Celer miřík

celer má několik druhů - řapíkatý, listový či hlíznatý, byl znám už civilizacím jako je Egypt, Řím nebo Řecko. Český celer, který u nás zdomácněl ažCeler koncem 19. století, pochází ze západoevropské odrůdy celeru bulvového nebo naťového. Obsahuje draslík, hořčík, chróm, sodík, vápník, železo, zinek a jód. Listy jsou zdrojem vitamínu C a dále obsahuje vitamin A, K, E , obsahuje také bílkoviny, silice, glycidy, puriny. Charakteristické aroma dodávají celeru éterické oleje.

  • bulva (do salátů a pomazánek, ale i tepelně opracovaná)
  • nať (používá se jako koření do pokrmů)
  • řapík
  • celerová šťáva

Celer a jeho účinky na zdraví:

  • podporuje chuť k jídlu a zažívání
  • pozitivně působí na mozkovou soustavu - brainfood
  • působí detoxikačně na organismus (odplavovuje škodlivé látky a toxiny)
  • zvyšuje potenci - afrodisiakum pro muže
  • pomáhá v léčbě dny, revmatismu a artritidy
  • prospívá vlasům, nehtům a pokožce
  • působí proti překyselení
  • pomáhá rozpouštět vápníkové nánosy v ledvinách, kloubech a cévách
  • přírodní diuretikum
  • působí proti zácpě
  • zlepšuje peristaltiku střev
  • působí proti nadýmání a průjmům
  • působí proti bakteriím a plísním v zažívacím traktu
  • podporuje produkci žluči
  • snižují hladinu krevního cukru
  • zabraňuje vzniku ledvinových kamenů
  • ve vedrech je vhodné pít celerovou šťávu
  • je vhodný pro diabetiky
  • má protirakovinné účinky
  • rozpouští hleny při rýmě
  • působí proti horečkám
  • při zánětech močového měchýře

Kontraindikace: onemocnění ledvin

Použití bulvy: můžeme ji vařit v polévkách, dusit s jinou zeleninou, péct s masem, smažit obalovaný v těstíčku. Celer neztrácí vitamíny ani během vaření. Bulvu celeru čistíme nejlépe kartáčkem pod tekoucí vodou a hned vkládáme do okyselené vody, aby nezhnědl.

Diskusní téma: Celer

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek