Zeleninové šťávy

Zeleninové šťávyZeleninové šťávy , superpotraviny, obsahují vlákninu, která pomáhá bojovat proti hladu. Navíc, zeleninové šťávy obsahují mnohem méně cukru a kalorií než ovoce. Jsou pro náš organismus nepostradatelné díky vysokému obsahu vitamínů, minerálů, stopových prvků, enzymů a další výživné látky. Na základě výzkumů bylo zjištěno, že trávení zeleninové šťávy trvá cca 10-15 minut a její efektivita se pohybuje kolem 70% ( díky odstranění vlákniny) ve srovnání se syrovou zelenou, kde efektivita trávení se pohybuje kolem 20%. Z tohoto zjištění jednoznačně plyne, že zeleninové šťávy patří na náš každodenní stůl!!!

Zeleninové šťávy připravujeme pouze ze zralé, důkladně očištěné a čerstvé zeleniny!! Zeleninovou šťávu připravujeme pokud možno na kvalitních nízkootáčkových odšťavňovačích ( šnekové nebo dvou hřídelové).

Proč pít zeleninové šťávy???

  • mají vysoký obsah minerálů, vitamínů, enzymů a dalších výživných látek
  • působí proti únavě a prospívá vitalitě
  • podporují imunitu
  • vysoký obsah antioxidantů
  • vysoký obsah vitaminu C
  • detoxikují organismus
  • pomáhají při hubnutí
  • normalizují zažívání
  • působí pozivně proti stárnutí organismu

Druhy zeleninových šťáv

  • celerová šťáva (můžeme kombinovat s jablečnou a citronovou šťávou)
  • bramborová šťáva (výborný základ pro polévky) můžeme kombinovat s mrkvovou šťávou
  • mrkvová šťáva ( podporuje imunitu, čistí organismus... postačí 2 dl denně )
  • šťáva z červené řepy
  • okurková šťáva
  • rajčatová šťáva (významný zdroj vitamínu C)
  • papriková šťáva
  • zelná šťáva
  • dýňová šťáva
  • naťová zelenina ( petrželku, špenát, lístky celeru, řepné listy, karotko vou nať, fenyklové listy, vnitřní lístky artyčoků, hlávkový salát, lístky hořčice, vojtěšku (pouze mladé, útlé výhonky), jetel (pouze mladé, útlé výhonky), pampelišky a kopřivy)
  • šťáva ze špenátu ( vysoký obsah chlorofylu)
  • dýňová šťáva
  • ředkvičková šťáva
  • chřestová šťáva
  • tekutý chlorofyl

Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17% a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68% a zkrátíme dobu trávení na 10-15 minut.

Další pro nás poměrně šokující informaci přinesl výzkum, který provedl institut ve Švýcarsku. V tomto výzkumu byla porovnáváno množství vitaminů a minerálů u několika druhů ovoce a zeleniny v roce 1985, 1996 a 2002. Výsledky jsou uvedeny v tabulce níže:

Vitaminy a minerály

Zdroj: Geigy Pharmakonzern, Switzerland (1985), Lebensmittellarbor Karlsruhe (1996), Sanatorium Oberthal (2002)

Diskusní téma: Zeleninové šťávy

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek