Pažitka

Pažitka je zdrojem beta-karotenu vitamínu C, K i vitamíny skupiny B (pyridoxin, kyselina pantotenová, niacin, riboflavin, thiamin, kyselina listová) a celé řady minerálů, jako je sodík, draslík,vápník, železo nebo fosfor
 

Pažitka a její účinky:

  • zdroj bílkovin
  • zdroj zea-xanthinu a luteinu
  • povzbuzuje chuť k jídlu
  • podporuje tvorbu trávicích šťáv
  • podporuje trávení a čistí střeva
  • usnadňuje zažívání při rekonvalescenci 
  • má protizánětlivé účinky
  • protisklerotický, dezinfekční a imunostimulační účinek
  • proti střevní parazitům a snižuje krevní tlak
  • chrání před rakovinou jícnu, žaludku, tlustého střeva, prsu i plic
  • velmi nízký obsah kalorií 30kal/100g
  • snižuje produkci cholesterolu (alicin)
  • snižuje tuhost cév
  • snižuje celkový krevní tlak
  • odporou tvorby kostí a jejich posilování
  • zpomaluje postup Alzheimerovy choroby
  • účinná proti střevním parazitům

Jak uchovávat pažit přes zimu?

Pažitka v soli se uchovává stejně jako zelená petržel. Mladá pažitka se drobounce nakrájí, petržel useká a na míse promíchá se solí. Dá do skleničky, hodně stlačí, nahoru dá vrstva soli. Zaváže a schová. Pažitka i petržel podrží svou chuť. Polévka, kterou zeleninu kořeníme, se jen málo solí.

Stejným způsobem může konzervovat i listy peptržele

 

Diskusní téma: Pažitka

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek