Čekanka

čekanka  (Cichorium intybus) je léčivá bylinka, která roste podél cest, má světlé modré květy a lze ji nalézt na loukách, polích, prolukách, okrajích silnic v České a Slovenské republice, ale i v evropské části Ruska, na Kavkazu, Altaji a západní Sibiři.
Čekanka květČekanka je cenná léčivá bylina, která získala popularitu v lidové medicíně. Ve starém Římě byl kořen čekanky používán ke zlepšení trávení, v Egyptě používala jako protilátka při kousnutí hady a pavouky. Slavný Avicenna používal čekanku pro léčbu onemocnění trávicího traktu, očí, zánětu očí, a dny.
Kořen čekanky obsahuje až 60% inulinu, 10-20% fruktózy glykosid intibin, stejně jako karoten, vitamíny skupiny B (B1, B2, B3) , vitamin C, makro- a mikroprvky (Na, K , Ca, Mg, P, Fe, atd.), organické kyseliny, třísloviny, pektin, proteinové materiály, atd. Nejcennější složkou kořene čekanky je inulin - látka, která pomáhá zlepšit metabolismus a normalizace trávicího systému.

Čekanka a její účinky na zdraví:

  • zlepšuje chuť k jídlu
  • podporuje rozpuštění žlučových kamenů, má choleretický účinek a zvyšuje průtok krve a metabolické procesy v játrech
  • vhodná jako náhražka kávy (cikorka), která neobsahuje kofein, nemá žádné kontraindikace 
  • je velmi užitečná pro lidi, kteří trpí vysokým krevním tlakem, neurastenii, depresemi, nespavostí, migrénami
  • pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi, zlepšuje metabolismus a trávení a všechny tyto vlastnosti komplexu hrají pozitivní roli v prevenci a léčbě diabetu (inulin)
  • je účiná v boji proti obezitě
  • má  baktericidní a protizánětlivé vlastnosti
  • vhodná léčbě chorob sleziny, zánětlivých onemocnění ledvin
  • používá se jako prevence a komplexní léčba anémie 
  • podporuje rozvoj užitečné střevní mikroflóry, která posiluje celkovou imunitu těla
  • pravidelná konzumace čekanky pomáhá vyčistit tělo od toxinů, radioaktivnchi látek a těžkch kovů
  • více o účincích
Kontraindikace: křečové žíly nebo hemoroidy, použití konzultujte s lékařem
Použití: v Lotyšsku připravují studený nápoj z kořenu čekanky s medem, citronem a jablečným džusem, čerstvé listy a stonky se používají jako přísady různých salátů, mladé výhony se vaří nebo pečou v těstě
 
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK
 

Fotogalerie: Čekanka

Záznamy: 1 - 5 ze 5

Články superpotraviny

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling (mlgání) je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min....
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>