Čekanka

čekanka  (Cichorium intybus) je léčivá bylinka, která roste podél cest, má světlé modré květy a lze ji nalézt na loukách, polích, prolukách, okrajích silnic v České a Slovenské republice, ale i v evropské části Ruska, na Kavkazu, Altaji a západní Sibiři.
Čekanka květČekanka je cenná léčivá bylina, která získala popularitu v lidové medicíně. Ve starém Římě byl kořen čekanky používán ke zlepšení trávení, v Egyptě používala jako protilátka při kousnutí hady a pavouky. Slavný Avicenna používal čekanku pro léčbu onemocnění trávicího traktu, očí, zánětu očí, a dny.
Kořen čekanky obsahuje až 60% inulinu, 10-20% fruktózy glykosid intibin, stejně jako karoten, vitamíny skupiny B (B1, B2, B3) , vitamin C, makro- a mikroprvky (Na, K , Ca, Mg, P, Fe, atd.), organické kyseliny, třísloviny, pektin, proteinové materiály, atd. Nejcennější složkou kořene čekanky je inulin - látka, která pomáhá zlepšit metabolismus a normalizace trávicího systému.

Čekanka a její účinky na zdraví:

  • zlepšuje chuť k jídlu
  • podporuje rozpuštění žlučových kamenů, má choleretický účinek a zvyšuje průtok krve a metabolické procesy v játrech
  • vhodná jako náhražka kávy (cikorka), která neobsahuje kofein, nemá žádné kontraindikace 
  • je velmi užitečná pro lidi, kteří trpí vysokým krevním tlakem, neurastenii, depresemi, nespavostí, migrénami
  • pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi, zlepšuje metabolismus a trávení a všechny tyto vlastnosti komplexu hrají pozitivní roli v prevenci a léčbě diabetu (inulin)
  • je účiná v boji proti obezitě
  • má  baktericidní a protizánětlivé vlastnosti
  • vhodná léčbě chorob sleziny, zánětlivých onemocnění ledvin
  • používá se jako prevence a komplexní léčba anémie 
  • podporuje rozvoj užitečné střevní mikroflóry, která posiluje celkovou imunitu těla
  • pravidelná konzumace čekanky pomáhá vyčistit tělo od toxinů, radioaktivnchi látek a těžkch kovů
  • více o účincích
Kontraindikace: křečové žíly nebo hemoroidy, použití konzultujte s lékařem
Použití: v Lotyšsku připravují studený nápoj z kořenu čekanky s medem, citronem a jablečným džusem, čerstvé listy a stonky se používají jako přísady různých salátů, mladé výhony se vaří nebo pečou v těstě
 
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK
 

Fotogalerie: Čekanka

Tato fotogalerie je prázdná.

Články superpotraviny

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>