Zelenina

zeleninou je označována jedlá část rostlin bylinného charakteru, která se dá konzumovat celá nebo z větší části. Na zelenině může člověk přežít, je to základní stavební materiál společně s bílkovinami. V zelenině je obsaženo vše co tělo potřebuje ke svému životu (kromě vitamínu D, B12 a jódu). Bez vitamínu D nefunguje žádný obratlovec na zemi včetně člověka (vitamin D získáváme také ze slunce, pokud jsme obnažení). Jód je obsažen řasách, rybách a vincentce . Více
  • není vhodné konzumovat současně zeleninu s ovocem

Využitelnost zeleniny pro organismus:

  • Syrová zelenina - je zásadotvorná (pro lepší stravitelnost je vhodné ji na 2-3 hodiny namočit ve vodě)
  • Uvařená zelenina - do 20 min. nutno sníst, stává se kyselinotvornou
  • Nejvhodnější jsou šťávy ze zeleniny - využitelnost až 90%, malý obsah vlákniny
  • Zeleninu je nutné kombinovat s namočenými semeny a ořechy

Druhy zeleniny:

  • Listová zelenina ( špenát, hlávkový salát, ledový salát..)zelenina
  • Kořenová zelenina ( mrkev, petržel, celer, ředkvička, křen, tuřín, pastinák, červená řepa..) - nejrozšířenější u nás
  • Plodová ( tykvovitá) zelenina ( lilek, okurky, rajčata, patizony, dýně...)
  • Lusková zelenina - luštěniny ( hrách, fazole, čočka, sója, cizrna..)
  • Cibulová zelenina ( cibule, česnek, pórek, pažitka, medvědí česnek ...)
  • Košťálová zelenina ( zelí, kapusta, květák, brokolice, kadeřávek, kedlubna, růžičková kapusta, čínské zelí )

 

Např. mrkev rozkousaná ústy je stravitelná z 10%, zbytek se vyloučí. V případě, že mrkev namočíme osolené vody ( probíhá tam elektrolýza) na cca 120 min a po té rozmixujeme, její stravitelnost se zvýší až na 50%. Pokud z mrkve uděláme šťávu, tak stravitelnost je až 90%.

Způsoby konzervace a uchovávání zeleniny z minulého století:

  • sušení
  • nakládání v soli, oleji a v octě
  • zavařování v páře
  • zmrazení ve sklepích
  • dávání do písku - kořenová zelenina

Jak zavařovat zeleninu?

 

Podzimní zeleninové polévky:

jsou pastvou pro oči, zahření a navíc jsou velmi výživné (jsou zdrojem vlákniny, vitamínů, minerálů atd.). Můžeme používat kousky zeleniny do vývaru, nebo ji můžeme rozmixovat do krému. Na dochucení polévek můžeme použít, koření (česnek, pažitku, cibuli, pepř, kurkumu sůl atd.) Do zeleninových polévek můžeme přidat vařené brambory, luštěniny, obiloviny, houby a nebo ji zahustit jížkou.
  • dýňová
  • brokolicová, květáková, kedlubnová
  • nakrájemá mrvkev, petržel,  celer, červená řepa
  • rajčatová
  • hrášková
  • zelná
  • fazolová
 

Články - zelenina:

Zelenina

Pečené kuře se zeleninou

16.05.2017 22:17
Troubu zapněte na 200 °C. Stehna nebo prsa osolte, opepřete a posypte drceným kmínem. Žampiony podle velikosti nakrájejte poloviny až čtvrtiny. Všechnu zeleninu včetně brambor očistěte a nakrájejte na kousky velikosti sousta. Zeleninu a žampiony v pekáči promíchejte s olejem a bylinkami, podle...

Zelenina pre stimuláciu organizmu

23.10.2016 23:10
Leto spojené s ovocím skončilo a k jeseni patrí zelenina. Máme niekoľko tipov pre stimuláciu organizmu, ktoré môže zaradiť do svojho jedálnička. Ako afrodiziakum sa označuje prostriedok na povzbudenie sexuálneho vzrušenia a libida. Termín pochádza z gréčtiny a je odvodený od mena bohyne lásky,...

Diskusní téma: Zelenina

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...

Víte co máte v lednici?

10.08.2017 20:05
Na vašem jídelníčku se objevuje spousta potravin a možná ani netušíte, že některé patří mezi tzv.superpotraviny. Víte co jsou superpotraviny (funkční potraviny)? Superpotraviny jsou potraviny, jedná se zejmnéna koření, byliny, ovoce a zelenina, jejichž obsah živin jim propůjčuje vyšší zdravotní...

Znáte čínskou datli - jujube

04.08.2017 22:00
Jujube (cicimek datlový), kromě jiných účinků má schopnost léčit rakovinu, zlepšuje zdraví pokožky, podporuje proces hubnutí, čití krev, zmírňuje stres, podporuje klidný spánek, posiluje imunitní systém, chrání játra a detoxikuje tělo. Co je jujube? Jujube zní velmi podivně, ale je přímo...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>