Cibule

Cibule patří mezi nejstarší zeleninu. Obsahuje řadu důležitých minerálů a jejich solí (síru, chrom, fosfor, vápník, železo, zinek, mangan, jód, sodík, draslík, Cibulemagnesium, vápník) a cukry (fruktózu). Z vitamínů jsou v cibuli obsaženy provitamín A, dále vitamíny B1, B2, B3, B6, B9, E, K, cholin, flavonoidy (např. quercetina vitamín C. Cibule obsahuje éterický olej se zvláštním pronikavým zápachem (silice s organicky vázanou sírou), který dráždí sliznice nosu a očí. Cibule má ale i zvláštní příbuzné..např.narcisy, aloe, chřest, pažitku a pórek.
 

Cibule má různou barvu a tvar:

  • cibule kuchyńská
  • zelená cibule
  • šalotka
  • červená cibule
  • cibule prorůstavá
  • cibule zimní

Cibule a její účinky:

  • přírodní antibiotikum, zdroj antibiotických látek - fytoncidů
  • přírodní antidepresivum (díky hořčíku)
  • zdroj kvercetinu, velmi silný antioxidant
  • má antiseptické a antibakteriální vlastnosti
  • při zánětu horních cest dýchacích a při nachlazení podávejte po lžičkách šťávu ze syrové cibule, smíchanou s medem v poměru 2 : 1
  • podpůrný prostředek při vykašlávání a rozpouštění hlenů (šťáva z cibule přidaná do čaje)
  • antialergické účinky
  • brzdí růst baktérií
  • podporuje tvorbu krve a snižuje hladinu cukru v krvi (obsahuje fruktózu)
  • čistí krev, posiluje srdeční činnost a zpevňuje cévní stěny, čímž pomáhá bránit tvorbě křečových žil, hemoroidů, poruch prokrvování a podobným nemocem krevního oběhu
  • prospívá při podnutí hmyzem, pohmožděninách, výronech, modřinách (rozkrojeno cibuli přiložíme na postižené místo, nebo obklad z jemně pokrájené a pomačkané cibule
  • zdroj jódu
  • na likvidaci bradavic (potírejte cibulovou šťávou nejlépe po koupeli)
  • afrodisiakální účinky, stimuluje tvorbu spermií
  • všeobecný stimulační účinek
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • antioxidant
  • působí proti ucpávání cév (vytvoření krevní sraženiny)
  • podporuje a stimuluje přirozenou obranyschopnost (díky sloučeninám síry)
  • podporuje lepší trávení, působí proti nadýmání, působí proti zácpě a zlepšuje peristaltiku střev (nejlépe vařená nebo jehce osmažená)
  • cibule s medem se používá jako obličejová maska
  • pozitivní vliv na močový měchýř a ledvinové cesty
  • prevence osteoporózy (kosti se odvápňují, křehnou, hrozba zlomenin se zvyšuje)
  • akné - cibulová šťáva zabraňuje šíření infekce na kůži
  • působí jako prevence některých druhů rakoviny
  • zkracuje rekonvalescenci po nemoci
  • brání vysychání rohovky
  • zlepšuje stav pokožky a vyhlazuje vrásky. 
  • zlepšuje kvalitu vlasů, nehtů a pokožky
  • první pomoc při krvácení z nosu (kousku cibule do nosu)
  • na kuří oko (namočte plátek cibule na několik hodin do octa, večer ho přilepte na kuří oko a nechte do rána, postup opakujte dokud se jádro oka neoddělí od ztvrdlé kůže)
  • na ledvinové kameny (2 lžíce cibulové šťávy smíchané s přírodním hnědým cukrem denně)
  • zdroj vápníku (nejen prevence osteoporózy)
  • zdroj kvercetinu (červená obsahuje dvojnásobné množství ve srovnání s cibulí bílou)
  • zdroj vitamínu E (bojovník proti bronchitidě, šedém zákalu, neplodnosti, artróze a revmatismu.)
  • zdroj vitamínu C (zvyšuje odolnost organismu, napomáhá léčení nádorových chorob, posiluje produkci bílých krvinek, krve i kostní tkáně.)
  • zdroj fosforu (podílí se na tvorbě pevných kostí a zubů)
Červená cibule je bohatší na flavonoidy – látky chránící proti zánětům. Typickým flavonoidem je quercetin, kterého červená cibule obsahuje dvojnásobné množství ve srovnání s cibulí bílou, a dokonce čtrnáctkrát více než česnek
 
Kontraindikace: při otevřených žaludečních vředech
 

Cibulový sirup – oloupanou cibuli nakrájejte na malé kousky a smíchejte s květovým medem; směs nechte několik hodin odstát a poté, co cibule pustí šťávu, užívejte jednu polévkovou lžíci dvakrát denně

Nápoj proti nachlazení: nakrájejte čerstvou cibuli, posypte ji dvěma lžícemi třtinového cukru a nechte směs odležet. Jak cibule pustí šťávu,to je ta pravá tekutina proti nachlazení. Užívejte ji po lžičkách, vždy, když si vzpomenete. 

Cibulový čaj

Čaj z cibule je přitom lahodným a velmi účinným nápojem, který zatočí s chřipkou, pomůže při zánětu průdušek, zklidní krk a zmírní otoky nosní sliznice. 
Na přípravu cibulového odvaru budete potřebovat pouze jednu větší cibuli, 300 ml vody a med nebo další ingredience na dochucení. Cibuli oloupejte, nakrájejte na čtvrtiny a vhoďte do vroucí vody. Povařte pět minut, odstavte a nechte ještě deset minut louhovat. Poté už jen přeceďte, doslaďte medem, skořicí (nebo plátek zázvoru) a ještě za tepla vypijte. Doporučuje se pít 3 x denně.
Varianta: Stačí dát na velké kusy nakrájenou cibuli do vody, tu přivést k varu a následně vařit po dobu 10–15 minut. Potom odvar slijte do hrnečku a počkejte, až trochu ochladne. Potom můžete na dochucení přidat med i čerstvou šťávu z citronu. Tento nápoj pijte po celý den. Ideální jsou zhruba tři šálky.

Jak vyrobit cibulový sirup?

Kromě čaje se může cibule hodit i na přípravu sirupu. I tady je postup snadná. Vezměte uzavíratelnou sklenici, nakrájejte cibuli na kolečka a připravte si také med. A pusťte se do práce. Na dno sklenice dejte pár koleček cibule a zalijte je medem. A stejné vrstvení opakujte, dokud sklenici nenaplníte. Potom ji zavřete a nechte při pokojové teplotě odpočívat 12 hodin. A sirup je hotový. Podávejte samostatně, nebo si jím ochuťte čaj.
 

Tipy jak využít cibuli i jinak:

  • cibule pohcuje pach barev po malování: Dejte do ložnice misku s vodou a několika nakrájenými cibulemi. Za pár hodin nepříjemný pach pohltí.
  • TIP jak čistit narezlé příbory: zapíchněte nůž do velké cibule a několikrát přejeďte po ostří. Je-li hodně rezavý, postup opakujte. Tato malá rada platí také pro příbory.

Není nic snazšího, než si doma pěstovat jarní cibulku

Stačí vzít odkrojené bílé konce (ty většina z nás stejně do jídla nedává), na kterých jsou zárodky kořínků, a z poloviny je ponořit do sklenice s vodou. Zhruba po 3 až 5 dnech zpozorujete, jak se kořínky zvětšují a množí. A po 10 dnech můžete sklízet první zelenou jarní cibulku! Nesmíte však zapomínat vodu ve sklenici každý den měnit.


 

Fotogalerie: Cibule

Diskusní téma: Cibule

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...

Umíte si udělat zlaté mléko?

13.10.2017 23:03
Zlaté mléko?? Co to je? Je tam zlato? Ne… pouze obsahuje zajímavé ingredience a má jednoduchou přípravu, za chvilku máte "zlaté mléko" na stole. Zlaté mléko má magický název díky superkoření, které se jmenunuje kurkuma. Tento kořen má typickou žlutou barvu, díky obsahu kurkuminu. Kurkuma má spoustu...

Máte bolavé klouby?

13.10.2017 22:49
Mám pro Vás pár tipů.. Asi každý z nás jsme občas zažili ztuhlé klouby nebo jejich bolest při určitém pohybu. Je čas, abychom to přestali ignorovat a začali s tím něco dělat! V situacích jako je náročný tréning nebo rekonvalescence po zranění je bolest „normální“. Co se ale týká bolesti, která...

Která zelenina je výživnější, pokud se uvaří?

12.10.2017 23:17
Nyní je velmi propagovaná tzv. RAW strava, která má základ v rostlinné stravě. Jsou však některé druhy ovoce a zeleniny, které mají více výživných látek, pokud se vaří než v syrovém stavu. Je silně vžitá představa, že proces vaření zničí většinu výživných látek. Podívejme se na ty u kterých to...

Tipy jak vylepšit zdravou výživu o superpotraviny

30.09.2017 22:57
Dokonce i superpotraviny potřebují vaši podporu, aby se dostaly do jídelníčku. Jednoduché změny mohou obohatit vaše jídelní chody a prospějí vašemu zdraví. Použijte na přípravu smoothie místo mléka řecký jogurt řecký jogurt má větší obsah proteinů a má krémovější konzistenci než mléko má vyšší...

Vyzkoušejte tyto superpotraviny před příchodem zimy

29.09.2017 21:07
blíží se zima a je načase posílit Váš imunitní systém, protože s příchodem sychravých dnů můžete ulehnout s rýmou a kašlem, proto zvažte zařazení těchto superpotravin do svého jídelníčku před začátkem zimy. Prevence v podobě otužování a dostatku pohybu vám také velmi prospěje. Podle...

Jak připravit domácí netypické sirupy?

28.09.2017 20:56
Česnekový sirup s medem potřebujeme osm oloupaných a prolisovaných stroužků kvalitního česneku, které přidáme do 200 ml jablečného octa a 200 ml medu. Vše důkladně smícháme dohromady a mixujte až se sirup spojí. Následně můžeme vyrobený sirup přelít do uzavíratelné sklenice prevenci proti...

5 kroků, jak snížit chuť na sladké

22.09.2017 23:15
Nevím jak vy, ale já a i mé kamarádky čas od času po obídku nebo večer bojujeme s chutěmi na sladké. Proto jsem se rozhodla najít způsob, jak těmto přibíracím taktikám zabránit. A našla jsem! Mám pro nás 5 kroků, jak se těmto chutím postavit. Více bílkovin ve stravě Proteiny jsou pomocníci,...

Výhody zdravého jídelníčku

22.09.2017 23:06
Vždy, když chceme změnit svoje stravování, je to pro nás těžká volba. Každý víme, jak je obtížné na rodinných oslavách a letních grilovačkách udržet svůj jídelníček se zdravým podtextem.. Ale i přes tyto nástrahy je důležité myslet na to, co nám zdravá strana přinese a jak se to projeví na našem...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>