Rajče

Rajčata (teplomilná plodina) obsahují vitamín B1, B2, B6, B9, C, E, K, provitamín A, lutein, zeaxantin a antioxidanty, z minerálních látek vápník, fosfor, železo, hořčík, jód, měď a draslík. Rajče po utrhnutí ještě nějakou dobu dozrává, sládne, získává výraznější aroma, sytější barvu – právě to jsou lykopeny. Proto je dobré skladovat je při pokojové teplotě nebo na slunci. Naopak skladováním v lednici právě lykopen rajčata ztrácí. Při tepelném zpracování rajčat a v kombinaci s tuky se využitelnost lykopenu zvýší téměř 5 x.

  • rajčata milují sluníčko a hodně vody
  • jsou velice citlivá na plíseň, proto je nutné zalivku provádět přímo ke kořenům, nikoliv na list
  • nejvhodnější je zavlažování za pomoci kapkovací hadice, tzv. kapkovou - kapénkovou závlahou

Rajčata

Rajčata a jejich účinky na zdraví:

  • detoxikace těla (i při konzumaci masité stravy)
  • 300g domácích čerstvých rajčat nám dodá denní potřebu vitamínu C
  • zácpa (zdroj vlákniny) a podporují trávení
  • čistí ledviny
  • pozitivně účinku u křečových žil
  • posilují imunitní systém
  • při zánětech močových cest
  • prevence infarktu
  • díky obsahu karotenu podporuje funkci mozku
  • posilují celý kardiovaskulární systém ( díky obsahu kália)
  • zpomalují proces stárnutí
  • podporují hubnoucí proces, mají nízký obsah kaloriíí (103 kj / 100 g)
  • účinné v prevenci a potírání nádorových buněk žaludku
  • zdroj lykopenů (antioxidant působí proti rakovině)
  • lykopen se nejlépe uvolňuje po povaření rajčat, ze syrových plodů se ho vstřebá v trávicím traktu minimum
  • chrání buňky kůže před negativními účinky UV záření (lykopen)
  • rajčata mají minimální energetickou hodnotu a neobsahují skoro žádné cukry
  • rajčatová šťáva jednou denně chrání tělo před chřipkou
Kolik sníme rajčat? Podle Českého statistického úřadu dosahovala jejich průměrná spotřeba v roce 1992 přibližně 7 kg, v roce 2016 ovšem již 12 kg.
Skladování: nejvhodnější je teplota lehce nad 10 stupňů, není vhodné je skladovat v lednici - ztratí tím svou chuť kvůli působení chladného vzduchu. Ten totiž zastavuje proces jejich dozrávání, a tím zabraňuje vzniku charakteristické chuti. 
 
Tip: pokud kupujete kečup v obchodu, sledujte obsah rajčat na 100 g a dále obsah škrobů, cukrů a soli.
 

Nevýhody rajčat z dovozu:

  • sklízejí se nezralá
  • pěstitelé kvůli úspoře nákladů používají většinou pro ochranu rostlin chemické prostředky
  • aby přežila cestu, jsou ošetřována chemickými látkami
  • bývají bez chuti a bez vůně - bývají geneticky modifikované
  • ztrácejí obsah cenných látek
  • často se pěstují v hydropóniích (nejsou pěstovány v půdě, ale v kokosového substrátu, živném roztoku a dešťové vodě)
  • putují tisíce kilometrů ke spotřebiteli - velkopěstírny v jižních státech Evropy a  severní Afriky
  • nepodporují naše pěstitele.
  • dovozová nečerstvá rajčata mají za sebou tisíce kilometrů v uzavřených kamionech, kde během cesty dozrávají, což se projeví nejen na chuti, ale i na zdravotních benefitech
  • na chuti rajčat se nejvíce projevuje stádium zralosti při sběru a odrůda.
  • výhodou naopak je, že jsou k mání celý rok

Rajčata z domácí zahrádky jsou bezesporu to nejlepší, co můžeme svému zdraví dopřát. Přiznejme si ale, že jsme si zvykli na stav, kdy je zelenina na pultech obchodů celých 12 měsíců. Nicméně rajčata dovezená z velkopěstíren z jižních států Evropy a ze severní Afriky nejsou často příliš chutná a navíc pěstitelé kvůli úspoře nákladů používají většinou pro ochranu rostlin chemii a pesticidy.

„Aby rajčata přežila dlouhý transport, je nutné je sklízet nezralá – zelená. Plody následně zčervenají v kamionu a ve skladech, ale chuť a vůně je nenávratně ztracena.

Skladování: „Ideální teplota pro uchování chuti rajčat by se měla pohybovat lehce nad 10 °C. Od našich předků víme, že sklízeli rajčata, která nestihla dozrát a nechávali je v místnosti tzv. dojít (zelená rajčata po čase zčervenala a přesto měla stejnou chuť jako zralé plody)

TIP: Rajčatový salát

umytá a nakrájená rajčata na kroužky si vložte do misky. Přidejte nakrájenou mozzarellu na kostičky(plátky, prolisovaný česnek, nakrájenou cibuli, polijte kvalitním rostlinným olejem, osolte, přidejte pepř, kurkumu a promíchejte.

Článek: Proč dnešní rajčata nemají chuť?

Staré odrůdy, které se pěstují a prodávají lokálně, v malém měřítku, tímto problémem totiž netrpí.

Vzhledem k faktu, že rajčata prošly genetickým procesem, který byl zaměřem na barvu, velikost, výnost a časovou stabilitu, došlo díky těmto prioritám k eliminaci chuti (neobsahují min. třináct těkavých sloučenin, které dodávají červeným rajčatům jejich unikátní chuť) a část výživných látek.

Jak uchovávat rajčata po delší dobu (metody konzervace)

  • zmrazení - nakrájet nebo rozmixovat a následně v sáčcích zamrazit
  • zavaření - nakrájet na čtvrtky, dát do sklenice a jednoduše zavařit (lykopen se teplem neničí, je naopek lépe vstřebatelný, nejlépe za přítomnosti nějakého tuku), rajčata si zachovají svou původní chuť
  • domácí rajčatový protlak - nakrájená rajčata lze péct v troubě nebo vařit. můžete ochuťit bylinkami, solí, cukrem, česnekem a olivovým olejem., před dávkováním do sklenic hotový protlak propasírujte přes cedník, zbavíte ho tím nežádoucích slupek. 
  • sušení - nakrájejte rajčata na čtvrtky a nechte usušit na čestvém zduchu na slunci, potom dejte sušená rajčata do sklenice nebo je naložte do olivového oleje se stroužkem česneku

Nakládaná sterilizovaná rajčata

Rajčata pečlivě omyjte a nakrájejte je na poloviny nebo čtvrtky. Naskládejte je do sklenic a nebojte se přitlačit, aby se tam něco vešlo. Sklenice pak zavíčkujete nebo zašroubujete. Do sklenic skutečně nic nepřidáváme, žádné přísady a ani nálev, ani čistou vodu. Rajčata pak ve sklenicích sterilujeme na 90 °C po dobu 30 minut. Rajčata se po otevření sklenice dají velice lehce oloupat a díky přirozené chuti je můžete použít do jakéhokoliv jídla, kam rajčata patří.
 

Rajčatová pasta

Pastu připravujeme bez veškeré přísady. Pěkná zralá rajčata necháme dobře na kamenném kuthanu rozvařit, až se jich slupky stáčejí v kornoutky. Pak je prolisujeme sítem a kaši tím získanou povaříme do husta. Lijeme ještě za tepla do láhví od piva nebo od sodovky, dobře uzátkujeme (ještě teplé) a zalijeme voskem. Někdo dá navrch pod zátku špetku salicylu. Takto uchované pasty je možno užíti k přípravě polévek i omáček.

Kečup

Kečup připravujeme podobně jako pastu. Ale prolisovanou kaši smísíme s libovolným kořením a znovu vaříme, můžeme ještě jednou procedit a pak teprve ukládáme do lahví. Kečup je tedy pasta silně kořeněná. Dává se do něho ustrouhaná cibule, dvě lžíce hořčice, strouhaný křen, mletý zázvor, pepř, muškátový oříšek, paštikové koření – vše podle libosti – někdo dává i tymián a maloučko prášku z jalovcových zrnek. Kečup se dává v lahvičce na stůl ke všem jídlům masitým, studené pečeni, uzenému, apod.

V poslední době se doporučuje učiniti si zásobu smíšené zeleniny, naložené v octě: hodí se v zimě k obložení masa a pod různé druhy pečeně a přichází vhod zvláště tehdy, nemá-li právě hospodyně času pro dlouhou přípravu jídel.“ Pro zavařování v octě se přitom dle redakce časopisu nejvíce hodila mrkev, celer, petržel, malé cibulky, okurky, ředkvičky, malá tvrdá rajská jablíčka, bílé fazole, květák a brukev.

Nicméně bylo třeba dbát na to, že každé „má své“ a vše se nepřipravuje k zavaření stejným způsobem. „Květák rozebereme na malé růžičky, z mrkve, petržele, celeru a brukve nakrájíme koláčky nebo špalíčky, po případě nakrájíme ozdobné hvězdičky pomocí tvořítek nebo různých ozdobných nožů. Rajská jablíčka, cibulky, ředkvička zůstanou celé. Každý druh zeleniny se vaří zvláště 5 – 10 minut ve vařící slané vodě (zelenina nesmí býti měkká). Cibulky povaříme v mléce, aby nebyla příliš ostrá, ředkvičku vůbec nevaříme, naložíme ji syrovou; musí se však před tím aspoň na 24 hodin nasolit.“

více

 

Diskusní téma: Rajče

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Rajče

Dovozová rajčata

12.07.2017 22:08
Podle Českého statistického úřadu dosahovala jejich průměrná spotřeba v roce 1992 přibližně 7 kg, v roce 2016 ovšem již 12 kg. Jedná se také o zeleninu, za kterou Češi ročně utratí nejvíce peněz. rajčata a jejich účinky na zdraví rajčata jsou zdrojem lykopenu Nevýhody rajčat z...

Články superpotraviny

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>