Včelí med

med přirozeně krystalizuje, krystalizací však neztrácí svoje vlastnosti a účinky. Více...  Průměrné včelstvo vyprodukuje cca 150kg medu za včelí medrok, ale jen menší část medu může včelař odebrat. Včela patří mezi jediný hmyz, který produkuje lidskou potravu, průměrná včela dělnice vyprodukuje za svůj život asi 9 gramů medu. 

Druhy včelích medů:

  • jednodruhový kvetový ( nektarový ) med
  • medovicový med ( tmavý med )  - medovice – jsou výměšky mšic, které včely sbírají na listech a jehličí stromů ( má více minerálů a složitějších cukrů , tmavší barvu )
  • směsný med
  • pastovaný med
  • plástečkový med
  • ochucený med ( rakytnikový, aróniový, meduňkový, mátový, zázvorový...)
  • exotické medy ( piniový, levandulový, kávovníkový med..)

Složení včelího medu:

  • voda cca 18%
  • hroznový cukr - fruktóza 30-35%
  • cukr ovocný - glukóza 25-30%
  • sacharóza do 10% ( složitý cukr )
  • minerály - draslík, sodík, vápník, hořčík, železo, fosfor, síra, mangan, zinek, měď
  • enzymy
  • aminokyseliny ( fenylalanin, prolin, alanin, valin, cystein, lysin atd. )
  • vitamíny ( B1, B2, B3, B7 - biotin, C, kys.pantotenová)

Včelí med a jeho účinky:

  • přírodní sladidlo ( do čaje, cukroví a dalších pokrmů )
  • působí antisepticky
  • při potížích s horními dýchycími cestami 
  • pomáhá při odkašlávání
  • pomáhá při nachlazení a chřipce
  • protizánětlivé účinky
  • podpůrně při zápalu plic
  • posiluje srdce a oběhovou soustavu
  • při nervových onemocněních
  • při potížích s klouby
  • působí proti stresu
  • pomáhá při detoxikaci
  • podporuje imunitní systém
  • prospívá při nespavosti
  • na suché rty, na popáleniny, špatně hojící se rány
  • při pálení žáhy
  • při plynatosti
  • při artritidě
  • snižuje hladinu cholesterolu ( med smíchaný se skořicí v teplé vodě - 40 stupňů )
  • při hubnutí ( šálek medu se skořicí 2 denně - ráno a večer )
  • odstraňuje zápach z úst
  • při chronické únavě
  • podporuje lepší fungování mozku
  • přispívá k tvorbě takzvaných endorfinů
  • tiší bolest např. zubů, krku
  • včelí med vytváří zásadité prostředí ( medovicový med)
Skladování medu: při pokojové teplote ztrácí med po 1 roce až 25% účinných látek, nejlepší teplota je cca 15 °C, temné ( bez přístupu světla ) a suché místo.
Druhy medovicových medů

Diskusní téma: Včelí med

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek