vytváří při trávení, při námaze atd.Umeševestky které obsahují velké množství přírodní kyseliny citrónové nám ji pomáhají odbourávat.
Ke svému životu potřebujeme látky jako jsou bílkoviny, sacharidy a tuky a přeměna těchto látek na energii se děje za pomoci enzymů. V tomto procesu výměny je mimo jiné produkována právě kyselina mléčná, která způsobuje únavu organismu. U nemocného člověka,který nemá v pořádku trávení a kdy enzymy nepracují správně, se kyselina mléčná ukládá v těle a způsobuje trvalou únavu. Kyselina citrónová štěpí kyselinu mléčnou a pomáhá ji tak vylučovat z těla ven. To je jeden z důvodů, proč denní konzumace umešvestek pomáhá opět získat vitalitu a zpomaluje proces stárnutí. Velmi často sportovci jedí citróny, aby získali kyselinu citrónovou, která tedy pō irozeně redukuje obsah kyseliny mléčné v těle. Kyselina citrónová v umešvestkách je o hodně kvalitnější než v citrónu a je v nich obsažena ve větší koncentraci. 

  • ŠVESTIČKY UMEBOSHI MAJÍ ANTISEPTICKÝ A ANTIBIOTICKÝ ÚČINEK:

Silně kyselé prostředí umešvestek dokáže ničit bakterie. Látky obsažené  umeboshi likvidují mikroby úplavice, stafylokoky, bakterie tuberkulozy atd. Tento japonský objev ale se nestal tak  populární jako penicilin a ostatní antibiotika, protože ta byla tehdy již běžně používaná. 
 

DALŠÍ SLOŽKY UMEBOSHI:

 

  • Umešvestky obsahují velké množství vápníku. V kombinaci s kyselinou citrónovou, která zvyšuje absobci vápníku, jsou umešvestky vhodné zejména pro ženy (mají větší riziko osteoporózy). 
  • Umeševestky obsahují velké množství železa, více než jiné ovoce. Umekoncentrát obsahuje dokonce 7 x více železa než čerstvé umešvestky. 
  • Obsahují několik organických kyselin. Podporují a povzbuzují funkci jater, urychlují peristaltiku střev, mají antiseptický efekt, podporují trávení proteinů, působí laxativně.
  • Umešvestky jsou také mnohem bohatší na organické kyseliny než jiné ovoce. Tyto kyseliny se při procesu výroby nerozkládají:
  • Kyselina pikriková: Tato kyselina podporuje a stimuluje funkci jater. Druhotně pomáhají umeboši játrům odstraňovat umělé chemikálie z našeho těla.
  • Kyselina katechinová: Tato kyselina urychluje peristaltické pohyby střev, má také antiseptický účinek a podporuje trávení bílkovin.
  • Kyselina pektinová: Tato kyselina se nachází ve slupce umeboši a má projímací účinek.

Obecné působení Švestiček umeboshi - prevence:

  • Prevence únavy: Únava je obvykle ovlivněna nahromaděním kyseliny mléčné a máselné v těle. Ty nejsou látkovou výměnou dostatečně rychle odbourávány. Jak jsme už uvedli, umešvestky obsahují složky zajišťující rychlé odbourání přebytečné kyselosti v našem těle. Krev  většiny lidí má obvykle kyselý charakter, protože konzumujeme nadměrné množství kyselinotvorné potravy (cukr, bílá mouka a živočišné potraviny) a máme omezen příjem kyslíku (ovlivněný nedostatkem pohybu).
  • Prevence stárnutí: stárnutí je jednoduše řečeno proces oxidace. Umešvestky mají atioxidační účinek na náš organismus.
  • Podpora detoxikace: protože umešvestky podporou látkové výměny zabezpečují dodávání energie stále aktivním buňkám ledvin a jater. Tak mohou tyto orgány vykonávat normální funkci – tedy vylučovat jedy z těla s větší úspěšností.

Proč používat Umeboshi produkty ?

Umeboshi produkty jsou velmi výhodné, protože neprobouzí rezervy organismu (jako například káva či černý čaj), ale pracují přímo s krví, minerály jdou přímo do těla.
V jaké formě se dají švestičky umeboshi konzumovat?
V prodejnách zdravé výživy lze koupit nakládané umeboshi  švestičky, umeocet, umepastu a tablety z umešvestek.

  • Umeboshi z hlediska energií:

Podíváme-li se na umeboši z pohledu jinu a jangu, pochopíme snadno jejich hodnotu. Čerstvá umeboši je extrémně kyselé (jin), zelené (jin) ovoce (jin). Proces výroby umeboši využívá jejich vystavení slunečnímu záření (jang), mořskou sůl (jang), tlak (jang) a čas (jang). V průběhu tohoto dlouhého výrobního postupu se vytváří silná kombinace těchto velmi jinových a velmi jangových faktorů.
Umeboshi nám dává možnost konzumovat potravu jang (jako je sůl), aniž vznikne potřeba konzumovat množství    vody. Jangové kvality umešvestek jsou schopny v krvi neutralizovat nebezpečně jinové faktory, jako je např. cukr, alkohol, jedy apod.

  • V jaké formě lze umeboshi koupit?


ŠVESTIČKA UMEBOSHI

Pro léčebné účely podáváme ? - ? švestky. Necháme ji rorplynout v ústech, nebo ji přidáme do jídla před konzumací.

UMEPASTA 

Je dužina ze švestiček umeboshi, která  se vyrábí odstraněním pecky a rozmačkáním na pastu. Můžeme ji velice dobře použít v různých pokrmech nebo samotnou – ustřihneme cípeček sáčku a vymačkáme na špičku lžičky o velikosti pecky třešně, dáme do pusy, rozmělníme se slinami a polkneme.
- Umepasta může velice pomoci svou schopností  neutralizovat vnitřní prostředí – při nevolnostech, při problémech s krví (v krátkém čase se  zlepší krevní obraz obsahuje snadno vstřebatelné železo)
- při problémech s játry, doléčování mononukleóz, leukémii 
- velmi vhodný jako zdroj minerálů, stop.prvků a enzymů pro maminku i pro plod.  
Umepasta se v kuchyni  používá jako univerzální dochucovadlo při vaření, do dressinků, luštěninových paštik a zeleninových jídel.

UMEOCET

Při výrobě (fermentaci)  švestiček umeboshi  vzniká jako odpadní produkt červená voda ume-su, neboli umeocet. Při moderním způsobu výroby se nakládají  nesušené švestky, aby zbylo více tekutiny. 
Z chemického hlediska ale s octem  nemá nic společného. Umeocet má slanokyselou chuť a i když má v názvu slovo ocet spíše nám pokrm osolí než okyselí. Na rozdíl od obyčejného octa (který je vhodný tak na úklid domácnosti) neničí krev a střevní mikroflóru)  
Umeocet, má silné neutralizační schopnosti.  
Obsahuje velké množství minerálních látek, enzymů a vitamínů ve vstřebatelné podobě. 
Je vhodný při nevolnostech a bolestech hlavy
Působí proti únavě a dodává energii, která vitalizuje (na rozdíl od čokolády, která má expanzivní energii, po které nastává útlum)
Pomáhá také při kožních problémech. 
Posiluje trávení a stimuluje funkci střev – při střevních bakteriálních infekcích je dobré vypít likérovou odlivku plnou umeocta. Pokud je to pro někoho moc silné, může si  jej smíchat se šálkem horké vody pít po dobu trvání obtíží.

Umeocet používáme léčebně tak, že dáváme 1-2 lžičky do sklenky vody a vypijeme. Výborný je také pro sportovce, protože váže v těle vodu, a dodává mu cenné látky, které se při fyzické námaze hodně spotřebovávají. Doporučuji každému sportovci  či fyzicky pracujícímu člověku nalít si do lahve čistou vodu s umeoctem (je to divné a nezvyklé, pít mírně slaný nápoj, ale jde jen o zvyk). Toto je vhodné pro každého zvláště v létě, kdy ztrácíme z organismu hodně vody.

Tekuté ume prostředky mají proti švestičkám umeboshi tu výhodu, že se dostanou mnohem rychleji do dvanácterníku a do střeva a to jen s lehce změněným působením. Pevné ume produkty setrvají nějaký čas v žaludku, kde se jejich vliv působením trávicích šťáv pomalu snižuje. 

Umeocet používáme v kuchyni na dochucování jakéhokoliv jídla (polévky, omáčky, luštěniny) dá se použít i do salátů a dressinků. Prostě kamkoliv dle fantazie. 

UMETABLETY – jsou vysušená dužnina švestiček v podobě malých kuliček;
- užívá se při nevolnostech (2 kuličky; mohou se cucat nebo polknout); 
- Preventivně na doplnění minerálů do organismu – nalačno – 2 x denně 2 kuličky. Doporučují se těhotným ženám, ale i dětem od raného věku.

Umedressink
1 kousek umeboshi nebo 1 lž umepasty 2 lž  sezamové pasty tachini 1 lž rýžového misa 1 lž mirinu 50 ml vody 
všechny ingredience mimo vody dobře rozetřete (nejlépe v misce suribachi), podle potřeby přidejte vodu, používá se na saláty. 

Nápoj Ume-Sho-Ban: 

  • Bolestí hlavy způsobených nadměrnou konzumací jin potravin
  • Žaludečních potíží (nauzea, nechutenství)
  • Únavy
  • Anemie, slabé krve nebo slabého krevního oběhu
  • Otravy oxidem uhelnatým 

Př: Rozmělněte dužinu jedné umeboshi. Přidejte čajovou lžičku shoyu. Přilijte vařící čaj banča (půl až jeden šálek dle chuti). Můžete také přidat několik kapek zázvorové šťávy. Dobře promíchejte a vypijte. Tento způsob přípravy není příliš vhodný pro kojence a děti. Těm  nedávejte zázvorovou šťávu  a dejte menší množství sojové omáčky.