Červená řepa (Beta vulgaris conditiva) 

Červená řepa se pěstuje jako klasická podzimní zelenina v různých tvarech. Konzumní část je bulva, která má červenofialové zbarvení. Červená Červená řepařepa obsahuje z 87% vodu, vitamíny (A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E, K, karoten), minerály (sodík, draslík,vápník, bór, hořčík, železo, fosfor, zinek, měď, mangan), aminokyseliny, vlákninu a další výživné látky. Červená řepa je stravitelnější ve vařené formě, za syrova ji můžeme dochutit citrónem, medem, či olejem.
 

Červená řepa a její účinky:

  • podporuje krvetvorbu
  • detoxikační účinky - neutralizuje a odstraňuje toxické látky, mozek zbavuje jedovatých kovů (např. hliník)
  • podporuje vylučování vody, toxických látek a kyselin z těla (draslík)
  • antioxidant
  • podporuje kosti a cévy
  • pomáhat k rozšiřování krevních cév a ke snižování krevního tlaku
  • vitalizuje buňky ( díky obsahu selenu a kyseliny listové)
  • tvoří vazivové tkáně
  • zásaditá zelenina - potlačuje viry, baktérie i mykózy
  • podporuje trávení a zlepšuje peristaltiku střev
  • antisklerotické účinky
  • brainfood - posiluje a podporuje nervový systém
  • protinádorové účinky
  • doplněk při onkologické léčbě
  • působí pozitivně na vlasy nehty a pokožku (dodává jim pružnost, pevnost a lesk)
  • působí proti zácpě
  • zvětšuje výdrž a snižuje spotřebu kyslíku
  • zdroj betakyaninu a antokyaninu
  • přírodní afrodiziakum
  • zdroj elektrolytů (hořčík, draslík, sodík a vápník)
  • podporuje pevné kosti, vlasy a nehty (křemík)
  • prospívá při chudokrevnosti či problémech s krevním obrazem (železo)
  • pro těhotné, kojící ženy a podporuje zdravý vývoj plodu (zdroj folátu - kyselina listová)
  • napomáhá při regulaci menstruačního cyklu a při potížích v menopauze.
  • prospívá při paradentóze (100% šťáva)
  • působí proti zácpě (šťáva)
  • prospívá vazivovým tkáním, cévám, kostím, nehtům, vlasům, zubní sklovině (křemík)

Kontraindikace: nedoporučuje se kombinovat červenou řepu s antokyany (brusinka, borůvka, černý jeřáb, červené zelí, ředkev, ostružiny, maliny, černý rybíz, červená jablka)

Doporučená dávka: cca 150ml čerstvé šťávy za den, v případě sušeného prášku stačí jedna lžíce za denSalát z červené řepy:

Červenou řepu pečlivě omyjeme a uvaříme. Po vychladnutí ji oloupeme a nakrájíme na plátky. Přidáme na kolečka nakrájenou cibuli. Na konec zalijeme směsí z oleje octu, medu, soli a pepře. Vše necháme na 15 minut odležet.

Nakládaná pečená řepa

Na 4 sklenice po 450 ml potřebujete: 1 kg řepy, rostlinný olej, 4 lžíce soli. Na nálev si připravte: 1 lžičku celého černého pepře, 1 lžičku plodu koriandru, 1 lžičku hořčičného semínka, 10 hřebíčků, ½ lžičky muškátového květu, špetku chilli vloček, 2 bobkové listy, 700 ml bílého vinného octa a 100 g třtinového cukru

Postup: Řepu (ideálně menší bulvy) omyjte, potřete trochou oleje a každou zvlášť zabalte do alobalu. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 1 hodinu doměkka. Nechte vychladnout. Pak ji oloupejte a nakrájejte na kousky. Všechno koření kromě chilli a bobkového listu nasucho opražte na pánvi, dokud se nerozvoní. Nakonec přidejte i chilli a bobkový list. Zalijte octem, přidejte cukr a zahřívejte, dokud se nerozpustí. Asi 10 minut svařte. Řepu rozdělte do čistých skleniček, přidejte po 1 lžíci soli, zalijte nálevem a hrdlo osušte. Zavřete suchými víčky a nechte vychladnout otočené víčkem dolů.

Kde koupit červenou řepu (sušenou, šťávu)?

Diskusní téma: Červená řepa

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>