Bezlepkové potraviny

Co je lepek - gluten?

Gluten, neboli lepek, je směs proteinů ( gliadinu a gluteninu ), které se nacházejí v pšenici, ječmeni a jiných obilovinách. Lepek dodává pečivu Bezlepkové potravinyefekt „žvýkatenosti“. Amatérsky se nejčastěji lepek v mouce měří testem, kdy se mouka smíchá s vodou, udělá se váleček a tento se natahuje, dokud nepraskne. Váleček z lepší mouky s vyšším obsahem lepku se podaří natáhnout více. Lepek je také nyní velmi využívané a často skloňované slovo v rámci marketingu, vždyť jen v USA odhadují, že do roku 2016 narostou tržby z bezlepkových výrobků až na 15 miliard dolarů. Zůstaneme ještě ve Spojených státech amerických, kde přibližně 18 % dospělých kupuje bezlepkové výrobky, přičemž pouze 1 % z nich je alergických na lepek. Více
 

 Co je celiakie? 

 je chronické onemocnění sliznice tenkého střeva způsobené nesnášenlivostí lepku (neboli glutenu), což je označení pro směs bílkovin obsaženou v pšenicižituječmeni a ovsu. Nesnášenlivost přetrvává celoživotně a je částečně geneticky determinována. Spouštět ji mohou rotaviry čiadenoviry. V současnosti je tato choroba nevyléčitelná, při dodržování bezlepkové diety však vymizejí všechny její příznaky. Kožní projevy nesnášenlivosti lepku se označují jako Duhringova nemoc.
  • nutriční profil bezlepkových diet lze zlepšit přidáním ovsa nebo quinoy do jídel

Tipy na bezlepkové potraviny

 

Bezlepkové mouky z obilovin, ořechů a semínek

  • amarantová mouka
  • kokosová mouka
  • pohanková mouka
  • dýňová mouka
  • chia mouka
  • slzovková mouka
  • kaštanová mouka
  • mandlová mouka
  • lískooříšková mouka
  • rýžová mouka
  • teffová mouka

Bezlepkové snídaně a sladkosti

Bezlepkové obiloviny

Diskusní téma: Bezlepkové potraviny

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek