Zelí, kysané zelí

Zelí se někdy přirovnává k citrusům Evropy. Obsahuje totiž velké množství vitaminu C, který je pro imunitu naprosto nepostradatelný, dále v něm získáte i vitaminy A a B a další důležité minerály. Pokud se rozhodnete vypěstovat si vlastní zelné hlávky, myslete na to, že tato zelenina je poměrně náročná na přísun živin. Proto je potřeba záhon již na podzim bohatě vyhnojit optimálně chlévskou mrvou nebo kvalitním kompostem. Půda musí být dobře propustná pro vodu i živiny. Během sezony je třeba hlávky okopávat a pravidelně zalévat. Zelí nikdy nevysazujte na stejné stanoviště dva roky po sobě, rostliny by byly značně náchylné na choroby.

  • Kysané zelí – na deset kilogramů hlávkového zelí potřebujete ještě kilogram bílé cibule, 17 dkg soli a půl hrnku celého kmínu. Odeberte svrchní listy a nastrouhejte hlávky najemno, přidejte nakrájenou cibuli, osolte a přidejte kmín. Zelí poté hněťte rukama do té doby, než zesklovatí a pustí vodu. Tu maximálně slijte – nevylévejte ji! – a zelí napěchujte do sudu. Poté zalijte scezenou šťávou a vrchní část dobře zatižte.

  • Zelné smoothie – potřebujete šest listů hlávkového zelí, dvě velké mrkve, dva řapíkaté celery, osm kostek ledu, pepř a sůl na dochucení. Zeleninu omyjte, spolu s ledem rozmixujte tyčovým mixérem, dolijte vodou a dochuťte solí a pepřem.

Kysané zelí do sklenice bez zavařování

  • 10 kg strouhaného zelí
  • 8 velkých cibulí
  • kmín drcený
  • 2 lžičky pyrosiřičitanu draselného(koupíte v drogerii)
  • Nálev: 3 l vody, 1,5 l octa, 20 dkg soli, 50 tablet spolarinu (umělého sladidla, nebo přírodní sladidlo) nebo přepočítané množství cukru

Postup přípravy kysaného zelí: svaříme vodu s octem a solí, odstavíme a přidáme spolarin.a necháme vychladnout. Nastrouhané zelí promícháme s nakrájenou cibulí, přidáme kmín a posypeme pyrosiřičitanem, promícháme a zalejeme vychladlým nálevem. Dobře promícháme a uložíme do chladna na 24 hod.Občas promícháme.Druhý den plníme do sklenic a uložíme do chladna a temna.

Nakládané zelí:

Postrouháme nebo jemně pokrájíme několik hlávek bílého zelí, prosolíme a necháme v míse do druhého dne proležet. Pak dobře vymačkáme a promícháme s cibulí na kolečka pokrájenou, se syrovou nebo trochu a ozdobným nožem na nudličky pokrájenou mrkví, hořčičným semínkem, červenou a zelenou paprikou též na nudličky pokrájenou. To vše dobře napěchujeme do velkých 5 l lahví a zalejeme svařeným octem (voda, ocet, celý pepř, nové koření a bobkový list). Poměr na 1 láhev: 5 – 6 menších hlávek zelí, 5 cibulí, 4 červené papriky a 4 zelené a 5 větších mrkví.

 

Diskusní téma: Zelí, kysané zelí

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek