Červená řepa (Beta vulgaris conditiva) 

Červená řepa se pěstuje jako klasická podzimní zelenina v různých tvarech. Konzumní část je bulva, která má červenofialové zbarvení. Červená Červená řepařepa obsahuje z 87% vodu, vitamíny (A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E, K, karoten), minerály (sodík, draslík,vápník, bór, hořčík, železo, fosfor, zinek, měď, mangan), aminokyseliny, vlákninu a další výživné látky. Červená řepa je stravitelnější ve vařené formě, za syrova ji můžeme dochutit citrónem, medem, či olejem.
 

Červená řepa a její účinky:

  • podporuje krvetvorbu
  • detoxikační účinky - neutralizuje a odstraňuje toxické látky, mozek zbavuje jedovatých kovů (např. hliník)
  • podporuje vylučování vody, toxických látek a kyselin z těla (draslík)
  • antioxidant
  • podporuje kosti a cévy
  • pomáhat k rozšiřování krevních cév a ke snižování krevního tlaku
  • vitalizuje buňky ( díky obsahu selenu a kyseliny listové)
  • tvoří vazivové tkáně
  • zásaditá zelenina - potlačuje viry, baktérie i mykózy
  • podporuje trávení a zlepšuje peristaltiku střev
  • antisklerotické účinky
  • brainfood - posiluje a podporuje nervový systém
  • protinádorové účinky
  • doplněk při onkologické léčbě
  • působí pozitivně na vlasy nehty a pokožku (dodává jim pružnost, pevnost a lesk)
  • působí proti zácpě
  • zvětšuje výdrž a snižuje spotřebu kyslíku
  • zdroj betakyaninu a antokyaninu
  • přírodní afrodiziakum
  • zdroj elektrolytů (hořčík, draslík, sodík a vápník)
  • podporuje pevné kosti, vlasy a nehty (křemík)
  • prospívá při chudokrevnosti či problémech s krevním obrazem (železo)
  • pro těhotné, kojící ženy a podporuje zdravý vývoj plodu (zdroj folátu - kyselina listová)
  • napomáhá při regulaci menstruačního cyklu a při potížích v menopauze.
  • prospívá při paradentóze (100% šťáva)
  • působí proti zácpě (šťáva)
  • prospívá vazivovým tkáním, cévám, kostím, nehtům, vlasům, zubní sklovině (křemík)

Kontraindikace: nedoporučuje se kombinovat červenou řepu s antokyany (brusinka, borůvka, černý jeřáb, červené zelí, ředkev, ostružiny, maliny, černý rybíz, červená jablka)

Doporučená dávka: cca 150ml čerstvé šťávy za den, v případě sušeného prášku stačí jedna lžíce za denSalát z červené řepy:

Červenou řepu pečlivě omyjeme a uvaříme. Po vychladnutí ji oloupeme a nakrájíme na plátky. Přidáme na kolečka nakrájenou cibuli. Na konec zalijeme směsí z oleje octu, medu, soli a pepře. Vše necháme na 15 minut odležet.

Nakládaná pečená řepa

Na 4 sklenice po 450 ml potřebujete: 1 kg řepy, rostlinný olej, 4 lžíce soli. Na nálev si připravte: 1 lžičku celého černého pepře, 1 lžičku plodu koriandru, 1 lžičku hořčičného semínka, 10 hřebíčků, ½ lžičky muškátového květu, špetku chilli vloček, 2 bobkové listy, 700 ml bílého vinného octa a 100 g třtinového cukru

Postup: Řepu (ideálně menší bulvy) omyjte, potřete trochou oleje a každou zvlášť zabalte do alobalu. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 1 hodinu doměkka. Nechte vychladnout. Pak ji oloupejte a nakrájejte na kousky. Všechno koření kromě chilli a bobkového listu nasucho opražte na pánvi, dokud se nerozvoní. Nakonec přidejte i chilli a bobkový list. Zalijte octem, přidejte cukr a zahřívejte, dokud se nerozpustí. Asi 10 minut svařte. Řepu rozdělte do čistých skleniček, přidejte po 1 lžíci soli, zalijte nálevem a hrdlo osušte. Zavřete suchými víčky a nechte vychladnout otočené víčkem dolů.

Kde koupit červenou řepu (sušenou, šťávu)?

Diskusní téma: Červená řepa

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>